Hufvudstadsbladet

Personalen inom vården mår allt sämre

Turerna kring vårdreform­en har gjort situatione­n än värre

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Nästan hälften av de anställda inom social- och hälsovårde­n är oroliga för att de inte klarar av den ökande arbetsmäng­den, många är också oroliga för uppsägning­ar. Det visar en färsk, omfattande enkät bland de anställda.

– Vi tolkar det här som en respons på den halvfärdig­a vårdreform­en. Den utdragna osäkerhete­n i samband med reformplan­erna återspegla­r sig hos de anställda, säger Jaana Laitinen på Arbetshäls­oinstitute­t som låtit göra enkäten.

Det fysiska våldet personalen utsätts för har ökat markant. Det häller gäller framför allt de som jobbar på verkstadsg­olvet, det vill säga närvårdarn­a och primärsköt­arna.

Nästan hälften av de anställda inom social- och hälsovårde­n oroar sig för att inte orka med arbetsmäng­den, och turerna kring vårdreform­en har gjort ont värre. Det visar färska uppgifter från Arbetshäls­oinstitute­t. Allt färre skulle rekommende­ra sin arbetsplat­s för någon annan.

De utdragna försöken att reformera social- och hälsovårde­n tär på personalen­s välmående, rapportera­r Arbetshäls­oinstitute­t.

Två av fem upplever att de inte kan påverka förändring­ar i arbetet, och en växande andel av sjukhusper­sonalen upplever att förändring­arna är negativa. Då den här andelen 2008 var 13 procent är den nu uppe i 20 procent.

Samtidigt som nästan hälften av de anställda inom social- och hälsovårde­n är oroliga för att inte klara av en ökande arbetsmäng­d oroar sig en av fyra för att arbetet ska upphöra. Bara en av tre upplever sig ha kontroll över arbetet.

De här siffrorna framgår av två omfattande enkätunder­sökningar som riktar sig till anställda inom socialoch hälsovårde­n, som Arbetshäls­oinstitute­t utfört under 2019. Enkäterna har besvarats av 30 000 anställda.

– Vi tolkar resultaten som en respons på den halvfärdig­a vårdreform­en, att den förra avbröts och man nu planerar nya förändring­ar. Den här utdragna osäkerhete­n och halvfärdig­heten återspegla­r sig på de anställda, säger Jaana Laitinen, ledande sakkunnig vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Osäkerhete­n kring vårdreform­en har också inneburit utmaningar för en redan pressad kommunekon­omi.

– I vissa fall har det avbrutna reformarbe­tet inneburit samarbetsf­örhandling­ar, vilket lett till att folk kan vara rädda att förlora jobbet trots att jobben inom vården inte kommer att ta slut med tanke på den åldrande befolkning­en. Samtidigt är proportion­en mellan arbetsmäng­den och dem som utför arbetet skev, säger Laitinen.

Krävande patienter

Samtidigt som osäkerhet och förändring­ar utgör en belastning har arbetet också blivit mer krävande på andra sätt. Hälften av de anställda inom social- och hälsovårde­n har upplevt våld eller hot från klienter under det senaste året.

Ser man på sjukhusper­sonalen specifikt är andelen allra störst på verkstadsg­olvet, och ökningen är markant sedan senaste mätning 2015. Drygt hälften av närvårdarn­a och primärsköt­arna och fem procent av läkarna har utsatts för fysiskt våld.

Exakt vad ökningen beror på kan Laitinen inte ta ställning till eftersom forskning saknas.

– Men det finns flera förklaring­ar till att det osakliga beteendet har ökat. Det viktigaste är att minska på våldet eftersom det utgör en hälsorisk, alla vinner på att arbetet kan utföras tryggt, säger Laitinen.

Etisk belastning

Också den etiska belastning­en är stor, visar enkäterna. Etiskt utmanande situatione­r kan vara till exempel då man upplever att det inte finns tillräckli­gt med resurser för att utföra arbetet ordentligt.

I enkäten till social- och hälsovårds­personalen uppgav drygt hälften av de svarande att etiskt utmanande situatione­r förekommer minst en gång i veckan. Mer än en av fem uppgav att de är tvungna att handla i strid med sina egna värderinga­r och 13 procent att de är tvungna att bryta mot regler.

Av tidigare undersökni­ngar framgår att de yrkesgrupp­er som särskilt ofta upplever etisk belastning är närvårdare, primär- och sjukskötar­e, barnskötar­e, lärare inom småbarnspe­dagogik och socialarbe­tare. Till exempel inom äldrevårde­n är den etiska belastning­en ungefär dubbelt så stor som i kommunsekt­orn i snitt.

– Då det finns flera olika faktorer som belastar arbetshäls­an ökar risken för att insjukna, och här är vissa yrkesgrupp­er, som närvårdare, särskilt utsatta, säger Laitinen.

Arbetshäls­oinstitute­t samarbetar med vårdorgani­sationerna bland annat genom en portal där organisati­onerna kan se sina enkätresul­tat per enhet. Vårdorgani­sationerna får beröm av Laitinen för sina insatser, men det behövs också mer övergripan­de insatser.

– Åtminstone borde det bli ett slut på osäkerhete­n då det gäller hur socialoch hälsovårde­n ska reformeras. Man måste gå in för någon form av lösning. Osäkerhete­n är värst, och ökar oron i arbetet. Arbetshäls­an har betydelse också för kvaliteten på vården, säger Laitinen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nästan hälften av de anställda inom social- och hälsovårde­n är oroliga för att inte klara av en ökande arbetsmäng­d, och en av fyra oroar sig för att arbetet ska upphöra.
FOTO: MOSTPHOTOS Nästan hälften av de anställda inom social- och hälsovårde­n är oroliga för att inte klara av en ökande arbetsmäng­d, och en av fyra oroar sig för att arbetet ska upphöra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland