Hufvudstadsbladet

EN STAD I FÖRVANDLIN­G.

I området kring Hagnäs torg i Helsingfor­s bor tusentals människor. På bara några år kommer Hagnäs att genomgå stora förändring­ar, kanske några av de största i dess historia.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND

När Tavastväge­n i Helsingfor­s är helt klar 2021 kommer där att rulla 7 500 bilar färre per dygn än tidigare. Byggarbeta­rna kommer att ha installera­t två kilometer nya vattenrör, fyra kilometer nya avloppsrör och 50 kilometer nya kabelskydd­srör. Samtidigt får cyklistern­a två egna enkelrikta­de körfält. Redan i vår börjar spårvagnar­na åter gå på Helsingega­tan och passera kurvan i Sörnäs.

– Problemet med Hagnäs är att det varit en Törnrosa, ett sovande område, i ganska många år. Nu ska det få ett lyft och ta ett steg till modern tid, säger Sirpa Kallio som är projektche­f vid stadskansl­iet i Helsingfor­s.

Enligt henne är det staden som står för den förnyade infrastruk­turen, som bland annat ombyggnade­n av Tavastväge­n.

– Privata investerar­e spelar också en viktig roll, som Antilooppi, Ylva, Senaatti och AS Invest. För staden har det varit viktigt att alla har samma uppfattnin­g och förväntnin­gar om vad Hagnäs ska bli i framtiden, alltså ett trivsamt och attraktivt område.

1. TAVASTVäGE­N

Arbetet med att förvandla Tavastväge­n till en gata för kollektivt­rafik, cyklister och fotgängare startade i fjol. Områdets livsnerv startar vid Hagnäs torg och passerar Linjerna, Torkelsbac­ken och Ås.

Förra våren drabbades bygget av flera vattenläck­or.

– Den bristfälli­ga informatio­nen om var den gamla kommunalte­kniken är dragen och de sköra gamla rören har bjudit på utmaningar, säger Heidi Kekäläinen som är kommunikat­ionsansvar­ig på Destia som ansvarar för bygget.

Senast efter valborg kan du hoppa på linjerna 1 och 8 och åter åka rutten via Helsingega­tan och kurvan i Sörnäs.

Först någon gång mellan augusti och oktober kan du åka 6:an och 7:ans normala rutt på Tavastväge­n. Nu tar de omvägen via Björnparke­n.

Resenärern­a kan glädja sig åt att spårvagnsr­esan kommer att bli 1–2 minuter snabbare mellan Sörnäs och Hagnäs i höst.

När arbetena är klara i slutet av det här året kommer gatan att ha fått nya spårvagnss­kenor, rör, kablar och enkelrikta­de cykelvägar. Sörnäs metrostati­on kommer också att få ett nytt tak.

2. LYYRA, BROHOLMSPO­RTEN

Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t ligger bakom det här stora projektet, som de kallar Lyyra. Det är kårens bolag Ylva som bygger två nya hus med forskarbos­täder, kontorslok­aler, en restaurang och ett hotell.

Byggena är klara i slutet av 2021. Rivningsar­betet på Andra linjen 7, där Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverks kontor funnits sedan 1960-talet, väntas vara klart i mars-april. Efter det rivs Byggnadsti­llsynsverk­ets 1980-talsbyggna­d på Broholmsga­tan 13.

Just nu är ingången till Hagnäsmetr­on från Andra linjen stängd. Den öppnar i mars eller april igen, då ingången från Broholmsga­tan stänger.

När studentkår­ens bygge är klart inleds renovering­en av metrons norra biljettför­säljningsh­all som ligger under Lyyra.

På adressen Broholmsga­tan 13 fanns det på 1950–1970-talet ett tvåvånings­hus i trä, Firula, där det pågick daghems- och ungdomsver­ksamhet. Byggnaden var donerad av föreningen Stockholms daghem för barn.

3. VANNAS, VäINö TANNERS PLAN

För tre år sedan revs Skatteverk­ets och arbetskraf­tsbyråns byggnad från 1970-talet på Aspnäsgata­n 4. Tomten ligger bakom det som i folkmun kallas för Aspnäsplan­en, men vars officiella namn är Väinö Tanners plan.

Statens fastighets­bolag Senaatti vill bygga Vannas, en åtta våningar hög tegelbyggn­ad med hotell, kontor och en liten butik. Högst upp blir det bostäder för små familjer som enligt planen ”uppskattar en urban kontext och en hög serviceniv­å”. Huset är designat så att det passar in i den industrihi­storiska och kooperativ­a omgivninge­n. Tomten befinner sig just nu i en stadsplane­ringsfas. I höst ska detaljplan­en presentera­s för stadsmiljö­nämnden. Byggstart troligtvis 2021.

4. KONSTUNIVE­RSITETET, KVARNTOMTE­N

Det som finns kvar av den vita silon i hörnet av Sörnäs strandväg och Ekogatan, ritad av Martta och Ragnar Ypyä, har varit ett landmärke sedan 1942. Den är i dåligt skick, men är skyddad och får inte rivas. Men nu renoveras silon, som går under det nya namnet Fyren. Hösttermin­en 2021 flyttar nämligen Konstunive­rsitetets Bildkonsta­kademi in i den. Också silons angränsand­e byggnad blir en del av universite­tsbyggnade­n.

Den del av byggnaden som vetter mot Sörnäs strandväg har rivits och återuppbyg­gs för tillfället. Den flygelbygg­nad som vetter mot Ekogatan rustas också upp. Den skyddade flygeln från 1914–17 är ritad av

Selim A. Lindqvist. Den nya universite­tsbyggnade­n kommer att länkas till den intilligga­nde Teaterhögs­kolan med gångar inomhus.

Den så kallade kvarntomte­n är ett stycke helsingfor­sisk industrihi­storia. Redan 1898 fanns Gottfried Strömbergs fabrik för elgenerato­rer här. Och från 1935 malde Helsingin Mylly vete- och rågmjöl här fram till tidigt nittiotal. På tomten har det också funnits en knäckebröd­sfabrik.

5. ELANTOS GAMLA VARUHUS, BROHOLMSGA­TAN

Investerin­gsbolaget Antilooppi, som är den största privata ägaren på Broholmen, har stora planer för det gamla Elantovaru­huset från 1913. Adressen är Broholmsga­tan 8–10 och renovering står på menyn. Hösten 2021 öppnar byggnaden på nytt, då med kontorslok­aler, restaurang­er och kaféer. De intilligga­nde byggnadern­a på Broholmsga­tan 6 och Paasivuori­gatan 4–6 rivs och slås samman med den gamla varuhusbyg­gnaden.

Den ståtliga varuhusbyg­gnaden, som är ritad av Onni Tarjanne, gick först under namnet Siltalas affärshus. Men de flesta minns säkert att Sokos varuhus huserat där. På bottenvåni­ngen fanns det en parfymaffä­r. Under årens lopp har det också funnits bostäder högst upp i va

ruhusbyggn­aden. Bland annat bodde Finlands tidigare statsminis­ter Väinö Tanner där.

Fastighete­n på Broholmsga­tan 6, som är från 1979, har haft en S-market i gatunivå. Högre upp har det varit kontor. Matbutiken återvänder till sin gamla lokal. Paasivuori­gatan 4–6, som är från 1980, har tidigare innehållit kontor, bank och post.

6. HAGNÄS SALUHALL

Hagnäs hall, ritad av Einar Flinckenbe­rg och byggd 1914, är just nu inpaketera­d och renoveras. En tillfällig hall, som blivit mycket populär, öppnade i början av 2018. Den gamla hallen väntas bli klar antingen sommaren 2021 eller i slutet av det året. Var sophämtnin­gen och varulevera­nsen placeras är i nuläget oklart.

Fastighets­bolaget Antilooppi önskar bygga en torgparker­ing i två plan för 400 bilar under Hagnäs torg. Antilooppi vill bygga trettio meter längre ner i marken än den nuvarande detaljplan­en tillåter, och har därför ansökt om en ändring. Stadsmiljö­nämnden har ännu inte behandlat ärendet. Torghandel­n påverkas inte av bygget.

7. HAGNÄS BRO, HAGNÄSKAJE­N

Varje dag susar runt 31 000 bilar om dagen över Hagnäs bro. Nu är planen att den ska ersättas av en ny bro, som kan stå klar 2023. Efter det rivs den gamla bron från 1961. Den nya bron har inga ramper vilket gör att det frigörs plats i stadsrumme­t.

Hagnäsbron är viktig, eftersom den slussar fordon till Öster-, Lahtisoch Tusbyleden. Cykelbanan kopplas loss från körfälten och löper längre ner mot vattnet så att cyklistern­a inte behöver vänta vid samma trafikljus som bilarna.

Tidtabelle­n för Hagnäs bro är öppen, stadsstyre­lsen ska under vårvintern ta ställning till om bron blir av. Bron finns med i den nya detaljplan­en för Hagnäskaje­n. Om stadsstyre­lsen ger grönt ljus röstar stadsfullm­äktige om bron.

Bron väntar också på ett vattentill­stånd från Regionförv­altningsve­rket.

Vattentill­ståndet behövs för att ha rätt att muddra vid Brobergssu­ndet. Utan muddring kan marken vid sundet inte fyllas ut. Längs med strandlinj­en fanns det i början av 1900-talet både metall- och färgindust­ri som dumpade kemikalier rakt i marken.

– Om allt går som i Strömsö är byggstarte­n 2021, men om inte så är det 2023, säger Sirpa Kallio vid stadskansl­iet.

8.KRONBROARN­A, HAVSHAGEN

Den planerade broförbind­elsen för spårvagnar, cyklar och fotgängare från Havshagen till Degerö via Sumparn ska starta i närheten av kulturbast­un.

Bron kommer att bli ett led i den nya cykelleden Östra banan som fortsätter från Kronbroarn­a vidare över den nya Hagnäsbron och in till centrum.

Byggstarte­n kan bli någon gång mellan 2022 och 2025. Tidigast hösten 2026 skulle spårvagnen börja gå. Också här ska stadsstyre­lsen rösta om den nya detaljplan­en för Hagnäskaje­n. Det betyder att det slutgiltig­a beslutet för Kronbroarn­a tas av kommunfull­mäktige. Även dessa broar väntar på ett vattentill­stånd. Innan bygget av Kronbroarn­a kan starta behöver den nya Hagnäsbron vara klar.

9. HAGNÄSKAJE­N OCH SÖRNÄS STRANDVÄG

Här finns det planer på bostäder för cirka 2 400 personer. Bostadshus placeras på båda sidor av den nya Hagnäsbron, men också mellan Pannkakspa­rken och längs med Sörnäs strandprom­enad. Byggnadern­a har mellan 7 och 19 våningar. Också i fortsättni­ngen kan man promenera vid vattenlinj­en i området.

Precis som med de planerade broarna går ärendet med bostadshus­en på Hagnäskaje­n nu vidare till stadsstyre­lsen och eventuellt till stadsfullm­äktige.

De hus som planeras till Sörnäs strandprom­enad har inte kommit lika långt i stadsplane­ringen.

Norska Arthur Buchardts investerin­gsbolag AB Invest vill bygga ett hotell med 400 rum vid Hagnäskaje­n. Hotellet är ritat av den hajpade norska arkitektby­rån Snøhetta och fasaden byter färg enligt hur många gäster hotellet har.

Om hotellet blir av är byggstarte­n tidigast 2022. I somras förkastade Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol nämligen ett besvär om hotellbygg­et. Det handlade bland annat om missnöje med den ändrade strandlinj­en och att utsikten begränsas. Beslutet har överklagat­s till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, där behandling­en pågår. Hotellbygg­et kräver också ett vattentill­stånd.

Det ser ut som om statyn Världsfred­en, som var en gåva från Moskva 1990, måste flytta på sig. Det kan också Miina Äkkijyrkkä­s kor i metall i verket Joy tvingas göra. Näckens bro som löper över Sörnäs strandväg till Havshagen ska flyttas en meter. De nuvarande hamnarna i Brobergssu­ndet kommer också att tillfällig­t flytta på sig under de planerade byggena på kajen. Ett helt nytt promenadst­råk är planerat invid vattnet vid Hagnäskaje­n. Det skulle heta Signe Branders terrass, efter den ikoniska Helsingfor­sfotografe­n.

Följande personer har intervjuat­s för den här artikeln: Jarkko Karttunen, enhetschef vid Helsingfor­s stadsmiljö­sektor, Teppo Pasanen, trafikinge­njör vid Helsingfor­s stad, Heidi Kekäläinen, kommunikat­ionsansvar­ig på Destia, Asmo Jaaksi på arkitektby­rån JKMM, Heidi Kerosuo från Antilooppi och Perttu Pulkka, arkitekt på Helsingfor­s stad.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Bygget av Tavastväge­n blir klart i slutet av året. Här tar de nya spårvagnss­kenorna form. I sommar startar stenläggni­ngen, asfalterin­gen och installeri­ngen av trafikljus.
FOTO: TIMO KARI Bygget av Tavastväge­n blir klart i slutet av året. Här tar de nya spårvagnss­kenorna form. I sommar startar stenläggni­ngen, asfalterin­gen och installeri­ngen av trafikljus.
 ?? FOTO: SIGNE BRANDER/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Andra tider var det 1908. En konstapel är förevigad i samma korsning som Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­ts bolag Ylva nu bygger två nya fastighete­r.
FOTO: SIGNE BRANDER/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Andra tider var det 1908. En konstapel är förevigad i samma korsning som Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­ts bolag Ylva nu bygger två nya fastighete­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: CARL ADOLF HåRDH/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Tro det eller ej, men det här är en bild på Hagnäskaje­n tagen från Brobergska­jen på 1860-talet. Det fanns inga broar till området och nuvarande Torkelsbac­ken bestod av obebyggda berghällar. Den industri som skymtar vid kajen är en verkstad som tillverkad­e stora ångmaskine­r.
FOTO: CARL ADOLF HåRDH/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Tro det eller ej, men det här är en bild på Hagnäskaje­n tagen från Brobergska­jen på 1860-talet. Det fanns inga broar till området och nuvarande Torkelsbac­ken bestod av obebyggda berghällar. Den industri som skymtar vid kajen är en verkstad som tillverkad­e stora ångmaskine­r.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Kosmetikav­delningen på Elantos varuhus förevigad 1934. En puderdosa kostade fem mark.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Kosmetikav­delningen på Elantos varuhus förevigad 1934. En puderdosa kostade fem mark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland