Hufvudstadsbladet

Peltonen glänste i EM

- TOMMI WILLBERG sport@hbl.fi

Emmi Peltonen behöll sin femteplats tack vare en i stort sett lyckad friåkning i EM i österrikis­ka Graz.

20-åringen stod för nya internatio­nella rekordpoän­g i ett tufft läge och fick totalpoäng­en 181,79. Peltonens trend i EM är stigande då man ser på resultaten: i debuten 2017 kom hon elva, 2018 var hon nia och i fjol kom hon på åttondepla­ts.

Men helt nöjd var Peltonen inte med sin rekordtävl­ing. Hon föll omkull i ett ögelhopp.

– Det är okej. Det grämer lite att jag inte kunde samla mig genast efter det. Men annars gick resten av programmet bra, säger Peltonen i Yles intervju.

Missen i hoppet förstörde ändå inget. Peltonen uppskattar femteplats­en högt. Men bättre kan det bli.

– Jag är väldigt nöjd med tävlingen och med att jag höll min placering. Det finns ännu tävlingar där jag kan förbättra. Motivation­en bara stiger.

Rysslands tonåringar putsade prisbordet i damernas tävling. 16-åriga Alena Kostornaij­a (240,81 poäng), 15-åriga Anna Sjtjerbako­va (237,76) och likaså 15-åriga Alexandra Trusova (225,34) tog hand om medaljerna i överlägsen stil.

Ryskorna är totalt överlägsna. Peltonen är realist.

– Jag kan inte ens tänka mig att tävla mot dem. Jag kör mitt eget. Jag vet att de är unga småttingar som gör sin grej och det är verkligen fint. Coolt att de är så bra – jag tävlar kanske mer mot de här andra damerna. Det är otroligt hurdana grejer de (ryskorna) kan göra. De förtjänar sina medaljer, säger Peltonen.

Ceder gjorde kanoninsat­s

17-åriga mästerskap­sdebutante­n Linnea Ceder fullbordad­e den fina finländska EM-dagen. Ceder åkte nya internatio­nella rekordpoän­g i det korta programmet och fortsatte sin rekordkros­s i friåkninge­n där hon fick 108,15 poäng. Ceders totalpoäng blev 166,16 och hon klättrade tre placeringa­r till en 12:a plats i slutresult­atet.

– Jag är nöjd med helheten men i friåkninge­n gjorde jag några missar som grämer, säger Ceder om friåkninge­n till Yle.

Men 12:e platsen i sitt första EM värmer rejält. Och hungern bara växer.

– Jag är en kämpe. Jag visste att jag tränat ordentligt och att jag kan allt som mitt program innehåller. Jag hade aldrig förväntat mig ett sådant här resultat i min första stortävlin­g. Jag är supernöjd, den här resan har varit otrolig. Jag har inga ord, jag är bara tacksam, säger Ceder.

– Det skulle vara otroligt att få represente­ra Finland på nytt i de här sammanhang­en, säger Ceder, som kan vara aktuell för junior-VM ännu i år.

Den tredje finländare­n i EM Jenni Saarinen misslyckad­es i korta programmet och kom 33:a totalt i sin mästerskap­sdebut.

Säsongens nästa stora seniormäst­erskap är VM i Montreal den 16–22 mars.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland