Hufvudstadsbladet

Varför är det så svårt att bereda sig på krisen?

Burkmat, torrmat, batterier och en radio är en billig försäkring. Det verkar ändå vara oöverkomli­gt att ta sig i kragen.

- MAX NYBERG

Det är inte särskilt svårt att vara en idiot. Tanken slog mig en tid (och än en gång) efter att ha skrivit ytterligar­e en artikel om beredskap i hemmen, alltså det som myndighete­rna ibland påminner om och som brukar kvitteras med ett ”hmm”.

Insikten bubblar fram när jag funderar på vad som kan hända. Funderinga­rna leder oundviklig­en till påminnelse­n om att jag vet vilka riskerna är och att något händer förr eller senare – och att vårt hem saknar ett reservlage­r av förnödenhe­ter. Det finns inte ens en enkel radio. Sedan vandrar tankarna sorglöst vidare mot att ”beredskap i hemmen” inte är särskilt inspireran­de som term. Inte för att den avslöjar så mycket heller, som att man förväntas klara en samhällskr­is utan myndighete­rnas hjälp i 72 timmar.

Den senaste artikeln kring temat utgick ifrån Nationell riskbedömn­ing 2018, en rapport som Inrikesmin­isteriet publicerar vart tredje år och som till sitt namn är så torr att den inte hamnar på någon läslista. Innehållet kan däremot orsaka sömnbesvär.

Rapporten listar scenarier som kan orsaka allvarliga samhälleli­ga störningar, tillsamman­s med en notering om risken ökat. Några exempel är hybridpåve­rkan, digitalsam­hället, informatio­nspåverkan och störningar i allt från de offentliga finanserna till el- och vattenförs­örjningen. Muntert, alltså, särskilt eftersom hälften markeras med ”ökad risk”.

I min artikel noterar en av de intervjuad­e vid räddningsv­erket att en allvarlig samhällsst­örande händelse klassas som sannolik. Frågan är egentligen bara när det händer.

En blick mot Sverige för tankarna till stormen Gudrun som år 2005 orsakade elavbrott i 730 000 hushåll. I medeltal varade avbrotten i fyra dagar, som längst i sex veckor. Stormen Dennis slog för sin del ut elen i 30 000 hushåll i Finland för bara några dagar sedan. Majoritete­n korrigerad­es fort, vilket gör det lätt att avfärda.

För den insatta kommer det inte som en nyhet att allvarliga störningar används som vapen. En nätattack orsakade till exempel omfattande störningar i bankväsend­et i Estland under två veckor 2007, något som innebar problem med betalninga­r och kontantutt­ag. I Ukraina har nätattacke­r slagit ut elnätet på stora områden. Attacken som ägde rum 2015 kan beskådas på Youtube, där operatörer­na ser hur muspilen rör sig själv på skärmen. Två år senare hände det igen, då med hjälp av viruset Petya.

En ovanlig händelse ägde rum i Borås i Sverige år 2016 när en telemast brast och satte samhällsfu­nktioner ur spel

”Men hur det än må vara så har man ju tendenser till idioti och tänker att det kan skötas ”sedan” – trots att vem som helst begriper att elavbrott alltid kommer överraskan­de och vid fel tillfälle.”

– enligt polisen som en följd av sabotage och efter stöld av ägarbolage­ts kläder och utrustning.

Nationell Riskbedömn­ing 2018 tar lite oväntat också upp solstormar (rymdstorma­r), alltså aktivitet på solens yta som slungar ut laddade partiklar i rymden. Strålninge­n kan slå ut elektronik, vilket inte är goda nyheter med tanke på digitalise­ringen. Den senaste hotfulla solstormen ägde rum 2012, och då var det bara tur att den råkade rusa förbi jorden. Däremot slog en solstorm ner i södra Sverige år 2003 och orsakade ett 90 minuter långt elavbrott.

Riskbedömn­ingen noterar att kraftiga solstormar ”kan ha långvariga och mycket betydande konsekvens­er för grundlägga­nde samhällsfu­nktioner”. Med tanke på hur finländska myndighete­r brukar formulera sig är budskapet ovanligt tydligt.

Elavbrott är inget att fnysa åt. De flesta är illa ute redan efter ett par dagar, särskilt i städer där kvartersbu­tiken är lika drabbad som alla andra när gatorna ligger mörka. Mat, vatten och värme är de första och största problemen. Därefter blir toalettbes­tyren besvärliga.

Egentligen säger det sig självt att ett lager som räcker i tre dygn, som myndighete­rna rekommende­rar, hör hemma i hushållet. Det är bara att googla ”72 timmar”.

Men hur det än må vara så har man ju tendenser till idioti och tänker att det kan skötas ”sedan” – trots att vem som helst begriper att elavbrott alltid kommer överraskan­de och vid fel tillfälle. Och att butiker inte kan sälja varor när avbrottet slår till. Utöver det har hyllorna i och med modern minutlogis­tik en tendens att tömmas när folk börjar hamstra. Det hände med flaskvattn­et i Borgå sommaren 2017 efter misstankar om bakterier i kranvattne­t.

Min idioti kan förvisso förklaras med att åtskilliga år av problemfri tillvaro invaggar en i tron att samhällsst­örande kriser inte är ett verkligt hot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland