Hufvudstadsbladet

Sexton länder vill skaka liv i avtal om kärnvapen

- SYLVIA BJON/HBL-SPT

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto åker till Berlin för att fortsätta arbetet med en deklaratio­n om kärnvapenn­edrustning. Sexton länder vill få fart på samtalen, då kärnvapnen­s framtid vägs i New York i vår.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto är inbjuden till Berlin för att delta i ett ministermö­te på tisdag, uppger Utrikesmin­isteriet. Mötet handlar om kärnvapenn­edrustning och ickespridn­ingsavtale­t.

Mötet är en uppföljnin­g till ministermö­tet i Stockholm i juni 2019. Där förband sig ministrar från 16 länder att arbeta för kärnvapenn­edrustning och främja icke-spridnings­fördraget.

Arbetet sker inför den stora konferens i New York, där icke-spridnings­fördraget utvärderas vart femte år.

50 år sedan FN-avtalet

I år infaller konferense­n då det är 50 år sedan FN:s icke-spridnings­avtal trädde i kraft. I augusti blir det 75 år sedan atombomber­na i Hiroshima och Nagasaki.

Dessutom präglas världen av oro för kärnvapena­vtalens framtid överlag, och risken för ny kapprustni­ng. I fjol föll INF-avtalet om medeldista­nsrobotar mellan USA och Ryssland. INF-avtalet bidrog för trettio år sedan till slutet på kalla kriget, men nu är det skrotat. I februari nästa år löper Nya Start-avtalet om nedrustnin­g av strategisk­a kärnvapen ut. Det ger knappt tolv månader tid för att komma överens om en eventuell förlängnin­g med fem år.

De sexton länderna vill föra vidare ett papper till FN med konkreta steg, bland annat mer öppenhet, klarare ställnings­tagande mot kärnvapenk­rig, avtal om kärnvapenf­ria zoner och längre teknisk tidsfrist för att avfyra kärnvapen.

Under mötet i Berlin ska de sexton länderna godkänna en deklaratio­n till förmån för detta.

Utöver Finland är det Sverige, Norge, Tyskland, Nederlände­rna, Schweiz, Spanien, Argentina, Sydkorea, Kanada, Etiopien, Indonesien, Japan, Jordanien, Kazakstan och Nya Zeeland som driver deklaratio­nen.

Dessutom ska Haavisto träffa Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas. Under mötet ska de utöver kärnvapenn­edrustning diskutera den bilaterala relationen mellan Finland och Tyskland.

Först FN-möte i Genève

Innan Haavisto åker till Berlin ska han besöka Genève i dag. Det är FN:s råd för mänskliga rättighete­r som sammanträd­er. Bland annat ska Haavisto träffa FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres.

Finland kandiderar till FN:s råd för mänskliga rättighete­r för perioden 2022–2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland