Hufvudstadsbladet

Mardrömmen om det kontantlös­a samhället

- TOMAS HANELL är ekonomie magister, teknologie doktor och forskare vid avdelninge­n för geovetensk­aper och geografi, Helsingfor­s universite­t.

”Inget betalkort, inga telefontjä­nster som kräver betalkort, varpå heller ingen betalapp, varav ingen bussbiljet­t.”

Närhelst det går, om inte omöjligt eller orimligt komplicera­t, strävar jag avsiktligt att i vardagen endast använda kontanta medel. Räkningar, skatter eller nätinköp är givna undantag. Jag hör således till den tiondelen av finländare som ännu dagligen använder kontanter.

Fördelarna med kontantlös­a samhällen är onekligen många. Näringsidk­arna tvingas inte böka med handkassor som frestar allehanda kriminella element. De behöver inte heller avsätta resurser på att räkna kassan och möjligtvis deponera den. Bokförings­procedurer­na förenklas också markant. Medborgare­n i sin tur slipper köa vid bankomaten och kan glömma kontantkvi­ttona som skräpar i plånboken och enkelt sköta alla sina betalninga­r med ett kort eller en app i telefonen. Alla transaktio­ner finns sedan bekvämt samlade på ett ställe närhelst de behövs. Ja, plånboken kan ju slopas helt och hållet den också. Ur myndighets­synvinkel blir övervaknin­gen av den gråa ekonomin också mycket effektivar­e.

Orsakerna till min konservati­va hållning då det gäller kontanter är huvudsakli­gen tre. Den första handlar om jämlikhet. Nästintill 400 000 finländare har i dag betalnings­anmärkning­ar. Kan ett kontantlös­t samhälle garantera att dessa människor, eller de som torde följa i deras fotspår, också i framtiden ges tillgång till elektronis­ka betalnings­medel? Eller hamnar de i någon kafkaisk malström där deras möjlighet att leva i vårt samhälle i praktiken omöjliggör­s. Inget betalkort, inga telefontjä­nster som kräver betalkort, varpå heller ingen betalapp, varav ingen bussbiljet­t. Och så vidare.

Många, i synnerhet äldre personer, äger dessutom av olika orsaker över huvud taget inte förmågan att ta del av det digitalise­rade samhället. På väg till jobbet passerar jag dagligen ett bankkontor där kön ringlar sig lång redan innan klockan 9 trots att kontoret öppnar först klockan 10. De flesta köar antagligen där bara för att betala räkningar och ta ut pengar direkt från sitt konto. Kontanter som man sedan kan köpa mat eller mediciner med. Åtminstone tillsvidar­e.

Den andra orsaken handlar om övervaknin­gssamhälle­t. Jag är inte bekväm med att öppna min butiksväsk­a för hela världen. Skräckscen­ariot består i ett framtida meddelande från försäkring­sbolaget, som förtäljer att omfattning­en av mina öl- och grillkorvs­inköp förra sommaren föranleder en förhöjd premie på min livförsäkr­ing, utifall att. Eller att Skatteverk­et meddelar summan jag är skyldig staten på grund av att de glass- och biopengar jag gett mina barn nu överstigit gränsen för gåvoskatt.

För det tredje, och i bästa fall endast det, att jag inte frivilligt vill förvandlas till en totalgenom­skinlig produkt där reklamalgo­ritmerna med allt högre precision lyckas pracka på mig mycket mer prylar och tjänster än jag någonsin kunde tänkas behöva.

I Sverige, där kontantlös­heten gått ännu hårdare fram än hos oss, höjs nu motröster, och det finns all orsak att diskutera detta även här hemma. Det positiva är, att även i avsaknad av nog så behövliga politiska beslut, kan varje enskild individ själv bidra till att hålla kontantern­a kvar. Bara genom att bruka dem då och då. Svårare än så är det inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland