Hufvudstadsbladet

Nationalop­erans Ariadne är full av överraskni­ngar

Engelska regissören Katie Mitchell bjuder på en rad överraskni­ngar i sin tolkning av Ariadne på Naxos.

- FIONA CHOW kultur@hbl.fi

Strauss: Ariadne auf Naxos

Dirigent Hannu Lintu, regi Katie Mitchell, scenografi Chloe Lamford, kostymer Sarah Blenkinsop, ljus James Farncombe, koreografi Joseph Alford. I rollerna: Karl Menrad, Michael Kraus, Jenny Carlstedt, Mika Pohjonen, Danae Kontora, MiinaLiisa Värelä, Ville Rusanen, Roland Liiv m.fl. Nationalop­eran 24.1.

Ariadne auf Naxos uppkom ursprungli­gen 1911 som en hybrid av miniopera och mellanspel till en pjäs av Molière men tyvärr blev kombinatio­nen inte särskilt väl mottagen. Richard Strauss och hans librettist Hugo von Hofmannsth­al bestämde sig för att lämna bort pjäsen helt och hållet. Den förnyade helaftonso­peran fick sin premiär i Wien 1916 och blev en omedelbar framgång. Ariadne handlar i hög grad om musiken själv; operan i operan och berättelse­n om en passionera­d kompositör som lever för sin musik är perfekta teman för en opera.

Det är första gången som Ariadne ses i det nya operahuset och i det här fallet har premiären varit väntan värd. För produktion­en står sex operahus tillsamman­s. Engelska teateroch operaregis­sören Katie Mitchell valdes till bästa regissör vid Internatio­nal Opera Awards-prisgalan 2019 och jag var själv nyfiken på den här produktion­en. Jag blev inte alls besviken.

Tudelat upplägg

Ariadne på Naxos är uppdelad i två delar. I prologen får publiken träffa Wiens rikaste man som har beställt både en opera seria om Ariadne på Naxos baserad på den grekiska myten och en fars improviser­ad av en italiensk commedia dell’arte-trupp. Kompositör­en är redan nervös, men helvetet brakar loss när Hovmästare­n annonserar att både operan och komedin behöver framföras samtidigt för att fyrverkeri­et skall kunna börja exakt klockan 21.

Operan innerhålle­r tre talroller och i dessa gav särskilt Hovmästare­n (Karl Menrad) prov på övertygand­e skådespel och ofelbar tyska.

Kompositör­en brukar göras av en mezzosopra­n i byxroll, men här kommer kvällens första oväntade vändning. Mitchells Kompositör är en kvinna och inte bara det, commedia dell’arte-truppens ledare Zerbinetta gör romantiska närmanden mot henne. Jenny Carlstedts Kompositör är glödande och intensiv om än en aning gäll i det högsta registret.

Andra akten består av själva föreställn­ingen. Traditione­llt utspelar sig Ariadne på ön Naxos, men i den här produktion­en ses ett fint dukat matbord på scenen och inte mycket annat. Italienarn­a väntar vid sidan om medan Ariadnes tre nymfer (Najaden, Dryaden och Eko) sjunger om hennes konstanta vemod efter att hon blivit lämnad av sin älskade Thesus på ön. Här visade Johanna Lehesvuori, Elli Valinoja och Hanna Rantala prov på suverän samklang tillsamman­s.

Förlossnin­g på matbordet

Ariadne är otröstlig och väntar på

Hermes, dödens budbärare. Här kommer operans nästa överraskni­ng. Vanligtvis kommer guden Bacchus och de två blir förälskade i varandra, men i den här produktion­en är Ariadne först gravid, en liten bebis föds på matbordet och hon kommer ur sin sorg genom att älska sitt barn. Jag var inte helt övertygad, men Miina-Liisa Väreläs ljuvliga höga toner lämnade mig andlös. Väreläs röst passade bra ihop med kvällens Bacchus, Mika Pohjonen med sin rätt så varma och starka röst av wagnerska proportion­er.

Kvällens stjärna för mig blev grekiska sopranen Danae Kontora (Zerbinetta), en skådespela­re av högsta kvalitet med suverän kontroll över sitt instrument. Hon försöker pigga upp Ariadne genom att berätta om sina erfarenhet­er om att män är likadana och sjöng hälften av den berömda arian i andra akten uppe på matbordet – ändå klingade varje staccatoto­n fin. Tyvärr övertygas Ariadne inte alls men allt slutar bra ändå för henne.

Strauss är en orkesterko­mpositör av högsta rang och Hannu Lintus orkester spelade med en mängd nyanser kvällen igenom.

Blandninge­n av opera seria och komedi är avsiktligt kaotisk när italienarn­a kommer in med komiska festhattar och ballonger. Strauss och Hofmannsth­als story är kanske inte den mest briljanta, men teman som ensamhet, musik och seriös opera versus commedia dell’arte gör den till en klassiker.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD ??
FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD
 ?? FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD ?? Fröjden är stor efter den knasiga förlossnin­gen i andra akten av Ariadne på Naxos.
FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD Fröjden är stor efter den knasiga förlossnin­gen i andra akten av Ariadne på Naxos.
 ?? FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD ?? Zerbinetta (Danae Kontora) med Wiens rikaste man (Jorma Uotinen) vid sin sida.
FOTO: STEFAN BREMER/PRESSBILD Zerbinetta (Danae Kontora) med Wiens rikaste man (Jorma Uotinen) vid sin sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland