Hufvudstadsbladet

The Ramones utmanar skolfreden

- KRIsteR uggeldaHl

Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste tv-filmer.

What If

HHHII

(USA 2013) Det är lite När Harry träffade Sally över Michael Dowses What If, en snacksalig romcom som inte räds vardagen och dess utmaningar. Daniel Radcliffe är den blyge, lätt tillbakadr­agna ex-medicinare­n som kolliderar med Zoe Kazans aspirerand­e animatör. Dessvärre är hon upptagen, vilket inte hindrar de tu från att fortsätta träffas. Som helhet ett tämligen konvention­ellt bygge om än inte snickrat helt utan naket illusionsl­ösa indievibba­r. Plus att Adam Driver gestaltar Wallaces (Radcliffe) bästa kompis, en lymmel som vägrar tro att man bara kan vara kompis med en tjej.

Liv tisdag 28.1 kl. 21.00–23.00, Hero söndag 2.2 kl. 15.25–17.00 och lördag 22.2 kl. 19.00–21.00

The Waiter

HHHII

(Grekland 2018) Det är mycket grekiskt på tv för tillfället. Efter Yorgos Lanthimos kufiska tidiga filmer har turen nu kommit till Steve KrikrisThe Waiter – i knepigaste laget även den. I titelrolle­n ses Aris Servetalis, en kypare i Aten som lever ett inrutat liv. Sedan försvinner hans granne, till synes spårlöst, allt medan en annan man dyker upp i hans bostad. Utan att gå närmare in på detaljerna kan man konstatera att Krikris berättar lika ekonomiskt som gåtfullt. Till syvende och sist kanske filmen bullar upp med fler frågor än den ger svar, men uppfriskan­de originellt är det.

Yle Teema onsdag 29.1 kl. 21.30–23.05

Rock’n’ Roll High School

(USA 1980) Rock’n’ Roll High School av Allan Arkush och Joe Dante är en kärleksför­klaring till femtio- och sextiotale­ts ungdomsfil­mer, men så är den också producerad av Roger Corman, B-filmsauteu­ren. I den mån det går att tala om en handling är det fråga om ung kärlek. Till det kommer den eldfängda dusten mellan P.J. Soles rebelltjej och skolans nya rektor (Mary Woronov), en satkärring som är övertygad om att rockmusike­n är roten till allt ont. Slutresult­atet är lika sorglöst som det är anspråkslö­st, men det som gör det svårt att slita sig är punkspolin­garna i Ramones. Joey et consortes dyker upp både här och där.

Yle Teema lördag 1.2 kl. 20.55–22.25

Vägen

(The Road, USA 2009) Vägen av John Hillcoat bygger på en roman av Cormac McCarthy, som de facto inkasserad­e en Pulitzer för verket i fråga. Inte för att filmversio­nen nämnvärt bleknar i jämförelse – gastkraman­de är vad det är. Vi möter far (Viggo Mortensen) och son (Kodi SmitMcPhee) i en postapokal­yptisk värld som präglas av grådaskiga helvetesla­ndskap och kriminella gäng. Ingen solskenshi­storia, men Hillcoat berättar med en sällan skådad integritet. Och trots att det är lite si och så med framtidsut­sikterna finns det ändå en strimma hopp, och detta utan att man tar till den bullriga Mad Max-estetiken.

Yle TV2 lördag 1.2 kl. 21.00–22.50

Sully

HHHII (USA 2016) Sully står för Chesley Sullenberg­er, piloten som i januari 2009 genomförde en nödlandnin­g i floden Hudson i New York. Så varför se själva filmen ifall utgången är känd? Tja, kanske för att Clint Eastwood, en den amerikansk­a filmens äldre statsman och vet hur en slipsten ska dras. I stället för att haka upp sig på själva incidenten synar Eastwood den därpå följande olycksfall­utredninge­n, med allt vad det innebär av sömnlöshet och posttrauma­tisk stress. Och när regissören sedan klipper till nödlandnin­gen är det bara för spännande. Tom Hanks i titelrolle­n är också han en klippa.

TV5 lördag 1.2 kl. 21.00–23.05, torsdag 6.2 21.00–23.00

 ?? Foto: maCaLL PoLay/PreSSBiLd ?? The Road med Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhee.
Foto: maCaLL PoLay/PreSSBiLd The Road med Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhee.
 ?? Foto: new worLd PiCtureS/PreSSBiLd ?? Rock’n’ Roll High School med P.J. Soles.
Foto: new worLd PiCtureS/PreSSBiLd Rock’n’ Roll High School med P.J. Soles.
 ?? PreSSBiLd
Foto: CaitLin CronenBerg/ ?? What If med Daniel Radcliffe och Zoe Kazan.
PreSSBiLd Foto: CaitLin CronenBerg/ What If med Daniel Radcliffe och Zoe Kazan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland