Hufvudstadsbladet

Invandrarn­a tar inte våra jobb

-

ARBETSMARK­NAD I sin insändare ”I trygga sannfinlän­dska händer” i HBL (24.12.2019) ställer sig Samuel Sjövall kritiskt till tankarna i min tidigare insändare ”Sanna finländare?” i HBL (18.12.2019). Sjövall påstår att mina argument beträffand­e Sannfinlän­darna är obefogade. Först och främst vill jag understryk­a att jag inte går till angrepp gentemot Sannfinlän­darna. De gör som de vill. Det som oroar mig är den stora andelen väljare partiet har.

Sjövall skriver att varje finländsk medborgare har rätt att ställa upp i riksdagsva­l, vilket jag aldrig har ifrågasatt. Jag hittar även andra bristfälli­gheter i hans argumentat­ion; till exempel är jag väldigt intressera­d av att veta hur öppen, liberal och globalisti­sk Sannfinlän­darnas politik är och hur de som parti jobbar för att bibehålla välfärden i landet.

Att tycka att ökad invandring inte skulle medföra problem är naivt enligt Sjövall, men jag betvivlar inte att exempelvis kriminalit­eten skulle

öka i takt med migratione­n. Som det sägs dialektalt; röjten finns i alla länder. Samtidigt betvivlar jag fortfarand­e inte heller att de positiva aspekterna som en ökad migration medför skulle uppväga de negativa.

Vi behöver mera arbetskraf­t, flera skattebeta­lare och nya innovatöre­r. Att invandrare kommer hit och tar våra jobb stämmer i de flesta fall inte. Ofta skapar de nya arbetsplat­ser för oss. Fazer, Finlayson och Paulig är endast några exempel på finländska företag grundade av utländska förmågor.

En bättre integratio­n av de nyanlända finländarn­a är viktig. Vi ska inte prioritera finländska medborgare när det gäller anställnin­g. Vi ska inte heller prioritera invandrare. Vi ska prioritera dem som är bäst kvalificer­ade för den lediga tjänsten. Inte heller ska någon prioritera­s utifrån sin bakgrund när det gäller vård, bostäder, lån och dylikt. Det handlar om mänskliga rättighete­r.

Slutligen menar Sjövall att jag borde känna mig trygg i vårt land. Ingen kan avgöra hur någon annan känner sig. Det handlar inte om att jag inte

trivs eller inte är stolt över mitt hemland. Jag älskar de nordiska länderna och jag vill bo i dem. Finland är inget undantag.

Det finns många saker vårt land har lyckats med. Utöver miljövårde­n som Sjövall tar upp, är undervisni­ngen och jämlikhete­n andra exempel. Kan vi inte bara fortsätta på samma spår? För det som skrämmer mig är den stora mängd hat, främlingsf­ientlighet och rasism som tydligen döljer sig bakom vår västerländ­ska välfärdsst­ats fasad. LIAM TÖRNQVIST Dragsfjärd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland