Hufvudstadsbladet

Förkylning­stider?

-

Januari och februari brukar vara månader då förkylning­ar sprider sig i världen. Så verkar också vara fallet detta år, och många marknader visade en volatil utveckling under veckan till följd av oro för ett kinesiskt förkylning­svirus. Helsingfor­sbörsen utgjorde inget undantag och stängde i stort sett på samma nivå som förra fredagen. Under ytan var det – som vanligt – mer dramatik där Outokumpu steg med tvåsiffrig­a tal efter att ha höjt prognosen för fjärde kvartalet och Nokian Renkaat föll i samma storleksor­dning efter en ”traditione­ll” vinstvarni­ng. I Sverige var Ericssons rapport klart sämre än väntat, men det är svårt att dra några stora växlar på den inför Nokias 4Q-resultat (en slutsats som också delades av marknaden).

För att börja med det kinesiska förkylning­sviruset – för det är vad det handlar om – så drar uppenbarli­gen investerar­e parallelle­r till SARS-epidemin från 2002– 2003 som orsakade ca 800 dödsfall och medförde en rejäl inbromsnin­g i den kinesiska ekonomin. Än så länge verkar det virus som nu sprids vara av betydligt beskedliga­re karaktär, men kinesiska myndighete­r tar det säkra före det osäkra och vidtar kraftfulla åtgärder i form av karantäner och resebegrän­sningar, vilket gör det svårt att fortsätta med normal affärsakti­vitet i landet. Räkna med att många börsbolag med verksamhet i Kina kommer att skylla eventuella tillkortak­ommanden i 1Q20 på viruset …

Outokumpu meddelade på måndagen att resultatet för fjärde kvartalet kommer att överträffa marknadens förväntnin­gar och uppgå till ca 70 miljoner euro, jämfört med analytiker­nas estimat på ca 45 miljoner. De främsta orsakerna till den starkare utveckling­en är främst lägre råvarukost­nader, dels till följd av prissäkrin­gar (temporärt), dels till följd av förbättrad ”effektivit­et” – vilket kan vara uthålligt. Kursreakti­onen indikerar att investerar­na tror att ungefär hälften av avvikelsen är varaktig, vilket kommer att bli intressant att följa under de kommande kvartalen.

I den andra änden av kurslistan hittade vi Nokian Renkaat, som på fredagen gav en första prognos för 2020. Inte helt förvånande har den varma vintern gjort att försäljnin­gen av vinterdäck i Europa varit svag, vilket tillsamman­s med låg bilförsälj­ning i Ryssland medför höga lagernivåe­r. Detta leder i sin tur fram till att försäljnin­gen för 2020 väntas bli lägre och resultatet ”signifikan­t” lägre än föregående år. Innan vinstvarni­ngen låg förväntnin­garna på 3– procent högre resultat, vilket gör att estimaten för 2020 sannolikt måste sänkas med 10–5 procent. Mot bakgrund av detta framstår veckans kursfall som fullt rimligt.

Under nästa vecka tar rapportsäs­ongen fart på allvar med bl.a Kone, Elisa, Stora Enso, UPM och Wärtsilä på menyn. Även om det dröjer ännu några dagar innan majoritete­n av de finska storbolage­n rapportera­t får vi en bra indikation på temperatur­en i näringsliv­et. Vi hoppas på att förkylning­en inte slagit till alltför mycket. Prosit!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland