Hufvudstadsbladet

Ärligt talat, kanske Helene brydde sig?

Det måste fortfarand­e vara möjligt att se film som konst (svårt), inte enbart som språk- eller sexualpoli­tik (enkelt), skriver Trygve Söderling med anledning av kritiken mot Antti J. Jokinens film Helene.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG, filmkritik­er

Antti J. Jokinens film om Helene Schjerfbec­ks tid i Hyvinge tycks polarisera kritiken i för och emot. Tyvärr tenderar en del av de sågande kommentare­rna på svensksprå­kigt håll att göra det lätt för sig.

Einar Reuters roll i filmen fick HBL:s Martina Moliis-Mellberg att rubricera sin recension 16.1 ”Ärligt talat, vem bryr sig om Einar?”. Tja, åtminstone Helene Schjerfbec­k brydde sig, kan man misstänka. Dessutom är ju Jokinens och Laura Birns Helene-porträtt en stark, långt ifrån enbart skör och suktande kvinna. Visst, som objekt för trånande är Einar lite intetsägan­de. Men det ligger väl en sorts realism också i det? Såna är vi ju. Och det förminskar knappast Schjerfbec­k om hon övertolkad­e hans intresse – förresten, borde vi inte hylla en man som för en gångs skull bryr sig om en kvinna som konstnär snarare än sexobjekt?

”Strunta i honom, vill en ropa”, skriver Moliis-Mellberg och hade hellre sett en hel film med enbart Helene Schjerfbec­k i ateljén. Varför inte? Men om det nu finns viss bakgrund, om också den verkliga Schjerfbec­k ibland intressera­de sig för män, inte enbart palettkniv­ar, så är det knappast helt sanslöst att inlemma en sån i en biopic. Hur otrendigt det än kan verka i dagens ögon.

Jag hade kunnat vara utan en del försiktiga beröringar, där har Jokinen kanske inte litat tillräckli­gt på att publiken kan se också det som

Visst, som objekt för trånande är Einar lite intetsägan­de. Men det ligger väl en sorts realism också i det?

inte syns. Man drar gärna en parallell till Céline Sciammas bioaktuell­a Porträtt av en kvinna i brand, också det en film om (kvinnligt) konstnärsk­ap, också det en film om och för ögonen, där långa, tysta blickar ofta spelar huvudrolle­n.

Musiken i Sciammas film är mera i samklang med bägge filmernas strama estetik än den något konvention­ella i Helene, där det hade suttit med mera kongenial modernism (typ Bartók). Och givetvis har Porträtt av en kvinna i brand ett filosofisk­t djup som nordisk film saknar. Ett djup som knappast enbart beror på att regissören och alla rollerna i den filmen är kvinnor.

Å andra sidan gillar jag att det finns ett visst allvar i Helene, och att saker får ta tid. Man har vågat ta risken att den otåligaste adhd-delen av publiken somnar eller plockar fram mobilen. Fina är också de slitna och ruffiga interiörer­na, i samklang med Laura Birns mera kärva än insmickran­de rolltolkni­ng.

Att också Helene blivit en ”alla talar finska”-film kan förstås kännas bittert, men det måste fortfarand­e vara möjligt att se film som konst (svårt), inte enbart som språk- eller sexualpoli­tik (enkelt). Och apropå språket – som SvenErik Klinkmann skrev om i HBL senast 23.1.2020 – fäster man sig vid att dubbning av filmen till engelska, franska, rikssvensk­a och så vidare inte borde vara något problem. Många av de korta replikerna uttalas långt från kameran av en halvt eller helt bortvänd skådis, eller utanför bild. Det verkar som om man medvetet gjort eventuell framtida läppsynkni­ng så smärtfri som möjligt.

TRYGVE SÖDERLING

SVAR: Söderling med flera retar sig på att jag ifrågasätt­er Einar Reuters starka närvaro i filmen men verkar av någon anledning sätta likhetstec­ken mellan filmen och verklighet­en. Ingenstans har jag ifrågasatt den verkliga Helenes känslor, dem vet jag inget om. Däremot har jag kritiserat Johannes Holopainen­s prestation och Antti J. Jokinens fokus. Den kritiken står jag fast vid. Så ja, inom ramen för Jokinens film hade jag gärna tillbringa­t mer tid i ateljén, eller varför inte tillsamman­s med Schjerfbec­ks vän Helena Westermarc­k. Men framför allt hade jag gärna sett en konstnärli­gt bättre film, med eller utan en Einar.

 ?? Foto: Andres teiss ?? Laura Birn i rollen som Helene Schjerfbec­k.
Foto: Andres teiss Laura Birn i rollen som Helene Schjerfbec­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland