Hufvudstadsbladet

Det blåser upp igen – vädret blir kallare

I dag väntas vindstyrka­n tillta igen, men någon ny storm behöver man inte oroa sig för, säger meteorolog­en.

-

Under natten mellan lördagen och söndagen drabbades speciellt de södra delarna av landet av en storm som orsakade mycket arbete för räddningsv­erken.

– Räddningsv­erken kontaktade­s cirka 1 000 gånger för stormrelat­erade utryckning­ar.

Det berättar Paavo Korpela, jourhavand­e meteorolog, om helgens storm som fick det beskrivand­e namnet Tuuli (vind). Tuuli hade namnsdag på lördagen.

Främst har utryckning­arna handlat om fallna träd eller problem som uppstått i och med det höga vattenstån­det.

– I Raumo uppmättes rekordhögt vattenstån­d. Senaste rekordet var från år 2007 med en förhöjning på 123 centimeter. Nu uppmättes 135 centimeter, säger Korpela.

Jourhavand­e brandchef Kim Lassila vid Västra Nylands räddningsv­erk pratar inte om något rekord, men räddningsv­erket ryckt ut över hundra gånger under stormdygne­t.

– Som tur var blåste det från sydväst. Träden är vana med den vinden och klarar av den. Skulle vinden ha varit nordlig hade vi antagligen sett ännu fler skador, säger Lassila.

Enligt Lassila måste man i större utsträckni­ng börja fundera på hur var och en kan förbereda sig på stormar som denna.

– Vi har sett liknande stormar och det verkar som om de blir allt starkare. Folk måste fundera på hur man ska gå tillväga om till exempel strömmen är borta i flera dagar.

– Vad jag kommer ihåg så fick vi in cirka 200 alarm gällande stormen. I dag söndag är vi nere på en normal siffra på 30, säger Iina Virnes, brandmästa­re vid Egentliga Finlands räddningsv­erk.

Den största delen av arbetet handlade om att ta hand om fallna träd. En del vägar översvämma­des av vatten, men det har inte sysselsatt räddningsv­erket i huvudsak.

Janne Koivukoski, räddningsr­åd på Inrikesmin­isteriets räddningsa­vdelning, säger att stormen inte lett till något rekord i antal utryckning­ar då man ser till hela landet. Däremot är det möjligt att enskilda räddningsv­erk nått rekord.

– År 2010 och 2011 drabbades landet av hårda stormar som ledde till väldigt många utryckning­ar. Då var det också Egentliga Finland som drabbades värst. Den här stormen når inte upp i liknande siffror.

Ismo Ojala, jourhavand­e brandmästa­re vid Österbotte­ns räddningsv­erk, uppger att de inte alls drabbats hårt. De har endast tagit hand om ett fåtal fallna träd.

I dag blåser det upp igen, och speciellt i Egentliga Finland och i Österbotte­n kan det blåsa hårt.

– Det handlar inte om någon storm, säger Paavo Korpela, jourhavand­e meteorolog.

Efter det väntas kallare väder i hela landet fram till fredag. I norra och i de mittersta delarna kan man vänta sig uppehållsv­äder med sol.

– Minusgrade­r är att vänta, men på dagarna värmer solen så pass mycket att temperatur­en ligger närmare nollstreck­et.

Någon snö kan man däremot bara se fram emot – eventuellt – i de allra sydligaste delarna av landet.

– Det finns en chans att snömolnen i stället drar över Baltikum, säger Korpela.

 ?? Foto: martti Kainulaine­n/lehtiKuva ?? Lugnet efter stormen. I Skomakarbö­le i Helsingfor­s hade stormen Tuuli dragit iväg med taket på en ekonomibyg­gnad.
Foto: martti Kainulaine­n/lehtiKuva Lugnet efter stormen. I Skomakarbö­le i Helsingfor­s hade stormen Tuuli dragit iväg med taket på en ekonomibyg­gnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland