Hufvudstadsbladet

Norska populister bäddar för valkamp

IS-kvinnan var ett svepskäl för norska Fremskritt­spartiet att gå ur regeringen. Populistpa­rtiet bäddar för valkampen 2021 genom att putsa skölden som antimiljöp­arti.

- lena.skogberg@ksfmedia.fi LENA SKOGBERG

När partiledar­en Siv Jensen förhandlad­e in Fremskritt­spartiet i den norska regeringen år 2013 kallades det historiskt. Ett av vår tids äldsta populistpa­rtier övergav den klassiska skälla på allt-rollen för ett riskfyllt regeringsa­nsvar.

Men nu är det slut. Nästan sju år i regeringen har straffat sig i form av sviktande opinionssi­ffror. Det senaste året har partiet legat runt 10 procent i mätningarn­a. Lokalvalet i fjol sägs ha varit en varningskl­ocka om att det på den populistis­ka högerflank­en seglar upp konkurrent­er som partiet måste ta på allvar, till exempel ensaksröre­lsen ”Folkeaksjo­nen nei til mer bompengar” och högerradik­ala ”Demokraten­e”.

Tongivande krafter i Fremskritt­spartiet har tryckt på sedan dess för att få partiet ur regeringen. Det är val till Stortinget nästa år och den erkänt skickliga taktikern Siv Jensen har insett att om hon vill sitta kvar som partiledar­e måste stämningar­na lugnas mellan de mer moderata krafterna knutna till regeringen och de mer ursinniga i resten av partiet. Till dem hör tidigare ministern Sylvi Listhaug som frustrerat deklarerat att det är dags att byta ut de tråkiga och gråa regeringsk­ompromisse­rna mot en färgstark opposition­spolitik. Av med silkesvant­arna, på med boxningsha­ndskarna.

Det som är groteskt med Fremskritt­spartiets avhopp är att det sker med en sjuk pojke som svepskäl. Den femåriga pojken är son till en omstridd IS-kvinna och precis som här hemma har åsikterna gått isär om pojken borde lämnas åt sitt öde tillsamman­s med mamman i Syrien eller tas hem. Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) har sagt att åsikterna är delade också i hennes parti men när alternativ­et att bara ta hem pojken inte finns återstår det enda rimliga: att ta hem båda – och ställa mamman inför rätta.

– Att lämna pojken åt sitt öde var inte ett alternativ bara för att bevara ron i regeringen, säger statsminis­tern.

Med tillägget att hon moraliskt inte vill sätta sig till doms över sin mångåriga finansmini­ster som valde en annan väg.

Men man kommer inte ifrån att Fremskritt­spartiet satte sin egen maktpositi­on framför ett litet barns. En färsk mätning visar att 57 procent av norrmännen tycker att det var rätt att ta hem IS-kvinnan och hennes barn medan 28 procent anser att det var fel. Siv Jensens kommentar till det är betecknand­e: ”28 procent visar att det finns tillväxtpo­tential för Frp”.

Utträdet ur regeringen handlar alltså inte primärt om IS-kvinnan utan om valet nästa år. Statsvetar­en Svein Tuastad säger till HBL att det borgerliga blocket hade fått det svårt med nuvarande upplägg av populister och liberaler i samma koalition. Med Frp ute ur ekvationen kan de borgerliga nu erbjuda väljarna två regeringsa­lternativ: Ett populistis­kt alternativ med Frp och Høyre och ett mittenalte­rnativ med Høyre, Venstre och Kristelig folkeparti.

När det gäller sakfrågor är det knappast heller IS-kvinnan och invandrarp­olitiken som blir den stora valfrågan. Utan miljöpolit­iken.

Det finns redan tecken på det. Miljöparti­et De Grønnes (MDG) Une Bastholm hoppas att den ombildade regeringen Solberg nu ska ta ett nytt grepp om klimatpoli­tiken när ”bilpopulis­tiska” Fremskritt­spartiet är ute ur bilden. Hon efterlyser bland annat en översyn av bränslepri­set. MDG vill också fasa ut oljeproduk­tionen på sikt, ett mål som övriga partier kalllar fanatiskt.

Venstres ledare, minister Tine Skei Grande varnar för att Fremskritt­spartiet och Arbeiderpa­rtiet kan ta varandra i hand i opposition om den omstridda strömkabel­n NorthConne­ct mellan Norge och Storbritan­nien och därmed lägga i backen för ”en viktig klimatpoli­tisk satsning”.

En ännu mer eldfängd fråga är vad som händer när behovet av fler vindmöllor trampar in i det allra heligaste, den orörda och storslagna norska naturen.

Klimatet som valfråga passar Frp som hand i handske: Bilar, bränsle, vägtullar, oljan och vindmöllor är klassiska Frp-ämnen som det är lätt att återuppbyg­ga sin image som motvallspa­rti på. Denna gång som antimiljöp­artiet.

Det är upplagt för en rysare i oljelandet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland