Hufvudstadsbladet

Små steg i brant trappa

- ANNETTE JANSSON är lärare i svenska och nordiska språk vid Arbis. Hon bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

En dag stod han där men en hel plåt baklava! Han hade äntligen blivit beviljad finskt medborgars­kap. Och det är mer än bara medborgars­kap. Stoltheten och lättnaden bara sken om honom. För det här är en man som har kämpat, inte bara i ett år utan många. Han började med finskan men klarade den inte och bytte därför till svenska. Den var inte heller lätt, han gick kurs efter kurs, gick om kurser, gjorde alla läxor, repeterade, köpte nya böcker, studerade själv, fick hjälp att studera… Och då är det här en man som haft ett ordnat liv i sitt hemland. Han var läkare och hade egen praktik. Han var en stolt man, som tog hand om sin familj! I Finland togs den här stoltheten ifrån honom bit för bit. Jag såg en bruten man, ända tills i dag.

Glädjen är verkligen stor när någon studerande kommer med resultaten från provet i allmän språkexame­n eller med goda nyheter om att de fått studieplat­s, arbete eller asyl. Det är ett steg framåt, och det finns många trappsteg kvar. Men vi gläds – åh, vad vi gläds just i det ögonblicke­t. För det är en seger!

Problemet är bara att verklighet­en kommer emot alltför snabbt, för trappan är brant i Finland. Språkexame­n är inte lika med jobb eller studieplat­s. Det är bara inträdesbi­ljetten till att få stanna permanent. Men med det kommer nya krav och nya blanketter, fyrkantiga och opersonlig­a, blanketter som ibland känns omöjliga att fylla i också för mig som är finländare.

Jag förstår att vi behöver ett system, men nu odlar vi ett system som uppmuntrar till likgiltigh­et, när vi borde satsa på dialog och inkluderin­g för att skapa aktiva medborgare som känner sig delaktiga. Men det här kräver att vi tänker om, öppnar upp och bjuder in, inte bara Finland som stat och kommun, utan också jag och du!

Han hade äntligen blivit beviljad finskt medborgars­kap. Och det är mer än bara medborgars­kap. Stoltheten och lättnaden bara sken om honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland