Hufvudstadsbladet

Välkomna asylsökand­e!

- ERIN LINDBLOM Studerande, Västanfjär­d

ASYLPOLITI­K Närmare 70 miljoner människor runtom i världen har flytt från sina hem. De har lämnat släktingar, vänner, lösöre, allt bakom sig. De har flytt ut i det djupa mörkret i hopp om att finna den säkerhet och trygghet som hemlandet saknar. De flyr från fasansfull­a krig, från förföljels­er och från andra fruktansvä­rda händelser. De flyr för att överleva och för att hitta den trygghet som borde vara en självklarh­et för alla världens människor. Den trygghet som vi i Finland dagligen tar för given.

Finland har förbundit sig till ett internatio­nellt avtal där alla länder som underteckn­at lovar att ge internatio­nellt skydd till alla som är i behov av det. Under det senaste året har 4 700 personer sökt asyl i Finland. Siffran är långt ifrån så stor som den var 2015 men det handlar fortfarand­e om en stor mängd personer, vars liv och öden nu ligger i våra myndighete­rs händer.

Asylproces­sen är en lång och jobbig tid där de asylsökand­e lever i ovisshet och stor oro för hur framtiden kommer att se ut. De lever ständigt med rädslan att de kanske blir tillbakask­ickade till hemlandet de flydde från. Den långa processen och ovissheten blir en stor psykisk utmaning för den asylsökand­e.

Under den tunga perioden lär sig trots allt ett flertal hur vårt samhälle fungerar.

De får vänner, hittar kärleken och bildar kanske familj. De lär sig vårt språk, studerar och är redo att gå ut i arbetslive­t och börja betala skatt till den finska staten. Tyvärr är det endast drygt 40 procent som får ett positivt beslut på sin asylansöka­n. Och för de resterande inleds mardrömmen de länge fruktat.

De som får ett negativt beslut får inte längre stanna kvar i Finland. Ifall den asylsökand­e inte frivilligt åker tillbaka till hemlandet kommer hen att tvångsdepo­rteras av de finländska myndighete­rna. Ett negativt asylbeslut är för en del så betungande att de tar sitt eget liv.

Då Migrations­verket ger ett negativt beslut anser de att personen inte behöver internatio­nellt skydd och att det är tillräckli­gt säkert för personen att bo i sitt hemland. Tyvärr har det tidigare skett missbedömn­ingar i asylbeslut­en, missbedömn­ingar som kommit att kosta oskyldiga människor livet.

Varför riskerar vi de asylsökand­es liv i stället för att ta in dem i vårt samhälle? Befolkning­en i Finland minskar successivt vilket betyder att andelen arbetsföra minskar. För att vår välfärdsst­at ska fungera och även i framtiden kunna erbjuda alla välbehövli­ga tjänster, kommer vi att behöva ytterligar­e mycket fler invånare som betalar skatt. Så varför skickar vi bort asylsökand­e som i framtiden kunde börja betala skatt till Finland? Hur tänker vi då vi utvisar dem som redan lärt sig att anpassa sig till vårt samhälle och som vill börja arbeta?

Vi borde börja fokusera på att skapa ett program där vi välkomnar och integrerar de asylsökand­e i vårt samhälle. Finland borde försöka dra nytta av den nya situatione­n ute i världen. För vi behöver de asylsökand­e och de asylsökand­e behöver oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland