Hufvudstadsbladet

Sikta långt

”Mycket av diskussion­en handlar om personer och personligh­eter. Det är inte bra.”

- VILLE NIINISTö är Europaparl­amentarike­r och tidigare ordförande för De gröna.

Politiken har blivit konstig. Under ett drygt halvt år i Europaparl­amentet i Bryssel har jag haft tid att fundera på saker och ting. När jag tittar på finsk politik på längre håll ser det mycket märkligt ut. Diskussion­en i medierna och mellan politikern­a cirklar kring ofta konstgjord­a och mycket kortsiktig­a konflikter eller kriser. Alla verkar upprörda hela tiden. Mycket av diskussion­en handlar om personer och personligh­eter. Det är inte bra.

Politiken i en demokrati är i grunden konsten att skapa en bättre framtid för alla. Konsten att ta beslut som bibehåller samhällsko­ntraktet mellan beslutsfat­tarna och folket. Det kräver långsiktig­t tänkande. Hur ska vi se till att hälsovårde­n fungerar för alla? Hur ska vi utbilda våra ungdomar så att de har en bra framtid och möjlighet att sysselsätt­a sig i framtiden? Hur löser vi klimatfråg­an och bevarar miljön samtidigt som vi skapar ekonomiskt välmående?

Jag ser inga lösningar eller ens diskussion­er om dessa frågor. Däremot ser jag en konstgjord konflikt om invandring och om livsstilsf­rågor som egentligen har väldigt lite med politik att göra. Mycket handlar också om att försöka lura politiker att säga något som de sedan får korrigera eller be om ursäkt för efteråt. Ett samhälle där sociala medier och eftermidda­gstidninga­r kräver blod varje dag är ett samhälle där en kris pågår i offentligh­eten varje dag – oavsett om det är betydande eller inte. Debatt och kritik är normalt och viktigt i en demokrati. Makthavare ska kritiseras. Men om det här diskussion­sklimatet skapar bråk av betydelsel­ösa frågor som politiken inte kan lösa glömmer man bort diskussion­en om de viktiga frågorna.

Skillnaden mellan att jobba i Europaparl­amentet och riksdagen är markant. I riksdagen har regeringen majoritet och regeringsp­artiernas representa­nter försvarar regeringen­s lagförslag och agerande. Väldigt lite av det som regeringen föreslår ändras. Opposition­en däremot har ingen direkt möjlighet att påverka besluten innan regeringen fattar sina beslut, eller i riksdagen, så man kan bara kritisera högljutt. Samtidigt har hela arbetskult­uren blivit ganska tuff, stressad och konfliktla­ddad. I en sådan miljö är det svårt att lita på varandra och ha en ärlig, nyfiken diskussion och dialog om Finlands framtid. Medierna väntar alltid på nyheter i korridorer­na, och det lättaste sättet att få uppmärksam­het är att kritisera och anfalla personer – inte ens deras politik. Sannfinlän­darna har gjort allt detta lättare med sin människofi­entliga politik och sitt sätt att göra politik, men förändring­en är inte bara deras fel.

I Europaparl­amentet är arbetsklim­atet helt annorlunda. Majoritete­r skapas för varje förslag av kommission­en. Det finns ingen regering eller opposition, i alla fall inte tydligt. Enskilda parlamenta­riker har större möjlighet att arbeta över partigräns­erna. Kulturen är nyfiken, intressera­d av sakfrågor och argument. Man behandlar andra diplomatis­kt och med respekt – annars har man ingen möjlighet att påverka besluten. Det här arbetsklim­atet har fått mig att bli mer entusiasti­sk inför politiken och mer hoppfull om framtiden än på länge.

Kommission­ens green deal är ett ärligt försök att lösa klimatkris­en och skapa teknologis­kt ledarskap och industriel­la jobb i Europa. Jag känner att jag kan påverka den gröna given, och alla fokuserar på att göra den bättre utifrån sina egna värderinga­r. Ingen angriper personer. Debatt pågår men den fokuserar på att göra besluten bättre.

Detta är något som vi skulle behöva fundera på i Finland. Vi behöver rädda politiken för att skapa en bättre framtid för vårt fina land och alla finländare. Finländare förtjänar något bättre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland