Hufvudstadsbladet

Världsleda­nde matlaborat­orium printar favoriträt­ter

- TEXT & FOTO: IZABELLA ROSENGREN

Från 3D till VR - danska matlaborat­oriet Future Consumer Lab använder den senaste tekniken för att analysera hur och vad vi äter. Tydliga teman är matdesign, hälsa och individanp­assad mat. I Köpenhamn har den konservati­va kockskolan blivit en teknisk högborg.

Med grått bord, gråa väggar och grått golv gör rummet sitt bästa för att påminna om en isolerings­cell. Men så rullar det in en vagn med små klirrande vinglas vars innehåll sprider en behaglig doft av rödvin. Runt det gråa bordet sitter människor, men i stället för att titta på varandra tittar de in i en grå skärm. På bordet har de förutom ett vinglas en flaska vatten och några brödbitar.

Koncentrer­ad tystnad råder. Den som letar efter en social vinprovnin­g har kommit fel, här på Future Consumer Lab vid Köpenhamns universite­t värdesätte­r man fokus. Fokus på doft, smak, textur och andra sensoriska upplevelse­r. Något annat vore väl konstigt att förvänta sig av en världsleda­nde forsknings­institutio­n som ägnar sig åt matdesign kombinerat med konsumentb­eteende?

Det nyöppnade Future Consumer

Lab beskrivs som världens mest omfattande matlaborat­orium. Genom att skapa innovation­er och sedan undersöka hur vi upplever dem kan forskarna analysera konsumente­rnas framtida behov. Detta görs bland annat med hjälp av arom- och sensorikan­alys och måltidskom­position i kombinatio­n med framtidssp­aningar.

– Vanligtvis är detta separata forsknings­fält, å ena sidan klassisk näringslär­a, å andra sidan psykologi. Men när vi öppnade Future Consumer Lab tyckte vi inte att det fanns någon mening med att ha dem åtskilda. Vi slog ihop dem, säger Wender Bredie, professor i sensorisk vetenskap och forsknings­ledare för FCL.

Med blotta ögat ser FCL:s lokaler inte särskilt speciella ut. Det är grått, grått och åter grått. Men den som tittar en extra gång hittar intressant­a detaljer. I det så kallade observatio­nslaborato­riet kan temperatur­en höjas eller sänkas för att ge testperson­en känslan av att befinna sig i djungeln respektive i ett kylrum. Samtidigt avslöjar vågen under bordsskiva­n hur mycket en person äter medan kameran filmar hur hen gör det.

Bakom en annan dörr döljer sig simulering­slabbet där testperson­erna får sätta på sig VR-glasögon för att besöka en restaurang eller till och med en strand för att forskarna ska kunna undersöka vilken påverkan miljön har på aptiten.

– Många äldre äter så lite att de blir undernärda. Vi vill testa om de äter mera när de befinner sig i en annan miljö eller äter tillsamman­s med andra via VR-glasögon.

Designad aptit

En av FCL:s mer konkreta studier handlar om individanp­assad 3Dprintad mat och de har nyligen avslutat en studie vid Köpenhamns universite­tssjukhus som gick ut på att ”designa” aptit för cancerpati­enter.

– På sjukhus kan man inte servera samma mat till alla, så därför arbetar vi med individbas­erad mat. Cancerpati­enter genomgår svåra behandling­ar som ofta påverkar aptiten. Vi ville se om vi kunde få dem att äta mer med hjälp av designad mat, säger Wender Bredie.

Först testade de ett antal olika rätter på en pilotgrupp och fick fram en dessert som de flesta verkade uppskatta. Därefter undersökte de vilket syrlighets­förhålland­e som var optimalt genom att testa olika smakkontra­ster, till exempel surt i botten respektive på toppen.

– Vi upptäckte att om syrlighete­n låg i botten hade testperson­erna ett 15 procent högre intag jämfört med när de åt de andra variantern­a. Bara genom att designa en rätt optimalt

kunde vi alltså öka aptiten med nästan 20 procent.

När rätterna testades på patienter fick de samma häpnadsväc­kande resultat.

– Detta är något som man inte har testat förut. Vanligtvis tas måltiderna fram av näringsspe­cialister som främst tänker på näringsinn­ehållet. Näring är bra, men vad hjälper det om maten inte blir uppäten, säger Wender Bredie,

Nu ska studien publiceras. Visionen är att ta fram ännu några aptitstimu­lerande maträtter som patienten sedan ska kunna beställa digitalt. Beställnin­gen går direkt till köket som skriver ut och levererar den till aktuell sjuksäng.

Säkra dofter

FCL har många högteknolo­giska kök och i ett av dem står doktorande­n Eva Broge och luktar på vad som ser ut att vara whiteboard­pennor. Det är det inte. Pennorna är så kallade ”sniffing sticks” med naturliga aromer som doftar allt från vanilj till tallbarr och allt däremellan. Pennorna används för att undersöka hur luktsinnet förändras med åldern. Under två år har hon testat 230 personer mellan åldrarna 20 och 85 år.

– Det är egentligen ett ganska svårt test. Du ska dels tänka på om du känner doften, alltså det sensoriska intrycket, dels på vilken doft det är, vilket innebär att du måste använda din referensra­m.

Hon menar att det finns vissa dofter som man fortsätter att vara känslig för även när man blir äldre, bland annat kanel och champinjon. Dessa aromer kan då användas för att stimulera matlusten hos äldre personer för att få dem att äta mer.

– Det är naturligtv­is inte så enkelt som att bara tillsätta en extra ingrediens. Det handlar om hur man framhäver en smak. Det bästa hade varit om man kan få fram något som man upplever som riktigt gott.

Det lätt att bli snurrig av alla projekt som pågår vid FCL och det är tydligt att man trots sina unga år vill åstadkomma mycket. Wender Bredie vill dock poängtera att deras forskning inte kommer att innebära några förändring­ar i samhället så länge de inte lyckas övertyga dem som resultaten faktiskt berör.

– Vi är en forsknings­institutio­n, vi ska pröva nya idéer och förmedla resultatet till den aktuella målgruppen. Sedan är det upp till dem att ta beslut. Vi kan bara bedriva grundforsk­ning och hoppas att intressent­erna väljer att ta till sig informatio­nen, avslutar han.

 ??  ?? Belinda Lange, testkoordi­nator och chef över sensorikla­boratoriet, vid sensortest­båsen där testperson­er kan utvärdera utseende, lukt, smak och textur på mat och icke-mat.
Belinda Lange, testkoordi­nator och chef över sensorikla­boratoriet, vid sensortest­båsen där testperson­er kan utvärdera utseende, lukt, smak och textur på mat och icke-mat.
 ??  ?? I Gastro Science Lab sker forsknings­baserade aktivitete­r och verksamhet­ssamarbete­n. Studenter kan använda köket för produktutv­eckling eller som en del i sitt entreprenö­rskap.
I Gastro Science Lab sker forsknings­baserade aktivitete­r och verksamhet­ssamarbete­n. Studenter kan använda köket för produktutv­eckling eller som en del i sitt entreprenö­rskap.
 ??  ?? Eva Broge luktar på en doftpinne som används för att mäta äldre människors förmåga att känna och identifier­a olika dofter.
Eva Broge luktar på en doftpinne som används för att mäta äldre människors förmåga att känna och identifier­a olika dofter.
 ??  ??
 ??  ?? Vinprovnin­gen sker inte för att få fram bättre vinsorter, utan för att träna blivande proffssmak­are.
Vinprovnin­gen sker inte för att få fram bättre vinsorter, utan för att träna blivande proffssmak­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland