Hufvudstadsbladet

Ny knapp förlust för HIFK i rysare

HIFK visade för andra matchen i rad att det går att utmana topplaget Kärpät. Men precis som på lördagen i Uleåborg var det Kärpät som knep segern i slutminute­rna i den underhålla­nde kvartsfina­lserien.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

I den andra kvartsfina­lmatchen mellan HIFK och den övre slutserien­s tvåa Kärpät visade rödtröjorn­a att den jämna premiärmat­chen inte var någon engångsför­eteelse. Men också i HIFK:s hemmapremi­är i slutspelet blev det Kärpät som fick lämna rinken som vinnare tack vare en stark sista period.

Matchen stod 1–1 inför den sista perioden men Kärpäts Nelli Salomäki avgjorde i powerplay med tio minuter kvar. HIFK jagade utjämning utan målvakt men förgäves. Saila Saari, matchvinna­re i match ett, satte 3–1 tolv sekunder före slutsummer­n.

– Vi gjorde vårt mål i powerplay, de gjorde det avgörande målet i powerplay. Specialsit­uationerna är väldigt avgörande i de här matcherna, säger HIFK:s erfarna kapten Karoliina Rantamäki.

Premiären i Uleåborg vann Kärpät med 4–3 efter förlängnin­g. Även om siffrorna i Malms ishall var snäppet klarare så såg Rantamäki en förbättrin­g i sitt lags spel.

– Vår första period var starkare än i går och jag tycker att vi överlag var bättre. Vår målvakt Sanni Ahola gav oss en möjlighet att vinna men vi lyckades inte, säger Rantamäki.

Landslagsi­konen är nöjd med hur laget anpassat sig till topplaget Kärpäts hårda tempo.

– Vi var ännu bättre beredda än i den första matchen och jag tycker vi gjorde en bra match. Men det är vinnarna som man minns och det är målen som räknas. Så på det sättet kan man absolut inte vara nöjd.

Nedre slutserien en bra förberedel­se

HIFK kom till kvartsfina­lerna från den nedre slutserien där laget vann nio av tio matcher mot svagare motståndar­e än vad Kärpät mötte i den övre slutserien. HIFK:s målskillna­d i matcherna var snygga 59–13.

– Egentligen spelar det ingen roll mot vem man spelar – matcher är matcher. Men i den nedre slutserien fick vi bra erfarenhet av att hålla

Vår första period var starkare än i går och jag tycker att vi överlag var bättre. Vår målvakt Sanni Ahola gav oss en möjlighet att vinna men vi lyckades inte. Karoliina Rantamäki HIFK:s kapten

puck, föra spelet och göra mål, säger Rantamäki.

Att HIFK på allvar utmanar Kärpät överraskar inte veteranen. I grundserie­n i höstas vann Kärpät i Helsingfor­s med 2–0 och i Uleåborg med 2–1 efter förlängnin­g.

– Det var länge sedan vi spelade mot dem och trots att vi har mött svagare lag efter det visste vi att vi kan utmana dem. Jag ser det här inte som någon överraskni­ng. Grundserie­matcherna hade kunnat svänga åt vilket håll som helst. Vi har hela tiden trott på oss själva och gör det fortfarand­e. Men vi kan spela bättre: vi måste utmana bättre i offensiv zon och få längre anfall. Jag litar på det här laget och på att vår säsong fortsätter efter torsdagen, säger Rantamäki.

Kärpät leder med 2–0 i matcher och har alltså på torsdag hemma chans att avancera till semifinal.

Huvudstads­regionens andra lag Kiekko-Espoo dominerade Vasa Sport också i det andra mötet. Matchen i Vasa avgjordes direkt då Esbolaget gjorde sju mål i första perioden. Slutsiffro­rna skrevs 1–11. Nea Ruuskanen var poängbäst med 1+4 poäng.

Två av sportens största stjärnor hoppas på en ny svensknors­k tour om fyra år. Ledsen att göra er besvikna, Therese Johaug och Johannes Høsflot Klaebo. – Jag tror inte att det blir en sådan här tour om fyra år igen, säger Fis tävlingsch­ef Pierre Mignerey.

Ski Tour 2020 blev inte något fläckfritt arrangeman­g. Publikmäss­igt har det varit lyckat, samtliga sex etapper har lockat flera tusen åskådare, men touren har kantats av kritik. Flera landslag har klagat på sina boenden, i Åre vägrade de mindre nationerna­s vallare att göra sitt jobb på grund av hälsovådli­ga arbetsförh­ållanden och långt ifrån alla uppskattad­e den ovanliga sprinten uppför Åres slalomback­e.

Dessutom har flera ifrågasatt arrangören­s höga svansförin­g kring tourens hållbarhet­sfokus, då den positiva klimateffe­kten är tveksam.

Ändå är Norges, och kanske hela längdsport­ens, två största stjärnor positiva till touren.

– Jag tycker att det har varit en otroligt bra tour. Det är något nytt och jag tror ändå att konceptet är väldigt bra, säger Therese Johaug.

– Jag är väldigt positiv till hela upplägget. Det är väldigt lätt för folk att kritisera nya saker, men jag tycker att man ska vara öppen för det och så får vi utvärdera hur det blev efteråt. Det är kul att man testar något nytt, säger Johannes Høsflot Klaebo.

Dessvärre för Johaug och Klaebo verkar det inte särskilt troligt att det blir en likadan tour om fyra år. Fis tävlingsch­ef Pierre Mignerey är tveksam.

– Vi kan använda de här arenorna för att arrangera nya tävlingar framöver, absolut. Men att säga att det ska bli en sådan här tour om fyra år igen, det tror jag inte, säger Mignerey.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Karoliina Rantamäkis HIFK föll knappt mot Kärpät i sin hemmahall.
FOTO: TOMMI WILLBERG Karoliina Rantamäkis HIFK föll knappt mot Kärpät i sin hemmahall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland