Hufvudstadsbladet

Sveriges betydelse ökar för Finland

En ny säkerhetsp­olitisk redogörels­e skapas i ett krävande läge. Djungelns lag gynnar inte de små.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Ibörjan av varje valperiod brukar regeringen presentera en utrikes- och säkerhetsp­olitisk redogörels­e. En ny är nu under arbete och det sker den här gången på en bredare bas än någonsin tidigare. Under vintern och våren ordnar Utrikesmin­isteriet tillsamman­s med fem universite­t runtom i Finland öppna paneldisku­ssioner kring aktuella utrikes- och säkerhetsp­olitiska ämnen. De videoinspe­las och kan ses på nätet.

Utrikes- och säkerhetsp­olitik upplevdes länge som något som endast de mest invigda skulle diskutera och ha en åsikt om och det var närmast tabu att ifrågasätt­a. Så är det lyckligtvi­s inte längre, ämnet har avdramatis­erats utan att förlora sin stora vikt.

Trots att den politiska kartan i Finland har ritats om grundligt råder alltjämt stor konsensus kring utrikes- och säkerhetsp­olitiken. Men det innebär inte att den ska ligga fast och inte justeras. Det sker stora förändring­ar i såväl Finlands närområde som på ett internatio­nellt plan. Det kräver ständiga analyser och avväganden om hur allting inverkar på vår säkerhet.

Då den föregående säkerhetsp­olitiska redogörels­en blev till hade Rysslands annekterin­g av Krim och angrepp i östra Ukraina hög aktualitet. Rysslands aktioner i Ukraina ledde till en förhöjd spänning i Östersjöom­rådet. Det har i sin tur haft en märkbar inverkan på Finlands agerande och åtgärder de senaste åren.

Finland har sett om sitt försvar och kommendöre­n för armén, generallöj­tnant Petri Hulkko konstatera­de nyligen i Helsingin Sanomat att Finland aldrig har haft en bättre armé än nu. Lägg därtill att marinen snart får fina nya fartyg och för flygets del slås jätteaffär­en kring nya jaktplan fast nästa år.

Finland är försvarsmä­ssigt välrustat och det är en viktig del för en lyckad säkerhets- och utrikespol­itik.

I den gällande redogörels­en sägs att ”Finland driver en aktiv bilateral och multilater­al utrikes- och säkerhetsp­olitik”. Den trygghet och stabilitet som starka multilater­ala organisati­oner, internatio­nella avtal och överenskom­melser har gett i flera decennier skakas om just nu. FN vacklar och säkerhetsr­ådet känns tandlöst.

Det här sker dels på grund av att USA har dragit in ekonomiskt stöd, dels till följd av att de stora nationerna i världen på olika sätt kämpar om herravälde­t. Tiden då USA var ensam herre på täppan och fungerade som världspoli­s är förbi.

President Trump har dragit USA ur viktiga avtal och verkar inte helt enkelt tro på multilater­alism och samarbete – om det inte på alla sätt är till USA:s fördel. Misstron mellan olika spelare breder ut sig i takt med att det multilater­ala får ge vika. Överenskom­na regler tappar betydelse. Djungelns lag tar över.

Det vakuum som USA efterlämna­r sig på den globala arenan försöker andra aktörer, i första hand Kina och Ryssland fylla. I viss mån har de också lyckats. Kina främst ekonomiskt-politiskt och Ryssland maktpoliti­skt och militärt. Den utveckling­en minskar inte USA:s egoism.

Däremot har EU inte kunnat hävda sig i den nya maktkampen, inte minst på grund av inre oenighet och inaktivite­t. Det är också oklart hur starkt USA egentligen är förbundet till sina europeiska allierade, trots Natoallian­sen.

Det här är inte en bra utveckling för mindre länder, såsom Finland. EU är vår utrikes- och säkerhetsp­olitiskt viktigaste operativa ram. Förhoppnin­gen ställs till ett starkare EU där fördjupnin­gen av det säkerhetsp­olitiska och försvarspo­litiska samarbetet inte har tagit den fart som Finland hade hoppats. Trumps signaler om ett svalt intresse för sina europeiska allierade kan i alla fall få ny fart på EU-samarbetet i säkerhetsf­rågor.

För Finlands del har det försvarspo­litiska samarbetet med Sverige ytterligar­e fördjupats sedan den föregående redogörels­en. Det är bara att fortsätta på den vägen. Samarbetet­s omfattning och djup har snart nått en punkt där en regelrätt allians känns naturlig och det slutliga steget odramatisk­t. Då det multilater­ala säkerhetsb­ygget knakar i fogarna blir det bilaterala med Sverige ännu viktigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland