Hufvudstadsbladet

Finland saknar pengar för avradikali­sering

Nytt program klart att starta – finansieri­ngen fattas

- HENRI FORSS/SPT

Det nyaste nationella åtgärdspro­grammet för att förebygga våldsbejak­ande radikalise­ring och extremism presentera­des i fjol. Men finansieri­ngen för exit-program för avradikali­seringen är inte säkrad.

– Programmet har förberetts sedan i höstas och det enda som saknas är pengar, säger utveckling­schefen Tarja Mankkinen vid Inrikesmin­isteriets polisavdel­ning.

Enligt Mankkinen är Diakonissa­nstalten i Helsingfor­s redo att starta ett nytt avradikali­seringspro­gram så fort det finns finansieri­ng.

De finländska kvinnor och barn som befinner sig på al-Hol-lägret är en en aktuell målgrupp för avradikali­seringspro­grammet, ifall de återvänder till Finland.

– Vi kan inte veta vad de gör när de återvänder. Vissa kanske fortsätter med sin jihadistis­ka verksamhet, andra gör det inte. Det handlar mycket om hur man kommer i gång med sitt liv efter att man återvänt, säger hon.

Skyddspoli­sen anser att de finländska kvinnorna och barnen som befinner sig på al-Hol-lägret i Syrien utgör en betydande risk för Finlands nationella säkerhet om de återvänder därifrån. Kvinnorna reste till Syrien för att delta i terrororga­nisationen Islamiska statens (IS) verksamhet och hamnade på lägret efter att den krossades i fjol.

– Förhålland­ena på lägret är mycket svåra och vi är medvetna om oron för barnens rättighete­r. Det ingår ändå betydande risker ur den nationella säkerheten­s perspektiv i det att vuxna personer återvänder från lägret till Finland. Återvändar­na ökar sannolikt risken för terrorism i Finland, säger Skyddspoli­sen i ett pressmedde­lande.

Utveckling­schef Tarja Mankkinen vid Inrikesmin­isteriets polisavdel­ning har jobbat med frågor som berör våldsam radikalise­ring i mer än femton år och anser att frågan är mer nyanserad.

– Det handlar om individer som agerar på olika sätt i olika situatione­r. Vi kan inte veta vad de gör när de återvänder. Vissa kanske fortsätter med sin jihadistis­ka verksamhet, andra gör det inte. Det handlar mycket om hur man kommer i gång med sitt liv efter att man återvänt, säger hon.

Hon gillar inte den aktuella diskussion­en kring kvinnorna. Dels finns det personer som vill ta hit kvinnorna och barnen så fort som möjligt, dels finns det de som under inga omständigh­eter vill ha dem tillbaka.

– Frågeställ­ningen är fel. Vi kan inte bestämma att en finsk medborgare inte får återvända till Finland. De kan komma nu eller senare, men vi kan inte hindra dem, säger hon.

Hon tror inte att någon av kvinnorna skulle kunna återvända till Finland utan att myndighete­rna får nys om det.

– Om de kommer över gränsen så kommer polisen att möta dem och förhöra dem. Är det nödvändigt, så inleds en förundersö­kning. Tack vare det internatio­nella samarbetet har det blivit lättare att ställa IS-återvändar­e till svars.

När det gäller barnen anser Tarja Mankkinen att situatione­n är solklar. FN:s barnskydds­konvention är entydig på den punkten, det är Finlands plikt att hjälpa dem.

Första programmet kom 2012

Mankkinens arbete med våldsam radikalise­ring började efter attacken mot World Trade Center i New York 2001. Andra betydande händelser var bombdåden i London 2005 och attacken på ön Utöya i Norge 2011. De första två dåden genomförde­s av radikala islamister, den sista av en radikal högerextre­mist.

Finlands första nationella program för att motverka våldsam radikalise­ring lanserades 2012 och i den valde man att ta sikte på alla former av våldsam extremism, oberoende av ideologi.

– Det första programmet var lite av en övning. Då började vi bland annat ge ut en regelbunde­n lägesrappo­rt om radikalise­ringen, säger Mankkinen.

Det kan verka som en liten sak, men vid tidpunkten väckte den gott om diskussion. Fram till dess hade myndighete­rna inte gett ut dylik informatio­n i offentligh­eten.

Dessutom började man ordna utbildning och skapade lokala nätverk i Helsingfor­s, Åbo, Tammerfors och Uleåborg. I nätverken ingår både myndighete­r och föreningar.

Det senaste nationella programmet är det tredje i raden och presentera­des i fjol. I det ingår flera strategier för att bekämpa radikalise­ring.

– Vår verksamhet bygger på samarbete. De extremisti­ska nätverken vill inte ha med myndighete­rna att göra, så därför är det viktigt att det finns flera olika slags aktörer.

Högerextre­mismen synligast

I dag kan man tala om tre huvudsakli­ga grupper av våldsamma extremiste­r i Finland: högerextre­misterna, vänsterext­remisterna och islamister­na. Av dessa är den högerextre­mistiska gruppen den som för närvarande syns mest i vardagen.

Mankkinen bedömer att antalet personer som är involverad­e i den extremisti­ska verksamhet­en varken ökat eller minskat, men att verksamhet­en har blivit synligare under åren.

– De samhälleli­ga motsättnin­garna och polariseri­ngen har ökat. Språket som används numera är helt annorlunda än förut. Våldshot har blivit vardag.

Mankkinen anser att ett våldsamt och degraderan­de språkbruk kan leda till ett extremisti­skt tankesätt, där den egna gruppen placeras högre än andra.

– Ett annat problem är den ökande identitets­politiken, där människor definieras utifrån sina yttre egenskaper i stället för sina tankar och handlingar.

I och med att IS har krossats och de massmord som IS ägnade sig åt avslöjats har organisati­onen förlorat en stor del av sitt inflytande i västvärlde­n.

– Situatione­n var annorlunda under 2013 och 2014. Då fanns det inte lika mycket informatio­n och många av de som reste dit visste inte vad de gav sig in på.

I stället har högerextre­mismen återigen stigit fram som det största hotet.

– Högerextre­mismen har ökat i både Europa och USA. I USA betraktar man högerextre­mistiska grupper som det största hotet för närvarande.

Svårt att komma bort

Det finns olika orsaker till att folk söker sig till extremisti­ska kretsar. Att ta sig ur dem kan ändå vara svårt. Finland hade ett avradikali­seringspro­gram, ett så kallat exitprogra­m, som hjälpte kring 80 personer att lämna sina extremisti­ska sammanhang åren 2016–2018.

– Tanken var att en människa måste vara motiverad att lämna extremisme­n. Den motivation­en kan uppstå av att ens livssituat­ion förändras, man får familj och barn, ett jobb eller att man annars bara inte har tid.

Deltagande i en radikal extremistg­rupp är för det mesta ett dygnetrunt-engagemang som kräver väldigt mycket av individen.

– Den extremisti­ska tankevärld­en bygger på att man hela tiden är omgiven av fiender. På sikt blir det både tungt och stressigt.

Enligt Mankkinen är Diakonissa­nstalten i Helsingfor­s redo att starta ett nytt avradikali­seringspro­gram så fort det finns finansieri­ng.

– Programmet har förberetts sedan i höstas och det enda som saknas är pengar.

I en intervju för HBL i december sade Mankkinen att det handlar omnågra hundra tusen euro.

– Inga stora summor om man ser till statsbudge­ten. Vi ska hoppas att regeringen tar fram de pengarna.

 ?? FOTO: BADERKHAN AHMAD/TT-AP ?? Tack vare det internatio­nella samarbetet har det blivit lättare att ställa IS-återvändar­e till svars, säger Tarja Mankkinen som är övertygad om att polisen kommer att ha koll på läget om det visar sig att någon av de finländska kvinnorna på al-Hol-lägret i Syrien är på väg till Finland.
FOTO: BADERKHAN AHMAD/TT-AP Tack vare det internatio­nella samarbetet har det blivit lättare att ställa IS-återvändar­e till svars, säger Tarja Mankkinen som är övertygad om att polisen kommer att ha koll på läget om det visar sig att någon av de finländska kvinnorna på al-Hol-lägret i Syrien är på väg till Finland.
 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? För närvarande har Finland inget avradikali­seringspro­gram för våldsamma extremiste­r som frivilligt vill komma bort från sina extremisti­ska grupper. Utveckling­schef Tarja Mankkinen hoppas att det ska ändra.
FOTO: HENRI FORSS/SPT För närvarande har Finland inget avradikali­seringspro­gram för våldsamma extremiste­r som frivilligt vill komma bort från sina extremisti­ska grupper. Utveckling­schef Tarja Mankkinen hoppas att det ska ändra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland