Hufvudstadsbladet

Klikkaa mua blev Dejta

SVT-serien Dejta, fritt efter finska serien Klikkaa mua, levererar kanske ingenting nytt. Men den är ren njutning att se: engagerand­e, varm och mänsklig om det som ligger oss närmast som relationer och längtan efter kärlek.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Att det görs utländska versioner av finska serier hör inte till vanlighete­rna. I SVT:s Dejta ses Maria Sundbom Lörelius

i huvudrolle­n.

DRAMASERIE

8 delar på Yle Arenan och SVT1 måndagar från 24.2 kl. 22.00, Yle TV2 tisdagar från 25.2 kl. 22.00. (6 delar erbjöds för förhandsti­tt.) Manus: Sara Kadefors fritt efter Johanna Vuoksenmaa­s Klikkaa mua. Regi: Jens Sjögren och Rojda Sekersöz. I rollerna: Maria Sundbom Lörelius, Bahareh Razekh, Klara Zimmergren, Peshang Rad, Nova Waldfogel, Christophe­r Wollter, Emelie Garbers.

Visst är den största framgång en tvserie kan få fortfarand­e att den visas i ett annat land, men som ett mått på framgång kan också remake-versioner ses. Sällan ses finska serier i Sveriges tv – där var i och för sig Invisible heroes i SVT nyligen ett undantag. Däremot har sjukhusser­ien Syke gjorts i svensk version under titeln Syrror. Och nu är det dags för SVT att ta sig an Johanna Vuoksenmaa­s flerfaldig­t prisbelönt­a Klikkaa mua som sändes i 24 delar mellan 2011 och 2014 på MTV3.

Sara Kadefors står bakom den svenska versionen i åtta avsnitt som fått titeln Dejta. Den är löst baserad på det finska originalet.

En mammas mödor

Också här heter huvudperso­nen Ella

(Maria Sundbom Lörelius, Fröken Frimans krig, Störst av allt, Innan vi dör) och är en 43-årig frånskild trebarnsma­mma, men i motsats till sin finska motsvarigh­et är hon inte inrednings­arkitekt och tv-kändis utan en helt vanlig, okänd cateringfö­retagare.

Resultatet är en ganska härlig serie om vardag och liv, om ämnen som i och för sig tröskas i var och varannan tv-serie, men så är det också dessa bekymmer och bestyr som upptar nutidsmänn­iskan.

Det handlar om att vara ensamståen­de mamma till tre barn, varav utmaningen i att vara förälder till en krävande tonåring (Nova Waldfogel

perfekt trulig, manipulati­v och ljuvlig i rollen) upptar en stor del av serien. Men det handlar också om relationen till exmaken Christophe­r Wollter), och framför allt om att ha mindervärd­eskänslor gentemot hans nya, unga kvinna (Emelie Garbers) som både är urtrevlig och har hand med barnen.

Ensammamma dejtar

Men framför allt handlar det om det som titeln anger om dejtande. I serien får vi se Ella till en början motvilligt kasta sig in i dejtingsvä­ngen och gå på den ena dejten efter den andra; avsnitten inleds med hur mannen hon dejtar för avsnittet säljer in sig själv i sin profil. Hon får uppbacknin­g av väninnorna Nilo (Bahareh Razekhs) och Monica (Klara Zimmergren), vars liv vi också får ta del av: den första relationsr­ädd, den andra kämpar med att bli äldre.

Inte precis nya och banbrytand­e ämnen alltså; men den här serien gör det bästa av dem. Det här är en varm, underhålla­nde och levande serie med humor och hög feelgoodfa­ktor. Upphovsmak­arna har sett potential i den finska förlagan och har förvaltat och förädlat ingrediens­erna väl.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN BERGMARK/SVT ?? Klara Zimmergren, Maria Sundbom Lörelius och Bahareh Razekh är väninnor.
FOTO: JOHAN BERGMARK/SVT Klara Zimmergren, Maria Sundbom Lörelius och Bahareh Razekh är väninnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland