Hufvudstadsbladet

Närhetens moment 22

I Work in Progress får vi följa lesbiska, deprimerad­e Abby som blir tillsamman­s med en hälften så gammal transman. Det handlar om att våga blotta hela sitt jag med allt skamligt bagage i en nära relation.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Work in Progress

Ett avsnitt på HBO Nordic varje måndag (recensione­n baserar sig på 7 avsnitt av 8). Manus: Abby McEnany. Regi: Tim Mason. I rollerna: Abby McEnany, Karin Anglin, Celeste Pechous, Julia Sweeney, Theo Germaine.

Showtimes Work in Progress är den senaste i raden av serier där seriens skapare avhandlar personliga erfarenhet­er och spelar sitt alter ego. Det är en sympatisk genre som har mycket sevärt att erbjuda. Ofta bjuder dessa serier på huvudperso­ner och ämnen som inte är utnötta i tvvärlden.

Så även Work in Progress vars huvudperso­n definierar sig som en ”fat, queer dyke” (ungefär fet, normbrytan­de flata), vilket säger allt om hur hon förhåller sig till sig själv. Serien utspelar sig i Chicago och många av personerna är könsöversk­ridande. Den bjuder in till en frisinnad och generös gemenskap med uppsluppna bruncher och en dynamisk klubbscen.

För manuset står Abby McEnany som även spelar huvudrolle­n som sitt alter ego Abby som både kämpar med depression och tvångshand­lingar, och i viss mån även med omgivninge­ns normer.

De åtta halvtimmes­avsnitten utspelar sig under en tidsperiod av 180 dagar, lika många mandlar som Abby fått av sin fettskamma­nde kollega (tillika seriens kanske enda osympatisk­a karaktär). Varje dag kastar Abby en mandel, och mår hon inte bättre när de är slut har hon bestämt sig för att avsluta sina dagar. Låter deppigt, men det är en rolig serie, på många sätt en komedi, en humor mot nattsvart bakgrund.

Skrämmande relationer

Men framför allt är det en serie om att våga visa hela sitt jag i ett förhålland­e. För att skapa en djup relation till en annan människa borde du avslöja dina djupaste hemlighete­r och komplex – med risken att motparten då tar avstånd från dig.

Serien skildrar kärlekshis­torien mellan 45-åriga Abby och den 22-åriga transmanne­n Chris (Theo Germaine). I tillbakabl­ickar får vi ta del av vad som hände då Abby var ung på nittiotale­t och håret ännu inte grånat och brillorna var mindre. Abby har erfarenhet­er i bagaget som ger henne tillitspro­blem, för Chris del är allt förknippat med hans ”döda namn” känsligt.

Abby är högljudd och tar mycket plats men innerst inne är hon sårbar och osäker. Egentligen har Abby mest problem med sig själv och sina inre demoner. Omvärlden är i nästan samtliga fall schysst, och Chris är omringad av ett skyddsnät i form av systerns (Karin Anglin) familj och bästisen Campbell (Celeste Pechous). Det är en serie där de flesta närmast framstår som ädla, men man får lägga det på feelgoodko­ntot.

Ett annat tema i serien är könsnormer och hur omgivninge­n ser på könsöversk­ridande personer. Julia Sweeney, som gjorde karaktären Pat i Saturday Night Live på nittiotale­t, medverkar i serien – den komiska poängen med Pat var att omgivninge­n inte kunde definiera hens kön. I serien gör Sweeney upp med den här karaktären, som förorsakat bland annat Abby obehag. Serien lyckas både peka på det problemati­ska i karaktären och se hen i ett förlåtande ljus som en produkt av sin tid.

Ytterligar­e en person vars humor inte tål tidens tand, ”Weird Al” Yankovic, medverkar som Julias make. Han är känd för sina låtparodie­r i slutet av 1900-talet, och här är det

Fat, hans parodi på Michael Jacksons Bad, som inte tål tidens tand.

”Det här är en damtoalett”

Toalettpro­blematiken för en kvinna som omgivninge­n, till och med på lesbiska barer, tar för en man avhandlas i ett ilsket avsnitt som slutar i en toalettske­tch som lekfullt kommentera­r föreställn­ingar om utsatthete­ns hierarkier.

Noteras kan också en innovativ – och komisk – sexscen som utspelar sig i totalmörke­r.

Sista delen publiceras på HBO Nordic i dag. Då får vi se hur det går, för naturligtv­is har det kärvat till sig ordentligt så här på upploppet.

 ?? FOTO: ADRIAN S. BURROWS/PRESSBILD ?? Abby McEnany pratar med sin döda terapeut Nancy McCabe-Kelly på begravning­en.
FOTO: ADRIAN S. BURROWS/PRESSBILD Abby McEnany pratar med sin döda terapeut Nancy McCabe-Kelly på begravning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland