Hufvudstadsbladet

Förortens fågelsång är inte lösningen på Sveriges problem

-

BROTT ”Titta på Sverige och gör tvärtom”. I en krönika av reporter Bille Sirén definieras det som ett argument för högerpropa­ganda och stängda gränser.

I Sverige har tendensen att skjuta medmännisk­or och spränga bomber ökat med en frekvens som är oroväckand­e för de flesta länder.

Vissa ser ett samband mellan det ökade antalet invandrare och eskalerand­e våldsbrott. Andra förnekar det med stor övertygels­e.

Gemensamt för båda parter är att båda anser sig ha monopol på den korrekta tolkningen. Vissa vill stänga gränserna. Andra anser att den allt ökande brottsvåge­n endast är ett påhitt av högerextre­ma och Sverigedem­okrater. Att flodvågen de facto endast är en lätt svallvåg från en traditione­ll Göteborgse­ka.

I HBL uttrycker reporter Bille Sirén att ”Visst tittar människor över axeln på väg hem från stationen. Men sällan av rädsla för att bli skjutna, snarare av rädsla för att bli rånade eller våldtagna.”

Så lätt är det att med några ord normaliser­a en oacceptabe­l situation. Reporter Sirén erbjuder fågelsång och raptexter som lösning på situatione­n som uppges ha sitt ursprung i en överkonsum­tion av antidepres­siva läkemedel i kombinatio­n med patriarkal­a strukturer.

För gängkrimin­alitet är det ju inte fråga om?

Analysen haltar och faktaunder­laget är kanske något bristfälli­gt i en i övrigt språkligt välskriven text. ”Titta på Sverige och gör tvärtom” är enligt reportern endast ett argument för att stänga gränserna, drivet av högerextre­ma krafter. Även i Sverige finns det många som förnekar den ökade brottsligh­eten.

År 2019 hade Sverige 257 sprängning­ar eller försök till sprängning med bomb. I övriga nordiska länder var det 0.

De tre senaste åren har Sverige haft 927 fall av skjutninga­r med 120 döda.

Det totala antalet brott var 1 538 911 år 2019 (+12 % från 2010) enligt Brottsföre­byggande rådets statistik. Polisen har identifier­at 60 utsatta områden i Sverige. Av dem är 22 ”särskilt utsatta”. Vad det betyder exemplifie­ras av att fackförbun­det för sophämtare periodvis har förbjudit dem att gå in i vissa områden.

Det totala antalet brott ökar. Anmärkning­svärt är att bakom de ökande totalsiffr­orna gömmer sig kraftiga nedgångar av till exempel fyllebrott, rattfylla, stölder av föremål från bil, medan ett flertal våldsbrott eskalerar.

Efter att alla partier i många år har missat att åtgärda en eskalerand­e våldsprobl­ematik i Sverige har den verbala konkurrens­en kring lösningsal­ternativ nu aktiverats i karakteris­tisk politikerl­ingo. Men de kriminella förhåller sig uppenbarli­gen relativt lugnt.

Så är också uppklarnin­gsprocente­n av sprängbrot­t under tio procent och statsminis­tern, som i ett redan historiskt uttalande 2019 bekräftade att ”man inte såg problemet komma”, anger skattesänk­ningar som den främsta orsaken till brottsvåge­n.

Lösningen som erbjuds av justitiemi­nister Morgan Johansson är att införa ungdomsöve­rvakning som påföljd vid bland annat allvarliga­re våldsbrott och rån, men också vid grova vapenbrott och narkotikab­rott.

Ungdomsöve­rvakning innebär att den dömda vid ålder upp till 21 år förbjuds att lämna bostaden under helgkvälla­r och besök hos en koordinato­r. Alkoholför­bud har också diskuterat­s. Vissa instanser anser att man i varje enskilt fall skall ta hänsyn till om den dömde själv tycker att straffet är lämpligt. Allt ”PK”, eller politiskt korrekt, självklart enligt svensk modell.

De som spränger, skjuter och misshandla­r uppskattar säkert att lagförslag­et tar stor hänsyn till vad som är bäst för brottsling­ar.

Våldsoffre­n och deras anhöriga har antagligen en annan syn på saken. Inte heller lär de tröstas av ”coola, manliga, adrenalins­tinna” gangstarap­pare som i vissa fall är misstänkta för mord och i ett fåtal fall också dömda för det.

Och om våldsoffre­n hör fågelsång så är det antagligen en hest kraxande korp.

Då är det kanske ändå värt att i Finland ”titta på Sverige och göra tvärtom” i stället för att bara njuta av vacker fågelsång, bära rosanyanse­rade solglasögo­n och vandra mot solnedgång­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland