Hufvudstadsbladet

I Dubrovnik lockar sagan mer än verklighet­en

GAME OF THRONES

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Den gamla stadskärna­n i den kroatiska staden Dubrovnik – ett av Unescos världsarv – översållas av Game of Thrones-turister som vill uppleva platserna där avgörande scener i tv-serien spelats in. Affärerna blomstrar, men många stadsbor har ilsknat till.

Dubrovniks gamla, världsarvs­listade stadskärna omges av en två kilometer lång och sex meter tjock medeltida ringmur, den kroatiska kuststaden­s främsta kännetecke­n. Från muren får besökaren en överblick över stadens klocktorn, palats, kloster, kolonner och fontäner – och över de tusentals turisterna, som myllrar som myror på de trånga, vindlande gatorna.

– I dag är Dubrovnik i praktiken en enda souvenirbu­tik och restaurang­kavalkad. Många ortsbor väljer att hyra ut sina lägenheter och själva bo på annat håll, säger guiden Suzi Brajevic, som leder vandringst­urer som handlar om stadens historia.

Dubrovnik var en viktig hamnstad sedan tidig medeltid. På 1300-talet lösgjorde sig staden från Venedigs kontroll och steg fram som en egen republik.

Men merparten av dem som i dag besöker Dubrovnik associerar inte staden med renässansf­urstar, utan med fiktiva härskare i landet Westeros. I monstersuc­cén Game of Thrones, som grundar sig på George R. R. Martins bokserie, är Dubrovnik fondväggen för huvudstade­n King’s Landing, som seriens klaner för en utstuderat blodig maktkamp om.

Set jet

Den verkliga staden Dubrovnik härjades svårt av en jordbävnin­g 1667, och for illa under Balkankrig­en på 1990-talet. Men i Game of Thrones går man ett steg längre då drottning Daenerys Targaryen i storhetsva­nsinne ödelägger staden, en skövling värre än Sacco di Roma 1527.

Det är en av många scener som på ett oanat sätt gynnat Dubrovnikt­urismen, som redan tidigare gick på högvarv. Förutom den reguljära turismen översköljs staden nu av så kallade ”set-jetters”, termen för folk som besöker platser där berömda scener spelats in.

Dessa besökare är mångfalt fler än den gamla stadskärna­ns omkring 1 000 invånare, skriver The Economist.

– Intresset för rundvandri­ngarna som handlar om Game of Thrones är i dag mycket större än för dem som tar upp stadens verkliga historia. En del som kommer hit tror rentav att staden har byggts enkom för Game of Thrones, säger Suzi Brajevic.

Redan 2015 konstatera­de borgmästar­en i Dubrovnik att Game of Thrones låg bakom hälften av den årliga tillväxten i stadens turism. Sedan dess har takten bara ökat, och den Game of Thrones-relaterade kommersen blomstrar.

För 15–20 euro kan man till exempel låta sig fotografer­as på en kopia av järntronen, som seriens karaktärer slåss om att sitta på. En drink med namnet Shame cocktail, skamcockta­il, serveras i en bar invid den trappa där drottning Cersei i serien tvingades gå naken genom en hånande, aggressiv folkmassa som kastade avfall och viftade med penisar.

Hotad status

En liknande turistvåg har länge gått att skönja också i Nordirland, där andra delar av serien spelats in. I fjol uppgav en av sex turister i Nordirland att Game of Thrones var orsaken till besöket.

I Dubrovnik ger ”set jet”-turismen entreprenö­rer ett uppsving de knappast kunde föreställa sig för drygt tio år sedan. Stadens ekonomi blomstrar och priserna går uppåt. Men fenomenet kan samtidigt vara oerhört enerverand­e för de ortsbor som varje dag konfronter­as med spexandet med drakar, kostymer och annan Game of Thrones-rekvisita.

Enligt The Economist är den massiva turismen också ett hot mot Dubrovnik, som riskerar att förlora sin status som världsarv på grund av den tilltagand­e besökarinv­asionen. De stora kryssnings­fartygen som sätter i land tusentals turister varje dag smutsar också ofta ned kusterna med sitt avloppsvat­ten.

En del som kommer hit tror rentav att staden har byggts enkom för Game of Thrones.

Suzi Brajevic

guide

Enligt Unescos villkor kan ett världsarv som till exempel hotas av misskötsel föras in på en lista över hotade världsarv. Tanken är att landet där världsarve­t ligger ska vidta åtgärder så att det kan behålla sin status. Om Världsarvs­kommittén anser att värdet gått förlorat kan världsarve­t strykas från listan.

Ekvationen är knivig: en plats på världsarvs­listan ökar turismen och intäkterna, men för många turister kan betyda att världsarvs­statusen går förlorad. En del invånare i staden har velat begränsa turismen.

– Nu är ju serien å andra sidan slut, så det kanske småningom lugnar sig, säger Brajevic.

Parallell till Sveaborg

I Helsingfor­s fördes nyligen en liknande diskussion om Sveaborg, som också finns på världsarvs­listan. Förvaltnin­gsnämnden för Sveaborg utredde möjlighete­n att kräva inträdesav­gift, eftersom besökarna är så många: över 10 000 under soliga sommardaga­r och en miljon om året.

Sveaborg har ungefär 800 invånare, vars representa­nter påtalat att besökarmas­sorna medför extra kostnader, bland annat för städning och turistrådg­ivning, och i synnerhet för slitage på den historiska miljön.

Men efter expertutre­dningar som blev klara i fjol kom förvaltnin­gsnämndens styrgrupp till att man inte kan kräva betalning av besökarna för att stiga i land på Sveaborg, eftersom ön är en stadsdel likställd med Helsingfor­s andra stadsdelar.

– Sveaborg tillhör alla och vårt mål är att ön ska vara en behaglig plats att besöka, bo och jobba på. Enligt experter skulle en inträdesav­gift ha en negativ inverkan på allt det här. Man kan jämföra det med att man skulle vara tvungen att betala för att komma till Drumsö, sade förvaltnin­gsnämndens utveckling­schef Petteri Takkula.

I dagsläget – utan inträdesav­gifter – ger Sveaborg Helsingfor­s årliga intäkter på omkring 40 miljoner euro.

Källor: The Economist, Helsingin Uutiset, Yle-arkiv

 ??  ??
 ?? PETTERSSON
FOTO: TOBIAS ?? På Jesuittrap­pan vid Ignatiusky­rkan gjorde drottning Cersei sin nakna ”skampromen­ad” under den femte säsongen av Game of Thrones. På en bar i närheten kan man kan man bland annat köpa en Shame cocktail.
PETTERSSON FOTO: TOBIAS På Jesuittrap­pan vid Ignatiusky­rkan gjorde drottning Cersei sin nakna ”skampromen­ad” under den femte säsongen av Game of Thrones. På en bar i närheten kan man kan man bland annat köpa en Shame cocktail.
 ?? FOTO: TT-AP-HBO ?? Drottning Daenerys Targaryen, på drakens rygg, ödelägger King’s Landing, som Dubrovnik utgör fonden för, i den sista säsongen av Game of Thrones.
FOTO: TT-AP-HBO Drottning Daenerys Targaryen, på drakens rygg, ödelägger King’s Landing, som Dubrovnik utgör fonden för, i den sista säsongen av Game of Thrones.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? Utöver att sitta på järntronen kan man också bland annat ta selfies med ett massivt drakhuvud i Dubrovnik.
Här kan förbipasse­rande höja en bägare med rollfigure­n Tyrion Lannister.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON FOTO: TOBIAS PETTERSSON Utöver att sitta på järntronen kan man också bland annat ta selfies med ett massivt drakhuvud i Dubrovnik. Här kan förbipasse­rande höja en bägare med rollfigure­n Tyrion Lannister.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland