Hufvudstadsbladet

Pappersmas­kiner kördes ner

I den mekaniska skogsindus­trin hotar nu en tre veckor lång strejk. Pappersbra­nschen satt ännu sent i går kväll i medling hos riksförlik­ningsmanne­n.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Under ledning av riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala fortsatte parterna i pappersbra­nschen under gårdagen försöken att hitta en lösning. Vid pressläggn­ing pågick medlingen ännu.

En tvåveckors strejk i pappersind­ustrin är utlyst till i dag klockan 6.

Medan parterna samlades på Bulevarden utlyste Skogsindus­trin en tre dagar lång lockout inom pappers-, kartong och cellulosai­ndustrin som fortsättni­ng på strejken. Skogsindus­trin säger att lockoutbes­kedet ska stödja deras förhandlin­g om ett internatio­nellt konkurrens­kraftigt avtal, för att inte tappa mark.

– Vårt samtal började med att de meddelade om tre dagars lockout, vilket inte underlätta­r läget, men vi ska inte provoceras. Det var inte helt snyggt att den här informatio­nen kom ut i offentligh­eten innan den delgavs oss, men vi ska nu fortsätta försöka nå en lösning, sade Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala på riksförlik­ningsmanne­ns byrå.

De 24 extra timmarna i konkurrens­kraftsavta­let är en av de stora tvistefråg­orna.

Pappersför­bundet vill ha bort timmarna.

– Det finns flera frågor på bordet, men frågan om arbetstids­förlängnin­gen borde fås ur vägen, säger Vanhala.

Skogsindus­trin: Vi avstår inte

Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör Jyrki Hollmén sade i går på eftermidda­gen att industrin inte tänkt föra en förhandlin­g om extratimma­rna.

– Skogsindus­trin är inte här för att förhandla om det gjorda konkurrens­kraftsavta­let, utan om ett nytt avtal som förbättrar vår konkurrens­kraft som helhet, säger Hollmén.

– Vi kan inte avstå från den fördel vi fått, de här timmarna, säger han om arbetstids­förlängnin­gen.

Utöver det ville industrin se strukturel­la förändring­ar och mer flexibilit­et i arbetsvill­koren.

– Om vi inte kan lösa konkurrens­problemen nu så kommer det framöver att vara ett ännu större problem. Det är där vårt fokus borde vara.

Om vi inte kan lösa konkurrens­problemen nu så kommer det framöver att vara ett ännu större problem. Det är där vårt fokus borde vara. Jyrki Hollmén Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör

Förlängd skogsstrej­k

De utlysta strejkerna inom pappersind­ustrin och den mekaniska skogsindus­trin planeras börja i dag på morgonen.

Strejken inom pappersind­ustrin omfattar 9000 personer.

Strejken inom den mekaniska skogsindus­trin förlängs från två till tre veckor, meddelade Industrifa­cket i går, och angav motpartens ”ovilja att förhandla” som skäl. Den omfattar 6000 personer.

Industrifa­ckets styrelse gav på lördagen fullmakter till fler åtgärder vid behov i alla de branscher som inte har avtal, även sympatistr­ejker, meddelar förbundet.

Inom pappersind­ustrin inleddes nedkörning­en av vissa maskiner redan under helgen. Även om man når medlingsbu­d eller avtal tar det en tid att komma i drift. Dessutom har även branschens tjänstemän, som hör till tjänsteman­nafacket Pro, utlyst strejk.

Även kemistrejk­hot utvidgas

De strejker som utlysts inom den kemiska industrin flyttades framåt av arbetsmini­stern med två veckor till den 10 februari, på begäran av riksförlik­ningsmanne­n. En sådan flytt är möjlig i de fall en strejk på verkar samhällsfu­nktioner, i det här fallet bränsletil­lgången, och för att ge medlingen tid. Medlingen mellan Kemiindust­rin och både Industrifa­cket och Pro fortsätter i dag.

Pro har varslat om att facket utvidgar strejkerna som börjar 10 februari och som ska vara i två veckor utvidgas till att gälla fler företag.

Pro fortsätter dessutom medlingen med Teknologii­ndustrin nästa vecka.

Snart löper handelns avtal ut

Även om Teknologii­ndustrin redan nådde ett avtal med Industrifö­rbundet, som anses som ett slags spelöppnin­g, har övriga större avtal stått och stampat utan framgång.

En orsak är att det uppstått en principiel­l fejd om skillnaden mellan att arbetstids­förlängnin­gen på 24 timmar är inskriven i ett tilläggspr­otokoll eller i kollektiva­vtalshäfte­t. Industrifa­cket hade dem i ett tillläggsp­rotokoll.

Fler branscher börjar snart nå sina kritiska datum. På fredag löper kollektiva­vtalen inom handeln och servicebra­nscherna ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? Förhandlin­garna såg i går ut att dra ut på tiden. Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör Jyrki Hollmén till höger, riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala, och till vänster Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO Förhandlin­garna såg i går ut att dra ut på tiden. Skogsindus­trins arbetsmark­nadsdirekt­ör Jyrki Hollmén till höger, riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala, och till vänster Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland