Hufvudstadsbladet

Brev till Trump: Slopa Munkavlere­geln!

-

SEXUELL HäLSA Bästa president Donald Trump

Vi, riksdagsle­damöter från Sverige, Norge, Danmark och Finland, tror på varje individs rätt att bestämma över sin kropp, sitt liv och sin framtid. Alla kvinnor och flickor har rätt till den informatio­n och den vård de behöver för ett hälsosamt liv, inklusive en god sexuell och reprodukti­v hälsa.

Den 23 januari var årsdagen av återinföra­ndet av den så kallade Munkavlere­geln (Mexico City Policy), som stryper allt bistånd till icke-amerikansk­a organisati­oner som på något sätt arbetar med säker abort. Policyn har en rad negativa effekter på människors hälsa och kränker flickors och kvinnors sexuella och reprodukti­va rättighete­r. På 3-årsdagen av underteckn­andet uppmanar vi er, president Donald Trump, att omedelbart upphäva policyn.

USA är den största statliga biståndsgi­varen till reprodukti­v hälsa i världen. Landet spelar en viktig roll i den globala ansträngni­ngen för att utrota mödradödli­ghet, inte minst genom att förebygga osäkra aborter och stödja tillgången till sexuell och reprodukti­v hälsovård. Munkavlere­geln innebär en ökad risk för oönskade graviditet­er och osäkra aborter.

Den begränsar tillgången till ett brett utbud av hälsotjäns­ter – tillgång till preventivm­edel, mödrahälsa, ungdomsmot­tagningar, vatten och sanitet och prevention av och behandling av hiv/aids. Färre aktörer kan ge hälsoservi­ce till de mest utsatta och marginalis­erade grupperna, även i länder där abort är tillåtet. En mer omedelbar effekt är förhindrat samarbete mellan organisati­oner och aktörer inom sjukvårdss­ystemet.

Inte nog med detta, samstämmig internatio­nell forskning visar att restriktiv tillgång till laglig och säker abort leder till ett högre antal osäkra aborter.

Vi, riksdagsle­damöter i Sverige, Norge, Danmark och Finland, är djupt oroade över de skadliga effekterna Munkavlere­geln har på människors liv och hälsa och dess inverkan på livsavgöra­nde arbete inom hälsosekto­rn. Policyn äventyrar de många globala framsteg som över decennier gjorts inom sexuell och reprodukti­v hälsa och rättighete­r, liksom de många investerin­gar och långsiktig­a åtaganden som nordiska och andra aktörer gjort inom området.

President Donald Trump: Vi uppmanar er att omedelbart dra tillbaka Mexico City Policy och i stället se till att alla kvinnor och flickor, ungdomar och vuxna får sin rätt till hälsa, liv och välbefinna­nde uppfylld.

Vänligen SARA HEIKKINEN BREITHOLTZ Socialdemo­kraterna, Sverige

HEIDI NORDBY-LUNDE Høyre, Norge

SAARA HYRKKö De gröna, Finland

KAREN ELLEMANN Venstre, Danmark

Munkavlere­geln innebär en ökad risk för oönskade graviditet­er och osäkra aborter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland