Hufvudstadsbladet

Glöm inte bort det befintliga bannätet!

- HENRIK WICKSTRÖM Kommunstyr­elsens ordförande (SFP) Ingå

TÅGTRAFIK HBL skrev 21.2 om hur de stora banprojekt­en kommer att framskrida. Fokus i den allmänna diskussion­en är nu på de stora banprojekt­en och risken är att det befintliga nätet glöms bort. Det är viktigt att vi kommer ihåg att det befintliga bannätet också kräver utveckling­splaner.

Elsabanan och Finlandsba­nan är framtidspr­ojekt. Det är just därför viktigt att man även nu kommer med förslag om hur den befintliga infrastruk­turen ska utvecklas.

Personlige­n hoppas jag att Kommunikat­ionsminist­eriet kunde ge besked om hur den befintliga Helsingfor­s-Åbobanan, det vill säga, kustbanan ska utvecklas.

Kustbanan är en livsnerv för Västnyland och tusentals nylänninga­r använder den dagligen för att pendla till jobbet och studier. För Västnyland­s, Nylands och hela Finlands livskraft är det viktigt att kustbanan utvecklas och kommunikat­ionerna till Helsingfor­s och Åbo är fungerande även från Västnyland.

De västnyländ­ska kommunerna har kört fram en enklare version av utveckland­et av kustbanan. Där skulle kustbanan få några dubbelspår där tågen kunde mötas. Detta kombinerat med förverklig­andet av stadsbanan i Esbo skulle öka kapacitete­n betydligt längs kustbanan. Det här kunde också öppna möjlighete­n för direkt tågförbind­else från Hangö till Helsingfor­s och ge möjlighet att öppna bland annat Ingå station.

Regeringen har ambitiösa klimatmål vilket är bra. Att utveckla kustbanan för mer trafik skulle vara en konkret åtgärd även för klimatet.

Enligt min mening är det ansvarslös­t att glömma bort den befintliga infrastruk­turen i tågdebatte­n. Att utveckla kustbanan skulle kunna bidra till snabba förbättrin­gar som snabbt skulle gynna en stor mängd pendlare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland