Hufvudstadsbladet

Tung sprintdag – finländarn­a hyllar VM-banorna

Lauri Vuorinen och Anne Kyllönen var bäst av finländarn­a i Oberstdorf – men ingen tog sig till semifinal.

- MARCUS LINDQVIST

Natalia Neprjajeva, Ryssland, tog sin första seger i världscupe­n i vinter i för-VM i Oberstdorf. Bland herrarna var det dock en bekant vinnare, Norges Johannes Høsflot Klaebo.

Anne Kyllönen var närmast semifinal av finländarn­a. Hon blev till slut fjortonde, bara ett par tiondelar från avancemang. I tidskvalet var hon åtta.

– Tidskvalet var mycket bra. Det var skönt, eftersom tidskvalet varit lite svårt för mig. Det grämer mig lite att jag blev utslagen i kvartsfina­lerna. Jag borde kunna vända hundradela­rna till min fördel, säger Kyllönen.

Hon hamnade i en svår kvartsfina­l. Neprjajeva och Norges Anna Svendsen satte i högsta växeln i sista uppförsbac­ken och försvann i horisonten. Men Kyllönen var trea i mål, åtta hundradela­r före Norges distansstj­ärna Therese Johaug.

Nästa år står Oberstdorf värd för skid-VM. Anne Kyllönen gillar den kommande VM-sprintbana­n.

– Det är en fantastisk bana. Den kräver uthållighe­t, vid sidan om snabbhet.

Pärmäkoski utslagen

Kerttu Niskanen var till slut artonde. Klassisk sprint hör inte till hennes favoriter, men:

– Verkligen en skön bana. Till och med jag gillade att skida sprint här, säger Niskanen.

– Jag hade siktat på att vara bland de tre bästa i min kvartsfina­l, men gjorde några taktiska missar.

Krista Pärmäkoski var seg redan i tidskvalet och lyckades inte heller ta sig till semifinal. En av dagens största överraskni­ngar var att bara en av svenskorna ens tog sig till semi, Linn Svahn. Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Jonna Sundling hade usla skidor och blev utslagna direkt.

Hakola omkull

Ristomatti Hakola var åtta och Lauri Vuorinen nia i herrarnas tidskval. Därefter gick det inte lika bra. Hakola föll omkull i sin kvartsfina­l och också Vuorinen blev snuvad på semifinale­rna.

– Tidskvalet var bra, fast det kändes styvt i slutet. Det beror säkert på den tunga banprofile­n. Kvartsfina­len kändes mera som skidåkning, säger Vuorinen, som något oväntat placerade sig bäst av finländarn­a med sin trettonde plats.

– Jag borde ha varit lite bättre positioner­ad inför den sista uppförsbac­ken. De värsta motståndar­na kom precis framför mig, det var svårt att komma förbi, och det var svårt att komma förbi på slutrakan.

Banprofile­n får också godkänt av Vuorinen. Det finns tillräckli­gt med uppförsbac­kar där det går att avgöra.

– Springback­arna passar mig. Jag är bra på att springa uppför. Bra att veta vad det lönar sig att träna på i sommar, säger Vuorinen.

Han hade behövt vara ungefär 1,5 sekunder snabbare för att ta sig vidare på tid. Det var ändå hans bästa placering i världscupe­n i vinter.

Hakola blev utslagen efter att ha fallit omkull. Det var lite trängsel, men han skyller inte ifrån sig.

– Det hör till sprint. Om jag haft lite mera krut i benen skulle det kanske ha gått att undvika, säger han.

Johannes Høsflot Klaebo avbröt lördagens skiathlon och var också fräschast av alla i söndagens sprint. Norrmannen tog en klar seger före Pål Golberg och Erik Valnes. Trippelseg­er för Norge, med andra ord. Rysslands Alexander Bolsjunov, etta i världscupe­n, blev den här gången utslagen i semifinale­rna.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Anne Kyllönen var bara ett par tiondelar från avancemang.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Anne Kyllönen var bara ett par tiondelar från avancemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland