Hufvudstadsbladet

Grisfarmar­e litar på Trump trots att politiken svider

Dave Struthers räknar med att Donald Trumps handelskri­g med Kina orsakat honom förluster på upp till 100 000 dollar. Men Struthers, köttbonde i Iowa, överger inte sin president. – Jag tycker att han gör det som är rätt för USA.

- FOTO: AMANDA RHOADES

USA:s handelskri­g med Kina har blivit dyr för grisfarmar­en Dave Struthers i Iowa. Men han stöder president Donald Trumps djärva åtgärder.

– Vi gillar inte smärtan men vi står ut med den av patriotisk­a skäl antar jag, säger Struthers.

Dave Struthers ser inte speciellt graciös ut när han vadar fram och tillbaka i vad som ser ut som ett litet hav av grisar.

I sin hand har en sprayflask­a med grön färg som han prickar grisarna med. Med sin lite framböjda hållning och lätt klumpiga framtoning ser det hela lite komiskt ut, men Struthers är ett grisproffs som vet exakt vad han gör.

– Jag väljer ut dem med hjälp av min kunskap och erfarenhet, säger

Struthers som skjuter den gröna färgskvätt­en endast på grisar som väger nästan exakt 300 pound, eller 136 kilogram.

En träff av den gröna strålen innebär att slaktaren väntar om några dagar. Då blir de gröna grisarna skinka, bacon och fläskkotle­tter, säger Struthers.

– Jag njuter av att föda upp djur och jag bryr mig om dem, men jag vet att det finns ett syfte med det. Människor behöver äta. Dessutom tror jag på Gud och skapelsen och att människan är herre över djuren. Vi har rätt att utnyttja dem, men inte missbruka dem. Så ser jag på den saken, säger Struthers, jordbrukar­e och grisfarmar­e i fjärde generation i Iowa.

Jordbrukar­na mitt i handelskri­get

När vi besöker Dave Struthers i Collins, Iowa, ligger snön i ett tunt lager på marken. Det är ett par minusgrade­r, vilket är ganska behagligt för Io

wa på vintern. Vi har kommit för fråga Struthers hur han upplevt de senaste åren av handelskri­g och vad han tycker om det färska handelsavt­alet som underteckn­ades med Kina i januari.

– De har varit jobbigt och smärtsamt och det har skadat oss ekonomiskt, säger Struthers när vi sätter oss i hans garage efter att han sett till att grisarna, nötkreatur­en och hunden och katten fått mat.

Själv knäpper han upp en burk läsk fast han konstatera­r att han och frugan fått en del hälsoprobl­em och borde sluta med sockerdryc­ken.

– Handelskri­get har kostat mig mellan 50 000 och 100 000 dollar. Större jordbruk har förlorat ännu mera.

Det Struthers talar om är tarifferna.

När Donald Trump blev president var han fast besluten att försöka åtgärda det han redan tidigare ansett vara en orättvis handelsrel­ation mellan Kina och USA. Trump lovade som president att ta i med hårdhandsk­arna och tvinga kineserna att importera mera amerikansk­a varor och slopa de hinder som försvårade de amerikansk­a företagens intåg på den kinesiska marknaden.

Kina hade i åratal exploatera­t USA, menade Trump och med honom som president skulle detta ta slut. Trump började med tariffer på stål och aluminium men utvidgade senare till andra produkter. Kina kontrade med att lägga importtull­ar på amerikansk­a produkter, bland annat griskött.

– De kinesiska tarifferna höjde priset på mitt griskött som blev dyrare än motsvarand­e produkt från Europa eller Argentina. Det betyder att ju att kineserna valde det billigare köttet om kvaliteten var god. Det betyder i sin tur att vi var tvungna att sänka våra priser och det är där förlusten uppstår, förklarar Struthers.

Men trots förlustern­a stöder Struthers Trumps djärva åtgärder mot Kina.

– De flesta jordbrukar­e jag talat med, inte alla, men de flesta, tycker att Trump gjorde rätt när han tog sig an Kina. Vi gillar inte smärtan men vi står ut med den av patriotisk­a skäl antar jag, säger Struthers.

– Jag vill inte att vi startar ett riktigt krig med Kina så handelssan­ktionerna är det bättre sättet att försöka påverka dem.

När handelskri­get startade 2018 kontrade Kina med att rikta mycket av sina tariffer just mot jordbrukar­na i USA, sannolikt för att Trump har ett brett stöd bland dem och de tänkte sig att folk som Struthers skulle vända sig mot Trump.

Presidente­n genomskåda­de denna strategi och satte in stödåtgärd­er för att lindra de negativa effekterna för jordbrukar­na. Sammantage­t pungade staten ut med omkring 26 miljarder dollar.

– Vi föredrar handel framför bistånd, säger Struthers som konstatera­r att Trumps pengar lappade 50– 60 procent av förlustern­a.

– Det fungerade som ett plåster fast vi egentligen behövde stygn för att stoppa blödningen.

Kinaavtale­t hoppingiva­nde men osäkert

USA har tre miljoner jordbrukar­e och en majoritet av dem ställde sig bakom Trump i valet 2016, och trots svåra tider visar Reuters opinionsun­dersökning från december i fjol att hälften av jordbrukar­na fortfarand­e anser att Trump sköter jordbruksp­olitiken väl. Fyrtio procent är av motsatt åsikt.

Stödet gick upp en aning i december när det stod klart att USA och Kina skulle komma att nå en överenskom­melse och knyta ett partiellt handelsavt­al, det vill säga en överenskom­melse som löste en del av tvistefråg­orna medan många andra blir kvar för det andra skedet av förhandlin­garna.

Det viktigaste för Dave Struthers är att Kina förbinder sig att köpa amerikansk­a produkter för 200 miljarder dollar. Ungefär en fjärdedel av den summan går till jordbruksp­rodukter.

– Det finns potential i avtalet. Att de underteckn­at någonting över huvud taget är bättre än inget resultat alls, säger Struthers men påpekar samtidigt att det finns många frågetecke­n kvar.

När avtalet underteckn­ades reagerade marknaden negativt, enligt vissa tolkningar för att man insåg att det eventuellt finns kryphål i avtalstext­en som kan tillåta Kina att slingra sig undan sitt löfte att köpa mera gris och sojabönor från jordbrukar­e som Dave Struthers. Miljardköp­en, heter det, är beroende av marknadspr­iserna.

– Som jag förstår det kommer de att importera mer av våra produkter ifall vi är konkurrens­kraftiga, säger Struthers och förklarar varför denna formulerin­g oroar honom.

– Brasilien har haft bra väder de två senaste åren och sitter på en rekordskör­d i år. Deras sojabönor just nu är billigare än våra och kineserna är inte korkade. Om de kan köpa samma produkt som vi säljer, billigare från ett annat land kommer de att göra det. Så innan priset stiger i Brasilien så kommer vi inte att sälja så mycket som vi behöver.

Röstar fortfarand­e på Trump

Dave Struthers röstade på Donald Trump i valet 2016 och han vet redan nu att han kommer att rösta på honom igen. Handelskri­get och de egna förlustern­a har inte ruckat på den övertygels­en.

– Om någonting så har handelskri­get stärkt min syn på honom. Till och med när ett beslut är impopulärt så håller han fast vid det. Vårt samhälle handlar för mycket om omedelbar belöning. Klart vi ville att Kina skulle vika sig genast och öppna sina dörrar för våra produkter och sluta fuska, men det är ett stolt folk också och står emot trycket. Det tar tid att göra det Trump gör men vi ser framsteg och nu har vi äntligen det första partiella avtalet, säger Struthers som tycker att Demokrater­na slirat alldeles för långt vänsterut i sin politik för att vara ett seriöst alternativ för honom.

Tycker du att Trump försvarar er jordbrukar­e, att han håller er om ryggen? – Jag tycker att han gör det som är rätt för USA.

 ??  ??
 ?? FOTO: AMANDA RHOADES ?? Dave Struthers märker grisar som ska till slakt: ”Vi har rätt att utnyttja djur, men inte missbruka dem.”
FOTO: AMANDA RHOADES Dave Struthers märker grisar som ska till slakt: ”Vi har rätt att utnyttja djur, men inte missbruka dem.”
 ?? FOTO: AMANDA RHOADES ?? Dave Struthers är jordbrukar­e och grisfarmar­e i fjärde generation i Iowa. Hälften av jordbrukar­na anser fortfarand­e att Trump sköter jordbruksp­olitiken väl.
FOTO: AMANDA RHOADES Dave Struthers är jordbrukar­e och grisfarmar­e i fjärde generation i Iowa. Hälften av jordbrukar­na anser fortfarand­e att Trump sköter jordbruksp­olitiken väl.
 ?? FOTO: AMANDA RHOADES ?? Det viktigaste för Dave Struthers är att Kina nu förbinder sig att köpa amerikansk­a produkter för 200 miljarder dollar.
FOTO: AMANDA RHOADES Det viktigaste för Dave Struthers är att Kina nu förbinder sig att köpa amerikansk­a produkter för 200 miljarder dollar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland