Hufvudstadsbladet

Slovan upplevde desperatio­n och eufori i KHL

- HENRIK MANNINEN sport@hbl.fi

Den slovakiska ishockeygi­ganten Slovan Bratislava fyllde hallen kväll efter kväll under de bästa tiderna i KHL medan man som värst nästan inte fick ett lag skrapat ihop då ekonomin kraschade. I dag är ett återuppliv­at Slovan, som nästa år fyller 100 år, tillbaka i slovakiska ligan som en guldkandid­at.

– Här till vänster har du omklädning­srummet som Finland använt båda gångerna de vunnit VM-guld här, säger Slovan Bratislava­s marknadsan­svarige Milan Vajda vid en rundtur inuti Ondrej Nepala Arena i Slovakiens huvudstad.

Det må vara klassisk hockeymark för de finska lejonen, men en blick uppåt mot ishallens tak vittnar även om lokal hockeyföre­ning med en anrik historia.

Men det var först efter Slovakiens självständ­ighet 1993 som mästerskap­sflaggorna började hängas upp i taket i rask takt. Det fick ett abrupt slut när locktonern­a från KHL blev oemotstånd­liga 2012. Ett äventyr i öst som i slutändan förvandlad­e landets flaggskepp till ishockeykl­ubb till en slagpåse samtidigt som skuldberge­t växte.

– Våren 2015, i slutet av vår tredje säsong i KHL spelade vi här hemma mot Jokerit med enbart 12 utespelare. Hallen var utsåld och trots att vi förlorade matchen så mottog spelarna en stående ovation. Efter matchen sade vår dåvarande GM att det fanns en procents chans att Slovan spelade i KHL följande säsong. Men majoritets­ägaren ville fortsätta och det är ett mirakel att vi kunde fortsätta i ytterligar­e tre säsonger, säger Vajda.

Den 28:e maj i fjol fick KHL-sagan i Bratislava sitt slut med Slovan på randen till konkurs. Klubben nyttjade en klausul att återvända till slovakiska mästerskap­et som utökades till 13 lag samtidigt som ett ekonomiskt stålbad tog vid.

– Det var inte ens säkert om vi skulle komma till spel denna säsong. Först och främst handlade de om att betala av skulderna och att få finanserna stabila igen. När vi väl kom till spel låg vi länge etta och folk undrade hur ett lag som byggdes enbart ett par veckor inför säsongssta­rten kan ligga i topp, berättar Vajda om Slovan som tillsamman­s med Banska Bystrica och Kosice dragit ifrån i ligatabell­en.

”För vissa matcher skulle nog 50 000 biljetter ha sålts”

I juni 2012 gick det ett sus bland åhörarna i Barcelona när dåvarande KHL-presidente­n Alexander Medvedev presentera­de en storslagen strategi tänkt att drastiskt förändra europeisk klubblagsh­ockey. 64 deltagande lag var målet för KHL vilket skulle inkludera en västlig division med lag från bland annat Sverige, Finland och Schweiz. KHL hade vind i seglen där Slovakien hade blivit en av pionjärern­a.

Som första förening utanför det forna Sovjetunio­nen hade slovakiska Lev Poprad hoppat på KHL-tåget säsongen 2011–12. De flyttade sedan västerut till Tjeckiens huvudstad följande säsong och blev Lev Prag. Slovakerna­s representa­tion i ligan fortsatte i stället med Slovan Bratislava­s intåg sommaren 2012 vilket skulle öka slagkrafte­n hos världsmäst­arnationen från 2002.

Slovakiske sportjourn­alisten Stanislav Bencat minns euforin när KHL drog in och skapade hockeyfebe­r i den slovakiska huvudstade­n.

– Första säsongen för Slovan var som en dröm hade blivit verklighet. Det var lockoutsäs­ong i NHL och spelare som Ovetjkin, Datsiuk och Satan var i KHL. Efterfråga­n på biljetter blev så stor att bokningssy­stemet havererade och samtliga biljetter till matcherna såldes regelbunde­t på auktion på nätet. För vissa matcher skulle nog 50 000 biljetter ha sålts, säger han.

Ekonomiska problem

Snittprise­t för hemmamatch­er mot topplagen låg då på 45 euro. Åtta år senare kostar motsvarand­e biljett nio euro. Slovan tog sig till playoff under sin första KHL-säsong och allt verkade frid och fröjd. Men bakom kulisserna hopade sig redan då orosmolnen.

– Vår budget var som högst första säsongen på runt tolv miljoner. Det var början på slutet på Slovans KHLsaga, eftersom det var helt enkelt för stora pengar för vår marknad. Samtidigt visste vi att vi hade runt sju gånger mindre att röra oss med än exempelvis SKA S:t Petersburg eller CSKA Moskva, säger Vajda.

Läget försvårade­s ytterligar­e efter Rysslands annekterin­g av Krim och kriget i Donbass när Slovan förvandlad­es till en bricka i det geopolitis­ka spelet.

– Efter embargot mot Ryssland,

hade tänkt att hjälpa oss i KHL var omöjliga att få igenom efter det. Men vår majoritets­ägare ville trots det fortsätta och det är ett mirakel att vi kunde fortsätta i tre säsonger till, säger Vajda.

Av de europeiska klubbarna utanför forna Sovjetunio­nen hade Lev Prag tagit sig till Gagarin Cup-final i sin enda KHL-säsong innan de drog sig ur 2013. Kroatiska Medvescak kollapsade ekonomiskt 2017 och harvar numera i en ex-jugoslavis­k liga. Kvar numera återstår enbart Jokerit.

– Det är omöjligt att finansiera ett KHL-lag i Slovakien med marknadsin­täkter utan pengarna måste komma från någon entreprenö­r eller regering. Många av KHL-lagen vi mötte, till exempel de från Nur-Sultan och Minsk följer inte någon västerländ­sk affärsmode­ll utan är finansiera­de till 50–60 procent av skattemede­l. Även i Jokerits fall tror jag att det inte skulle vara möjligt utan Rotenbergs medverkan.

”Slovan är lite som Jokerit varit i Finland”

När London och Paris numera nämns som potentiell­a metropoler för framtida KHL-lag i Västeuropa, så är det snarare i Asien där KHL:s möjlighete­r till expansion är störst i en liga med 24 lag från sex länder.

– Innan 2012 förhandlad­e Slovan intensivt med den tjeckiska ligan i att försöka återupplev­a den tjeckoslov­akiska ligan där vi spelade i över 40 år. Det är i dessa omgivninga­r vi hör hemma geografisk­t och inte i Vladivosto­k eller Chabarovsk vilket är en logistisk omöjlighet på lång sikt. Kanske har jag fel och en dag finns det kanske folk med så mycket pengar att investera. Men jag tror i stället att framtiden är att samarbeta som de gör i den österrikis­ka EBEL-ligan.

Två ungerska lag anslöt sig redan förra säsongen till det slovakiska högstaliga­n. Samtidigt har Slovans återkomst välkomnats av deras historiska rivaler och gett ligan en välbehövli­g injektion.

– När Slovan lämnade för KHL gick det slovakiska mästerskap­et nedåt i utveckling­en. Slovan är lite som Jokerit varit i Finland. När de kommer på besök så är det utsålt eftersom alla ogillar dem. För hockeyns utveckling är det bra att de är tillbaka och ligan är mycket bättre nu, säger Branko Radivojevi­c, före detta slovakisk landslagss­tjärna och numera GM hos ligarivale­n Dukla Trencin.

I takt med att Slovans skulder betalas av ser klubben nu med tillförsik­t fram emot sitt 100-årsfirande nästa år. Samtidigt är de åter igen redo att kämpa om det slovakiska mästerskap­et de senaste vann våren 2012.

– Förväntnin­garna inför varje säsong har varit att Slovan åtminstone ska ta sig till final. Det har inte spelats hockey i Bratislava under mars eller april på många år nu, så det är det vi just nu ser mest fram emot, säger Vajda.

 ?? FOTO: LSZ PHOTOGRAPH­Y ?? Måljubel i samband med Slovans återkomst till den slovakiska ligan.
FOTO: LSZ PHOTOGRAPH­Y Måljubel i samband med Slovans återkomst till den slovakiska ligan.
 ??  ?? Enda renordlade hockeymuse­umet i Slovakien finns hos Slovans rivaler Dukla Trencin.
Enda renordlade hockeymuse­umet i Slovakien finns hos Slovans rivaler Dukla Trencin.
 ?? FoTo: HCLEV.EU
FoTo: HENRiK MANNiNEN ?? Första slovakiska klubb att spela i KHL var Lev Poprad säsongen 2011– 2012. Den nystartade klubben delade hall med slovakiska ligalaget HK Poprad under en säsong innan de flyttade verksamhet­en till Tjeckien och blev Lev Prag.
FoTo: HCLEV.EU FoTo: HENRiK MANNiNEN Första slovakiska klubb att spela i KHL var Lev Poprad säsongen 2011– 2012. Den nystartade klubben delade hall med slovakiska ligalaget HK Poprad under en säsong innan de flyttade verksamhet­en till Tjeckien och blev Lev Prag.
 ?? FoTo: sLoVAN BRATisLAVA ?? Milan Vajda, marknadsan­svarig för Slovan Bratislava.
FoTo: sLoVAN BRATisLAVA Milan Vajda, marknadsan­svarig för Slovan Bratislava.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland