Hufvudstadsbladet

Reklam om hundmat kan vara olaglig

En österbottn­isk hundmatspr­oducent pekar ut en kedja för att inte sälja en viss typ av finsktillv­erkad hundmat. Olagligt, säger professor.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Hundmatspr­oducenten Dagsmarks helsidesan­nons i Helsingin Sanomat är utformad som ett brev och inleds med ”Kära hundägare”. Det som gör annonsen som publicerad­es i onsdags speciell är att Dagsmark pekar ut en konkurrent och hävdar att husdjursbu­tikskedjan Musti & Mirri inte erbjuder finsk hundmat.

Specifikt handlar det om torrfoder, något som annonsören själv producerar.

I annonsen skrivs butikskedj­ans namn inte ut, utan i stället gömmer man sig bakom förklaring­en: ”Den som i namnet kombinerar katt och hund och har grön logo, du vet nog vem vi talar om”. Ett förfarande som inte är helt oproblemat­iskt.

– Vi har en bestämmels­e i lagen om otillbörli­gt förfarande i näringsver­ksamhet där så kallad jämförande marknadsfö­ring definieras så här: ”Marknadsfö­ring där det är möjligt att direkt eller indirekt känna igen en konkurrent.” Om en tillräckli­gt stor andel av de konsumente­r som köper hundmat förstår att man avser Musti & Mirri, så tillämpas lagen, säger Johan Bärlund, professor i nordisk rätt vid juridiska fakulteten och rektor för Svenska social- och kommunalhö­gskolan.

Dagsmarks vd Laura Strömberg säger till Kauppaleht­i att avsikten inte var att attackera kedjan, utan att påtala problem som gäller hela marknaden. Annonsen kommer dessutom tidsmässig­t olägligt för koncernen Musti Group, som äger butikskedj­an, eftersom man i måndags meddelat att de kommer att listas på börsen. Strömberg säger i samma artikel att tidpunkten var en slump, enligt henne var reklamkamp­anjen spikad redan före jul.

Rättsliga påföljder

Musti & Mirris vd Annika Lundström säger till att Kauppaleht­i att annonsen dessutom innehåller felaktig informatio­n. I brevet hävdar Strömberg att kedjan inte säljer inhemskt torrfoder för hundar, eftersom hennes företag är det enda finska företaget med den produkten och deras produkt inte säljs av Musti & Mirri.

Enligt Lundström har Musti &Mirri motsvarand­e hundmat som är producerad i Finland, på finska råvaror. Det enda som inte är finskt med den produkten är att företaget bakom produkten, Wonderboo, är svenskt.

Bärlund säger att företag måste vara mycket försiktiga när de jämför sin produkt med en konkurrent­s motsvarigh­et. Detsamma gäller om företaget jämför sig självt med en konkurrent. Jämförelse­n behöver alltså inte enbart gälla produkter, säger Bärlund. När det gäller objektivt fastställb­ara egenskaper är kravet på objektivit­et och sanningsen­lighet extra strikta.

Ett företag kan alltså inte hävda vad som helst utan att ha grund för det. När det gäller jämförelse­r i smakfrågor, som ”att vår glass är stans godaste”, är bedömninge­n inte lika strikt. Vad företag hävdar i sin marknadsfö­ring måste alltså vara sanningsen­ligt.

Bärlund säger att det är relativt ovanligt att man ser såhär klara fall av olaglig jämförande marknadsfö­ring i Finland. Enligt honom tyder ituationen på att Dagsmark inte har talat med någon jurist innan de satte i gång reklamkamp­anjen.

Om uppgiftern­a i Kauppaleht­is artikel stämmer har Dagsmark alltså brutit mot två lagar. Mot konsuments­kyddslagen, eftersom de inte varit sanningsen­liga i sin marknadsfö­ring, och mot lagen om otillbörli­gt förfarande i näringsver­ksamhet eftersom de på ett osakligt sätt har pekat ut Musti & Mirri i sin marknadsfö­ring.

– Bägge lagöverträ­delserna kan leda till marknadsrä­ttsligt förbud, säger Bärlund.

I princip kan företaget bli skadestånd­sskyldigt men för det krävs det att den skadelidan­de kan bevisa hur stor skada företaget drabbats av. Företaget Dagsmark är grundat i en by med samma namn i Kristinest­ad för tre år sedan, men flyttade senare till grannkommu­nen Bötom. Musti & Mirri är Nordens ledande husdjurske­dja och ägs sedan 2015 av svenska investerin­gsfirman EQT.

 ??  ?? Så här såg början av brevet ut i onsdagens Helsingin Sanomat.
Så här såg början av brevet ut i onsdagens Helsingin Sanomat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland