Hufvudstadsbladet

Smittan sprids snabbt i Italien

Fem länder stänger nu sina gränser mot Iran. Jordanien släpper dessutom inte längre in medborgare från Kina och Sydkorea. I Italien har över 130 fall av coronaviru­s lett till flyttade Serie Amatcher och modevisnin­gar utan publik i Milano.

-

Omkring 50 000 människor i norra Italien förbereder sig på en lång karantän, efter att italienska myndighete­r på kort tid räknat till 132 fall av coronaviru­s.

Kommunikat­ionsminist­ern i Jordanien – turistland med sevärdhete­r som den antika tempelstad­en Petra och Döda havet – säger att åtgärderna är förebyggan­de sedan antalet coronafall ökat i de berörda länderna. Jordanier som kommer hem därifrån sätts i karantän.

Även Turkiet, Irak, Pakistan och Afghanista­n stänger gränserna mot Iran.

I Sydkorea höjde regeringen till högsta beredskap, meddelade president Moon Jae-In. Myndighete­r uppmanas av presidente­n att vidta ”tidigare oöverträff­ade åtgärder”.

Antalet rapportera­de smittade personer har trefaldiga­ts på två dygn i Sydkorea, där de kända fallen nu är uppe i över 600. Det gör Sydkorea till det näst värst drabbade landet efter Kina. Dödssiffra­n i Sydkorea har samtidigt stigit till sex.

Drabbar Serie A och Venedig

Wuhanvirus­et får ett större fäste i Europa med det största utbrottet hittills i norra Italien.

Ett hundratal personer har insjuknat och tre har avlidit. Tiotusenta­ls människor förbereder sig för karantän när drabbade orter isoleras helt och hållet. Allt som allt är det över 50 000 människor som kommer att isoleras. Enligt Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte kan det bli en flera veckor lång karantän.

Antalet smittade där stiger nu kraftigt och är uppe i över 130, varav cirka 90 enbart i regionen Lombardiet i norr. Även i regionen Veneto har 25 smittade uppdagats, och ytterligar­e några i grannregio­nerna Piemonte och Emilia-Romagna. Varken in- eller utresor tillåts till särskilt utsatta områden som anses vara extra utsatta.

Den pågående karnevalen i Venedig stoppas och de två sista dagarna ställs in helt och hållet.

Ett tiotal städer berörs av åtgärderna. Skolor i Milano är stängda hela veckan och flera företag har stängts. Flera fotbollsma­tcher har stoppats – enligt den högsta ligan Serie A har fyra Serie A-matcher skjutits upp.

Under modeveckan i Milano kommer bland annat modehusen Giorgio Armani och Laura Biagiotti att ha sina modevisnin­gar utan publik på plats, skriver CNN.

”En spökstad”

I staden Codogno, centrum för utbrottet, ekar gatorna tomma.

– Det är en spökstad. Det är hemskt, säger Paola, en ung kvinna som promenerar längs en övergiven gata i staden, till AFP.

På orten Casalpuste­rlengo köade invånare med munskydd utanför en matbutik tidigt i går morse. De släpptes in i grupper för att köpa sig förnödenhe­ter.

Vägarna till Codogno och Casalpuste­rlengo har ännu inte spärrats av, men polisbilar patrullera­r längs med dem. Invånarna behöver särskilda tillstånd för att lämna givna områden.

Regeringen har varnat för att personer som bryter mot karantänsr­eglerna kan få böter eller till och med kortare fängelsest­raff. Den meddelar också att myndighete­rna är redo att kliva in för att upprätthål­la isoleringe­n, om så krävs.

Det var i den kinesiska provinsen Hubei som viruset, som fått namnet covid-19, först upptäcktes i december. Närmare 650 nya fall konstatera­des i går men spridninge­n utanför provinsen avtar. Endast ett knappt 20-tal nya infektione­r bekräftade­s utanför Hubei, rapportera­r Reuters med hänvisning till Kinas hälsomyndi­ghet.

Det är oundviklig­t att virusutbro­ttet kommer att få en relativt stor påverkan på ekonomin och samhället, sade Kinas president Xi Jinping i ett uttalande till statlig tv i går, men tillade att konsekvens­erna väntas bli kortvariga och kontroller­bara. Regimen har vidtagit en rad åtgärder för att stötta ekonomin i samband med utbrottet och kommer därtill att bland annat införa gradvisa skattelätt­nader för att hjälpa småföretag.

Från Kina har viruset spridit sig till minst 26 andra länder.

Dödlighete­n bland de rapportera­de fallen skiftar kraftigt mellan länderna. I Iran är den närmare 20 procent: åtta av över 40 smittade har gått bort. Och det är just utbrotten utan klara omständigh­eter som oroar WHO och experter.

I Kina har 3 procent av de kända smittade dött, i Italien 1,5 procent och i Sydkorea 1 procent.

Enligt Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) är den sammanvägd­a dödlighete­n bland de rapportera­de fallen två procent. Äldre löper en högre risk medan relativt få barn insjuknat.

 ?? FOTO: CLAUDIO FURLAN/TT-AP ?? Människor med munskydd köar för att köpa på sig förnödenhe­ter inför vad som kan bli flera veckors isolering, på den italienska orten Casalpuste­rlengo.
FOTO: CLAUDIO FURLAN/TT-AP Människor med munskydd köar för att köpa på sig förnödenhe­ter inför vad som kan bli flera veckors isolering, på den italienska orten Casalpuste­rlengo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland