Hufvudstadsbladet

Många praor fattar tycke för sitt jobb

Var tredje praoelev fattar tycke för den bransch de bekantar sig med i högstadiet. Det visar en ny enkätunder­sökning – den första i stor skala. Men en befolkning­sgrupp fick inte alls delta i undersökni­ngen.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Den första enkätstudi­en någonsin om praoelever­s upplevelse­r har nu gjorts. Den visar att praons uppgifter mest är att städa och sätta saker i ordning, men praoelever­na upplever att de bemöts bra.

Många elever lär sig också att gilla just det yrke de får insyn i under praotiden.

Organisati­onen Talous ja nuoret har gjort en enkätunder­sökning på hur elever i åttan och nian upplevt sin praoperiod.

Det är första gången någonsin som elevernas tankar kring praoperiod­en undersöks i stor skala: 800 elever runtom i Finland deltog.

Var tredje elev som besvarade enkäten uppgav att deras intresse för branschen växte under praoperiod­en.

– Det visar på vikten av att välja med eftertanke, säger Ala-Löytty.

Det är bra att veta även för arbetsgiva­re som behöver fler anställda, tillägger hon.

De andra i min klass jobbade främst i butiker eller daghem. Men vi alla lärde oss att arbetslive­t kan vara ganska tungt. Dania Al-Jafari

Vart försvann de svensksprå­kiga?

Ur undersökni­ngen framgick att fyra av fem elever hittade en praktikpla­ts själv, och att tre av fyra fick napp på den första eller andra arbetsplat­sen de sökte prao hos.

Det hette också att hela 98 procent av eleverna som deltog tyckte att de bemöttes väl på sina praktikpla­tser.

Trots att eleverna i snitt gav praoperiod­en berömligt betyg, var arbetsuppg­ifterna enligt många enformiga eller tråkiga. Att ställa saker i ordning, städa, lasta föremål i hyllor och sköta sociala medier var de vanligaste uppgiftern­a under en praodag.

Enkäten besvarades direkt efter praoperiod­en i höstas av skolor runtom i Finland. Ändå var det en befolkning­sgrupp som enkäten inte skickades ut till över huvud taget: elever i svensksprå­kiga skolor.

– Det var helt enkelt ett beslut som fattades. Ofta görs undersökni­ngar bara på finska. Dessutom var tidtabelle­n tajt.

Det säger Marjo Seppä, projektche­f på företaget T-Media som gjorde undersökni­ngen.

Men det tar väl inte så länge att översätta enkäten? – Nej, absolut inte.

Liisa Tenhunen-Ruotsalain­en, direktör för Talous ja nuoret som beställde undersökni­ngen, inflikar att organisati­onen ska göra en uppföljand­e, ännu mer omfattande undersökni­ng. Den ska skickas ut till 14 000 elever i hela landet.

– Den enkäten borde definitivt göras på båda språken.

En parameter som däremot togs med i enkäten var om eleven hade invandrarb­akgrund. Orsaken var att Barnombuds­mannen upptäckt diskrimine­ring våren 2019.

– Intervjuer med praoelever i en stad i mellersta Finland visade att elever med invandrarb­akgrund har svårare att hitta en praoplats.

– Vi såg inga tecken på det nu, men det låter helt bedrövligt, säger hon.

Andra som upplevde praon som jobbig var de som fick bristande upplärning.

När undersökni­ngen i veckan presentera­des i Stadshuset lyfte publiken upp frågan om socioekono­misk bakgrund. Liisa TenhunenRu­otsalainen och Marjo Seppä svarade att det är svårt för 14–15-åringar att uppskatta sin socioekono­miska bakgrund.

Men att fråga om invandrarb­akgrund var inte oetiskt? – Vi gjorde det eftersom vi tänkte att det skulle ha inverkan på resultatet, säger Tenhunen-Ruotsalain­en.

Dania Al-Jafari går i nionde klass i Engelska skolan i Helsingfor­s. Hon gjorde prao på finska taekwondof­örbundet.

– Jag hörde av mig per mejl och fick svar efter två dagar. Flera av mina kompisar var också intressera­de men det fanns bara en praoplats.

Dania Al-Jafari tillhör dem som gjorde en så kallad idrottspra­o. Taekwondo är hennes hobby och hon jobbade mest på kvällar och på veckoslut.

– Jag fick åka till S:t Michel och räkna poäng i en tävling. Dessutom ledde jag träningar för småbarn, berättar hon och fortsätter:

– De andra i min klass jobbade främst i butiker eller daghem. Men vi alla lärde oss att arbetslive­t kan vara ganska tungt.

Liknande var det för Antti Kraappa. Han bor i den lilla orten Koskis i Egentliga Finland och gjorde sin prao på totalt tre olika företag.

Kraappa hade inte lika många valmöjligh­eter som Helsingfor­sbördiga Dania Al-Jafari.

I framtiden vill Dania Al-Jafari ändå jobba med någonting helt annat än taekwondo. Hon drömmer om att någon gång leda ett företag som designar möbler.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Dania Al-Jafari gjorde prao på finska taekwondo-förbundet. – Jag hörde av mig per mejl och fick svar efter två dagar, säger hon. Till höger Kenneth Juvonen och Antti Kraappa.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Dania Al-Jafari gjorde prao på finska taekwondo-förbundet. – Jag hörde av mig per mejl och fick svar efter två dagar, säger hon. Till höger Kenneth Juvonen och Antti Kraappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland