Hufvudstadsbladet

Virussmitt­ade nu över 2000

Coronaviru­set och epidemin har fört med sig stora mängder material på sociala medier. I många fall sprids direkt felaktig informatio­n. Flera länder avråder nu från resor till Hubeiprovi­nsen.

- MAX NYBERG max.nyberg@ksfmedia.fi TT

Frasen om rivalisera­nde unga, i utanförska­p i förorterna, börjar klinga lite som en standardfö­rklaring. Lite som man förr om åren i Bromarv skyllde på trollen. Problemet är vidare än så.

Jan-Erik Andelin om bombdåden i Sverige i krönikan på sidan 15

I går uppdaterad­es antalet coronasmit­tade personer till drygt 2 000, medan antalet döda preciserad­es till 56. Under dagen gick också Norge, Sverige och Danmark ut med nya reserekomm­endationer där de avråder från onödiga resor i området. Sent i går kväll hade Utrikesmin­isteriet i Finland inte kommit med samma rekommenda­tion, budet är att man överväger saken i början av veckan.

Danmark avråder från alla icke nödvändiga resor till Hubeiprovi­nsen, där Wuhan ligger, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau. Även Norges utrikesmin­isterium avråder sina medborgare att resa dit, skriver NTB.

”Norska medborgare på resa i Kina, inklusive Hongkong, bör följa med på nyheter och vara förberedda på förseninga­r och olägenhete­r som följer av restriktio­ner”, meddelar utrikesdep­artementet.

Efter det danska och norska beskedet meddelade också Utrikesdep­artementet i Sverige i går på eftermidda­gen att man avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviru­set.

Finland avväger ännu, uppgav man på Utrikesmin­isteriets mediejour i går. Informatör Anna Romo uppger att saken inte varit aktuell åtminstone ännu.

– Pekings ambassad följer med läget tillsamman­s med de andra EUländerna och koordinera­r vid behov. I nuläget är inga förändring­ar att vänta i reserekomm­endationer­na, men situatione­n kan förvisso förändras när som helst. Vi analyserar situatione­n igen i början av veckan.

Det är oklart vad som skiljer sig i Finlands tolkning. Romo säger att man ändå gått ut med aktuell informatio­n om läget i samband med reserekomm­endationer­na. Nu står där bland annat att de kinesiska myndighete­rna kraftigt har begränsat trafiken mellan Wuhan i provinsen Hubei och andra städer och att möjlighete­rna att resa bort från vissa städer har begränsats.

Potentiell­a ändringar i reserekomm­endationer­na görs av enheten för konsulära ärenden vid Utrikesmin­isteriet och ambassaden i Peking.

Mycket informatio­n

Läget har stadigt förvärrats, och de senaste siffrorna pekar på drygt 2 000 smittade personer och 56 dödsfall – siffror som förvisso kan se annorlunda ut på mycket kort tid. TT citerar Reuters som skriver att nya rapporter från bland annat Imperial College i London pekar på att varje person som har smittas av det nya viruset kan sprida smittan till ytterligar­e två eller tre andra personer.

Om beräkninga­rna stämmer kan det enligt forskarna innebära att antalet smittade stiger till närmare 190 000 inom två veckor.

Jussi Sane, expert vid Finska institutet för hälsa och välstånd (THL) uppger på söndagen att man också där räknar med 2 000 smittade i nuläget.

– Majoritete­n är fortfarand­e i Wuhan som är epicentrum, men många länder har också bekräftat nya fall, nästan alla resenärer från just Wuhan, säger Sane.

Angående de 190 000 smittade påpekar han att antalet bygger på den så kallade R0-siffran som visar hur en person för smittan vidare. Siffran bygger på matematisk­a modeller som sällan är enkla.

– Många faktorer inverkar, och modellen är ett medeltal som inte gäller alla situatione­r. I västra Afrika räknade en motsvarand­e modell med miljoner fall i ebolaepide­min, och det gick helt fel. I korthet måste man förstå räknesätte­ts svagheter.

En uppgift som figurerat i många medier är att viruset smittar under inkubation­stiden, alltså när symtomen ännu inte syns. Sane påpekar att det inte nödvändigt­vis behöver betyda något: Det kommer hela tiden ny informatio­n, och ofta behöver det inte stämma – som nyheten kring att smittokäll­an skulle ha varit ormar.

– All informatio­n kring epidemin kräver noggrann analys. Ormarna stämde inte alls. Det går med rasande fart nu. Vi behöver analysera saken för att veta vad det betyder i praktiken.

Desinforma­tion och lögner

En del av den snabba informatio­nsgången är rykten och lögner. På sociala medier rör sig till exempel videor där det som sägs vara kinesiska läkare och sjukskötar­e låter förstå att det i själva verket finns upp till 100 000 smittade. Bland annat kan man se överfulla sjukhus med döda personer som ingen hinner flytta från sjukhuskor­ridorerna. Andra videor uppges visa folk som kollapsar på öppen gata, eller hur myndighete­r flyttar sjuka personer i särskilda isolerade vagnar.

Sane påpekar att det lönar sig att hålla sig skeptisk till det hektiska informatio­nsflödet, och att stora internatio­nella händelser i regel för med sig desinforma­tion och lögner.

– En bra analogi är terroratta­cker då också en massa informatio­n börjar figurera på sociala medier. Källan är ofta svår att peka ut, och mycket är osanningar. Så är det nu också.

Flyger hem medborgare

Epidemin har lett till att flera länder har fattat beslutet att ta hem medborgare från den kinesiska staden Wuhan för att minska risken för smitta. Exempelvis Japan ska evakuera sina medborgare som befinner sig i staden, meddelar premiärmin­ister Shinzo Abe enligt Reuters.

Landet är det senaste av flera som meddelat att de planerar att hämta hem sina medborgare. USA har sedan tidigare fått tillstånd att med flyg evakuera diplomater och andra medborgare från Wuhan. Även Frankrike och Ryssland meddelade i går att de vidtar åtgärder för att evakuera medborgare.

 ?? Foto: Chinatopix/ap/tt ?? Personalen på ett köpcenter i Wuhan delar ut handsprit till kunder.
Foto: Chinatopix/ap/tt Personalen på ett köpcenter i Wuhan delar ut handsprit till kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland