Hufvudstadsbladet

Finland behöver en feministis­k utrikespol­itik

- ELLINOR JUTH Svensk Ungdoms Jämställdh­etsutskott

UTRIKESPOL­ITIK Det är dags att på riktigt föra en utrikespol­itik där man tar sig an stora frågor inte bara för kvinnor och flickor, utan för alla utsatta grupper. En del kan tycka att vi redan för en tillräckli­gt feministis­k utrikespol­itik, eftersom jämställdh­eten tas i beaktande när det gäller bistånd. Men det räcker inte. Vi borde följa Sveriges exempel på hur de tilllämpat ett feministis­kt synsätt både i utrikes- och statsförva­ltningen.

Svensk Ungdoms jämställdh­etsutskott arbetar för en feministis­k utrikespol­itik och anser att även Finland borde driva en mer feministis­k utrikespol­itik. Jämställdh­et mellan kvinnor och män ska vara en grundlägga­nde målsättnin­g för finsk utrikespol­itik. Uppfylland­et av grundlägga­nde mänskliga rättighete­r är en skyldighet när det gäller internatio­nella åtaganden och likaså förutsättn­ing för att nå mål inom fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Vad avses då med en feministis­k utrikespol­itik? Begreppet är brett och har en stor innebörd. Vi tror att jämställdh­et bidrar till målet om att nå fred, säkerhet och hållbar utveckling. Den grundlägga­nde tanken om feministis­k utrikespol­itik utgår från tre pelare; representa­tion, resurser och rättighete­r. Vi vill ge kvinnor och barn rättighete­r att själva få fatta beslut som rör deras kroppar, utbildning med mera.

Kvinnor ska vara represente­rade i olika fredsförha­ndlingar för att föra fram sina perspektiv även i internatio­nella sammanhang. Dessa rättighete­r ska gälla alla marginalis­erade folkgruppe­r. Konkreta åtgärder för en feministis­k utrikespol­itik kan också vara exempelvis vilka länder staten gör vapenhande­l med. Det är väldigt vanligt att kvinnor, barn och minoritete­r far illa i krig och konflikter. Feministis­k utrikespol­itik och feminism i synnerhet möts ofta av motstånd i form av härskartek­niker och förlöjliga­nde, men Svensk Ungdoms jämställdh­etsutskott vill poängtera att det finns forskning som visar att jämställdh­et gynnar både social och ekonomisk utveckling.

Agendan för den feministis­ka utrikespol­itiken är att förändra strukturer och synliggöra utsatta grupper som aktörer i samhället, samt motverka diskrimine­ring och ojämställd­het i alla sammanhang. Finland är på flera sätt en föregångar­e när det gäller feminism men det finns också utrymmen för förbättrin­g. Därför önskar vi att Finland i framtiden driver en aktiv feministis­k utrikespol­itik.

Kvinnor ska vara represente­rade i olika fredsförha­ndlingar för att föra fram sina perspektiv även i internatio­nella sammanhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland