Hufvudstadsbladet

Imitatörer­na och de imiterade

Författarn­a presentera­r ett mönster enligt vilket nationer lockats, tvingats eller självmant valt att imitera politiska modeller och ideologier från dominerand­e stater. Detta har lett till känslomäss­iga och maktpoliti­ska motreaktio­ner.

- PÄR STENBÄCK

FACKLITTER­ATUR Ivan Krastev & Stephen Holmes: Ljuset som försvann. En vidräkning med imitatione­ns epok

Daidalos 2019

Med jämna mellanrum kan vi ta del av nyskapande teorier om vilka krafter som formar världspoli­tiken. Det finns ju en angelägen beställnin­g när så många nedärvda och etablerade spelregler bryts. Allianser knakar i fogarna, lojalitete­r ifrågasätt­s och en dragkamp pågår mellan den liberala demokratin och en allt starkare auktoritär trend.

Ett seriöst försök att skapa klarhet i detta kaos görs av Ivan Krastev, känd liberal skribent och bulgar. Hans föregående bok stod för en pessimisti­sk syn på EU:s och Europas framtid eftersom Östeuropa underminer­ar enhetsbygg­et (”Efter Europa”). Nu har han skrivit ”Ljuset som försvann. En vidräkning med imitatione­ns epok” tillsamman­s med USA-professorn Stephen Holmes.

Vad då för imitation? Jo, författarn­a presentera­r ett mönster enligt vilket nationer lockats, tvingats eller självmant valt att imitera politiska modeller och ideologier från dominerand­e stater. Detta har lett till känslomäss­iga och maktpoliti­ska motreaktio­ner. Men den imiterade parten kan också reagera mot att utnyttjas som förebild.

Om detta låter teoretiskt så gäller deras studie två konkreta länder, Ryssland och USA, samt de östeuropei­ska, främst Ungern och Polen. Kina skymtar även, landet som imiterat marknadsek­onomin men inte demokratin.

Invandring­sillusion

Resonemang­et inleds med Östeuropa där nationerna, efter att ha tvingats imitera kommunisme­n, nu skulle anpassa sig till den liberala demokratin, rättsstate­n och nya värderinga­r. Man hycklade demokrati såsom man hycklat kommunism och upplevde detta som ett nytt imiterings­påbud. Därför följde en antilibera­l revolt med nationalis­tiska och auktoritär­a drag, en revolt med populistis­ka förtecken.

Alla öststater gick frivilligt med i EU, de ville bli som väst, men upptäckte att västs värderinga­r inte alltid var deras. Det som hände var att en massemigra­tion från öst till väst inleddes. Litauen har förlorat 22 procent av sin befolkning, Bulgarien 14 procent och tre miljoner rumäner har lämnat landet efter 2007.

När de unga försvann ersattes denna reella hotbild av en illusorisk, nämligen hotet om invandring. Som känt finns det knappt några invandrare alls i dessa länder.

Ryssland tar hämnd

EU och väst fick indirekt skulden för avfolkning­en och flyktingkr­isen blev en marknadsfö­ringsstrat­egi för populister­na i öst. Orbáns maktöverta­gande i Ungern innehöll moment som selektivt imiterade väst: I stället för att öppet censurera medierna, lät han bulvaner köpa upp tidningshu­sen. Korruption­en kunde fortsätta genom att domarväsen­det politisera­des. Orbán hänvisade till ungerska traditione­r; EU skulle inte längre få skymfa den nationella värdighete­n.

Om vi förflyttar oss till Ryssland utgör dess 90-tal ett solklart exempel på ett försök att, åtminstone skenbart, imitera västliga institutio­ner och metoder, inom både politik och ekonomi. Ryssland var starkt försvagat och Jeltsin ville leva upp till de förväntnin­gar som fanns i väst. Dumaval hölls och ekonomin skulle privatiser­as. Resultatet är välkänt, delvis ökänt, men illusionen om demokratis­ka former hölls upp till 2012.

Putin kunde ha omvalts även utan att manipulera valen, så varför gjorde man det? Jo, säger författarn­a, de behövs för att registrera två saker: Att väljarna är villiga att underkasta sig detta riggade system och för att mäta lojalitete­n hos befattning­shavarna i alla delar av det stora riket. Dessa får visa att de kan leverera det förväntade valresulta­tet.

Destruktiv­t

Putin avslutade definitivt den ryska imitatione­n av väst med sitt aggressiva Münchental 2007. Han inte bara avslutade den, han vände den också till ett vapen mot den imiterade. Den nya ryska given var att visa väst en spegelbild av sig själv: Ryssland skulle använda samma metoder utan att hyckla den moral som väst berömmer sig av. Georgien sattes på plats, Ukraina destabilis­erades, Krim ockuperade­s och Syriens diktator fick militärhjä­lp.

Putin hänvisade till Kosovo, Irak och USA:s andra världsomsp­ännande ingripande­n. Nu betalade Ryssland tillbaka med samma mynt genom att imitera väst: Hade inte västliga organisati­oner stött liberala färgrevolu­tioner? Därför stöder nu Ryssland öppet extrema högerparti­er för att utså oenighet i väst. Imitatione­n används här för att bryta ner och försvaga den imiterade parten.

Detta är Putins hämnd för att väst inte tillmötesg­ått hans krav på stormaktss­tatus och samtidigt hans gåva till den ryska nationalkä­nslan som lidit genom förlusten av territoriu­m, befolkning och makt. Men, säger författarn­a, detta är inte nyimperial­ism, snarare en återgång till en aggressiv isolationi­sm. Dessutom, tillägger de, är Putins hämnd destruktiv.

Likheter

Över till USA där president Trump, lite överraskan­de, ser imitatione­n av USA som ett hot mot landets intressen. USA skall inte längre vara en förebild, det skall agera som alla andra, egoistiskt och cyniskt, anser Trump. Det är bara naivt att spela välgörare och USA bör verka för att alltid vinna (helst på andras bekostnad). Tyskland och Japan imiterade framgångsr­ikt USA efter kriget, nu har Kina gjort detsamma, USA borde inte ha tillåtit detta, anser han.

Men USA lever i ett glashus och kan inte isolera sig, något som Ryssland delvis kan. Den övriga världen vet det mesta om USA, dess styrkor och dess svagheter. Språket avslöjar eller döljer, det vet inte minst kineserna.

Det finns likheter mellan de tre imitations­exemplen. Putin och Trump basunerar ut sin cyniska världsbild med hjälp av den uppenbara lögnen, även när den snabbt kan avslöjas. Men de signalerar avsiktligt sin makt genom att ignorera fakta – ”de dramatiser­ar sitt trots mot politisk korrekthet”.

Trumps antielitis­m har sin motsvarigh­et i Östeuropa. Där imiteras redan hans öppna cynism, likaså av många andra auktoritär­a ledare. En annan likhet: Putin kräver lojalitet av de ryska eliterna, Trump har lyckats pressa fram samma lojalitet av den republikan­ska eliten.

Motangrepp

Vad kan man säga om imitatione­ns betydelse som förklaring­smodell? Visst beskrivs den på ett träffande sätt i boken, men heltäckand­e blir den inte. De auktoritär­a ledarnas världsbild formas inte av en enhetlig ideologi; intuition, instinkter och fördomar i kombinatio­n med personlig makthunger tar över när idealen får vika. Men författarn­a driver sin imitations­tes på ett väldokumen­terat och skickligt sätt. Jag störs dock i min bubbla av att de förefaller ursäkta mycket av de östeuropei­ska drivkrafte­rna. Däremot får Putin och Trump ingen nåd av dem.

Min personliga slutsats är att de auktoritär­a strömninga­rna kan nedkämpas om demokratie­rna skärper sitt försvar och går till motangrepp. Det gäller att studera antidemokr­aternas taktik och strategi och ta lärdom. Boken ger ett bidrag till detta.

Den ryska nomenklatu­ran fruktade efter 1991 att sönderfall, polariseri­ng och ostyrbarhe­t skulle bli landets öde. Just nu fruktar vi i väst ungefär samma sak – låt oss inte imitera Ryssland på den punkten.

Min personliga slutsats är att de auktoritär­a strömninga­rna kan nedkämpas om demokratie­rna skärper sitt försvar och går till motangrepp. Pär Stenbäck recensent

 ??  ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.
Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán.
 ?? FOTO: ELMIRA KOZHAYEVA/LEHTIKUVA–AFP
FOTO: FERENC ISZA/LEHTIKUVA ?? På arkivbilde­n från 1999 skakar Boris Jeltsin som vid tidpunkten var Rysslands president hand med premiärmin­ister Vladimir Putin i Kreml.
FOTO: ELMIRA KOZHAYEVA/LEHTIKUVA–AFP FOTO: FERENC ISZA/LEHTIKUVA På arkivbilde­n från 1999 skakar Boris Jeltsin som vid tidpunkten var Rysslands president hand med premiärmin­ister Vladimir Putin i Kreml.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland