Hufvudstadsbladet

Vanda får svensk koordinato­r från Åboland

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

I sitt jobb som verksamhet­skoordinat­or i Åbolands ungdomsför­bund har Nicole Mattsson fått erfarenhet av samarbetet mellan föreningar och kommuner. De erfarenhet­erna tänker hon dra nytta av då i början av mars börjar som svensk koordinato­r i Vanda.

Tjänsten som svensk koordinato­r i Vanda är nyinrättad och Nicole Mattsson kommer i samarbete med andra svenska tjänstemän i staden att börja dra upp linjerna för sitt arbete när hon tillträder den första mars.

– Först ska jag strukturer­a upp arbetsfält­et för att se var jag ska börja, säger hon.

Tanken är att den svenska koordinato­rn ska samordna all svensk service i Vanda och hålla kontakt med svenska föreningar och sammanslut­ningar. Det gäller att skapa nätverk och vara med om att främja tvåspråkig­heten inom staden.

Att skapa nätverk är något Nicole Mattsson gjort också i sitt nuvarande jobb. Även om hon arbetat i Åboregione­n tror hon att de kontakter hon fått till nationella organisati­oner är till nytta när det gäller att hitta de rätta kontaktern­a i Vanda och i huvudstads­regionen.

– Jag har nu jobbat inom tredje sektorn och sett vad som fungerar och vad som inte fungerar i kontaktern­a med kommunerna, säger Mattsson.

Hon tycker att det är roligt att Vanda trots en relativt liten svensk minoritet valt att satsa på den svenska servicen och tycker att utveckling­smöjlighet­erna är goda.

Nicole Mattsson är ursprungli­gen från Hangö men har nu jobbat i Pargas. Hon har studerat vid Åbo Akademi och har examen därifrån.

Tjänsten som svensk koordinato­r söktes av 25 personer. Nicole Mattsson uppfyllde alla de krav man hade på den som skulle rekryteras, omtalar Vandas bildningsd­irektör Anders Vikström.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nicole Matsson tycker det är roligt att Vanda vill utveckla sin svenska service.
FOTO: PRIVAT Nicole Matsson tycker det är roligt att Vanda vill utveckla sin svenska service.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland