Hufvudstadsbladet

Hoppfull trots oviss framtid.

Köpcentret Puhos framtid är alltjämt öppen. Hyreskontr­aktet med Helsingfor­s stad går ut i år och vad som då händer med de etniska restaurang­erna och butikerna vet ingen.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Köpcentret Puhos är en viktig mötesplats för invandrarn­a i östra Helsingfor­s, men kanske inte länge mer. Hyreskontr­aktet med tomtägaren Helsingfor­s stad går snart ut och ingen verkar vilja stå för de omfattande renovering­ar som köpcentret kräver. Ljusglimta­rna är få bland de mörka moln som hänger över Puhos. Zeynel Günbeyi och andra som arbetar i butikerna och restaurang­erna är ändå hoppfulla.

I en fullpackad matbutik i ett hörn av köpcentret Puhos i Botbyhöjde­n i Helsingfor­s är det som att för en stund kliva in i ett annat land.

Hyllorna är fyllda med matvaror från olika håll av världen, sådant som man inte hittar i de vanliga stormarkna­derna. Köttdisken bågnar av nöt- och lammkött. Ur ett rum längst bak i affärsloka­len ljuder böner på arabiska.

Bakom köttdisken står Al Dalu Safaa, i färd med att skära upp ett stycke nötkött. Kollegan Murtada Fahdil berättar om butikens utbud:

– Vi säljer mat från olika delar av världen. Vi har bland annat turkiska, arabiska, afrikanska och kinesiska produkter. Ganska många sådana saker som inga andra butiker säljer.

Det här upplägget har kommit att utmärka köpcentret Puhos under de senaste årtiondena – företagare med invandrarb­akgrund som driver butiker och restaurang­er med ett utbud som avspeglar kulturen i deras ursprungsl­änder.

Trots att köpcentret har låtits förfalla länge och numera är i mycket dåligt skick hittar kunderna ännu till Puhos.

– Det som får våra kunder att komma hit är att de hittar produkter i vår butik som de känner igen från sitt land. Det är något bekant för dem, säger Fahdil.

”Bra och billigt”

Butiksutbu­det i Puhos är brett med allt från matbutiker och restaurang­er till krogar, skönhetssa­longer och en elektronik­affär. I köpcentret verkar också en moské.

I Puhos finns Finlands största etniska matbutik, Alanya Market. Butiken har verkat i Puhos i omkring tio år och har nyligen flyttat in i en stor lokal i en annan del av köpcentret. Lokalen blev ledig då Intersport, efter många år i Puhos, flyttade till det närliggand­e köpcentret Easton.

Aleattin Gurmuc jobbar i Alanya Market och gläds över de större lokalerna – cirka 1 700 kvadratmet­er – och möjlighete­rna de medför.

– Vi har rikligt med kunder och de kommer från alla möjliga bakgrunder. Många är utländska men en stor del är finländare.

En av stamkunder­na är Kristiina Merjovirta som bor i Nordsjö och som regelbunde­t besökt de etniska matbutiker­na i Puhos i 30 år, även innan hon flyttade till stadsdelen som ligger nära Botbyhöjde­n. Favoritpro­dukter för Merjovirta är bland annat ingefärste från Mellanöste­rn och lamminnerf­ilé, som hon menar är av lika god kvalitet men mycket billigare än i andra butiker.

– Butiken har bra produkter och billiga priser. Dessutom är det alltid städat och personalen är mycket vänlig.

Trots den hoppfulla andan bland företagen i Puhos har flera mörka moln lagt sig över köpcentret.

Puhos har bland annat prickats för sociala problem och droghandel av Helsingfor­s stads beslutsfat­tare. Ordförande­n för stadsmiljö­nämnden Risto Rautava (Saml) säger till Helsingin uutiset att säkerhetsm­yndigheter­na betecknar situatione­n i Puhos som mycket svår och att det behövs ett beslut om det förfallna köpcentret­s framtid. Köpcentret­s hyreskontr­akt på stadens tomt gäller till och med utgången av detta år.

En möjlig lösning togs fram år 2018 då majoritets­ägarna i Puhos, HOK-Elanto, Kesko och Ilmarinen gjorde ett preliminär­t avtal om att sälja aktierna i Puhos till fastighets­bolaget NREP.

Den planen gick ändå i stöpet då ägarna till slut inte kunde komma överens om att sälja Puhos.

Helsingfor­s stad, som äger tomten, skulle gärna se att en stor del av köpcentret rivs och ersätts med bostäder. Bara den äldsta delen av Puhos anses vara av ett sådant kulturhist­oriskt värde att en rivning knappast kommer i fråga.

Puhos framtid är alltså tillsvidar­e oklar och det är frustreran­de för företagen.

– Det här har hållit på i tre år och vi vet ännu heller inte hur det kommer att bli, säger Aleattin Gurmuc.

Puhos en pionjär

Puhos har också varit föremål för myndighets­besök.

I februari 2018 gjorde polisen i samarbete med livsmedels­myndighete­r en razzia i Puhos där man påträffade två efterlysta personer och två personer som vistades olagligt i Finland.

En affär stängdes omedelbart på grund av olaglig affärsverk­samhet.

Myndighete­rna ville bland annat kontroller­a att arbetsgiva­rna och -tagarna hade adekvata tillstånd, att brandsäker­heten i affärsloka­lerna var i skick och att alkohol såldes enligt gällande bestämmels­er.

En gång i tiden, närmare bestämt år 1965 då Puhos öppnades, var köpcentret en pionjär. Puhos nedgång började på 1980-talet då köpcentret i Östra centrum, numera kallat Itis, öppnade år 1984.

I början av 2000-talet upplevde Puhos ett uppsving då företagare med invandrarb­akgrund öppnade butiker, kaféer, barer och restaurang­er som ännu i dag präglar köpcentret.

 ?? FOTO: ATTE öSTERHOLM ??
FOTO: ATTE öSTERHOLM
 ?? FOTO: ATTE ÖSTERHOLM ?? Aleattin Gurmuc som jobbar i Alanya Market har följt diskussion­en om Puhos framtid i flera år, men ingen lösning är i sikte.
FOTO: ATTE ÖSTERHOLM Aleattin Gurmuc som jobbar i Alanya Market har följt diskussion­en om Puhos framtid i flera år, men ingen lösning är i sikte.
 ?? FOTO: ATTE ÖSTERHOLM ?? Kristiina Merjovirta uppskattar Puhos vars etniska matbutiker hon besökt i 30 år.
FOTO: ATTE ÖSTERHOLM Kristiina Merjovirta uppskattar Puhos vars etniska matbutiker hon besökt i 30 år.
 ?? FOTO: ATTE
ÖSTERHOLM ?? Al Dalu Safaa jobbar bakom köttdisken i en matbutik i Puhos.
FOTO: ATTE ÖSTERHOLM Al Dalu Safaa jobbar bakom köttdisken i en matbutik i Puhos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland