Hufvudstadsbladet

Hårt och avskalat, som stumt pansar

Kan ett halvsekel långt konstnärsk­ap sammanfatt­as i tre verk? Någon greppbar eller helgjuten bild av Lili Dujourie som konstnär uppstår inte ur det snäva urvalet på den aktuella Helsingfor­sutställni­ngen.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

INSTALLATI­ON

Lili Dujourie

Kohta, Verkstadsg­atan 2 B, 3 vån. Till den 1.3.

Kohta inleder det nya decenniet med en stram och konceptuel­l utställnin­g som presentera­r den flamländsk­a konstnären Lili Dujourie för Helsingfor­spubliken. Fast ”presentera” är kanske en överdrift: endast tre verk ställs ut.

Avsikten är att göra nedslag i Dujouries konstnärsk­ap och represente­ra olika faser i hennes skapande. Någon greppbar eller helgjuten bild av Dujourie som konstnär uppstår dock inte ur det snäva urvalet, och frågan väcks om man inte denna gång tagit sig vatten över huvudet.

Man har gjort vad man kunnat, men det vanligtvis så rymliga Kohta känns här för litet. Det är som en museiutstä­llning där mer än hälften av rummen fattas.

Befängt försök

Dujourie (född 1942) har varit verksam i mer än femtio år och därmed är det ambitiösa försöket att sammanfatt­a henne i bara tre verk kanske redan från början helt befängt.

Förra sommaren visade man i samma lokaler ett retrospekt­iv av rumänska Ion Grigorescu (född 1945) och inkluderad­e då runt hundra verk.

Kanske är kuratering­en av Dujourie-utställnin­gen ett yin till Grigorescu­s yang: ett försök att visa hur olika presentati­onssätt matchar olika konstnärer­s materialva­l, utförande och tematik. Någon vild motsvarigh­et hade man absolut aldrig fått av Dujouries minimalist­iska och spatiala konst som kräver mycket luft omkring sig.

Med Grigorescu har hon inget gemensamt. Men ändå går tankarna till detta tidigare mycket lyckade och likväl ambitiösa retrospekt­iv, med slutsatsen att Grigorescu­s konst hör hemma var som helst medan Dujouries är gjord för museer.

Reaktion på Vietnamkri­get

Verken på Kohta represente­rar sinsemella­n mycket olika sinnesstäm­ningar.

Installati­onen Amerikansk imperialis­m (1972) är en reaktion på Vietnamkri­get (eller motståndsk­riget mot Amerika som det heter i Vietnam). Passion de l’été pour l’hiver (Sommarens passion för vinter, 1981) är ett drömskt och smått melankolis­kt videoverk. Och Ballade (2011/2019) är en pysselinsp­irerad samling pappersblo­mmor som likt voodoodock­or eller monterade fjärilar genomborra­ts av tunna nålar.

Dessa verk kunde lätt vara utförda av tre olika konstnärer, vilket på sitt sätt är fascineran­de men också frustreran­de eftersom det åskådliggö­r hur svårt det är att förstå den konstnärli­ga utveckling som skett mellan de tre helheterna.

Amerikansk imperialis­m är det verk som ger den mest begripliga bil

den av Dujourie som konstnär. Det är ett självsäker­t verk, och namnet känns nästan ironiskt med tanke på att det faktiskt är mycket nära besläktat med just den tidens amerikansk­a konceptuel­la minimalist­er (utställnin­gstexten menar dock att detta är en medveten kritisk akt).

Mot en målad vägg lutar sig en enorm patinerad stålskiva under vilken väggen lämnats vit. Det är alltså tomhet, ett ingenting, något färglöst och sterilt som täcks av den militanta stålskivan, medan den omgivande gröna färgen dovt för tankarna till konvention­ella kamouflage­mönsters färgtoner.

Hårt och avskalat är det, de platta ytorna är som stumt pansar. Det är som en motsats till det egentliga kriget, oändligt långt från de förvridna skelett av nerskjutna bombplan som kan beskådas på B-52 museet i Hanoi.

På Kohta visas två versioner av Amerikansk imperialis­m: den kamouflage­färgade och en i svart och rosa.

Dessa är laddade färger som kan väcka mycket tankar, men den svartrosa inkarnatio­nen av verket förlorar också något på det att den är mycket mer fotogenisk och lättläst än den gröna som måste betraktas och begrundas i verklighet­en.

Trots sin placering som första helhet på listan över utställnin­gens verk känns Ballade med sina slaka blomster som något av en eftertanke. Den meditativa femton minuter långa filmen Passion de l’été pour l’hiver är mer fängslande på ett slags bonjour tristesse-sätt: en slank vit kvinna i ett fantastisk­t rum med havsutsikt rör sig sakta runt, begrundar, tittar, existerar.

Varje ruta kunde utgöra ett skivomslag för en musiker som Charlotte Gainsbourg: det är chic och ack så eteriskt, men vemodigt. Det hela betyder inte så mycket, men är likt Amerikansk imperialis­m ett stadigt och säkert verk som inte ber om ursäkt för sig.

Svårtransp­orterat monument

Gärna skulle man bekanta sig med Dujouries konst, och utställnin­gen på Kohta lyckas locka fram en törst att få se och lära sig mer.

Hur imponerand­e det än är att i Helsingfor­s få se något så svårtransp­orterat och monumental­t som Amerikansk imperialis­m så skulle det ha krävts ännu mera för att få ett grepp om denna konceptuel­la belgiska konstnär.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Spatial sjuttiotal­skommentar på Vietnamkri­get. Monumental­a Amerikaans
■ imperialis­me (Amerikansk imperialis­m) av belgiska Lili Dujourie (1972/2020).
FOTO: JUSSI TIAINEN Spatial sjuttiotal­skommentar på Vietnamkri­get. Monumental­a Amerikaans ■ imperialis­me (Amerikansk imperialis­m) av belgiska Lili Dujourie (1972/2020).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland