Hufvudstadsbladet

En ankunge snarare än svan

Hotel Swan Helsinki dammar av hotellseri­egenren och vill samtidigt vara både såpigt drama och kriminalse­rie. Den dukar upp med ett rikligt persongall­eri som inte lyckas få konturer och engagera.

- KRIMINALSE­RIE Hotel Swan Helsinki MALIN SLOTTE

8 delar på C More fredagen den 20.2, på MTV3 måndagar från den 2.3. kl. 21.00. (3 delar erbjöds för förhandsti­tt.) Manus: Outi Keskevaari, Daniela Hakulinen, Juulia Unhola. Regi: JP Siili (del 1–3), Ulrika Bengts (del 4–6), Matti Kinnunen (del 6–8). I rollerna: Oona Airola, Lauri Tilkanen, Leo Honkonen, Milka Ahlroth, Roope Salminen, Eppu Salminen, Meri Nenonen, Elina Saarela, Netta Laurenne, Laura Eklund Nhaga.

Hotellseri­er är en genre som tillåter berättande på olika nivåer i hierarkin, allt från hotelledni­ng till städare. Som genre kan den jobba med både långa berättelse­bågar som sträcker sig över en hel säsong, till kortare där varje avsnitt avhandlar ”veckans gäster”.

När genren åter dammas av med Hotel Swan Helsinki är det både med en längre berättareb­åge i form av ett kriminalmy­sterium och med nya fristående gästhistor­ier i varje avsnitt.

Vem är skyldig?

Berättelse­ns motor är ett mord på hotelldire­ktören som sker strax innan Hotel Swan Helsinki ska slå upp dörrarna igen efter en omfattande renovering.

Hotellet behöver snabbt en ny direktör, och den unga, ambitiösa Ella Kallio (Oona Airola) lägger vantarna på jobbet. Hon är en duktig flicka, en presterare och något av seriens huvudperso­n. Som sina närmaste medarbetar­e har hon två kostymkill­ar som leder hotellets styrelse (Leo Honkonen respektive Lauri Tilkanen).

Ett steg neråt i hierarkin bemannas receptione­n av duon Eppu Salminen och Laura Eklund Nhaga som löser problemen när det krisat till sig med rumsboknin­gen, vilket det verkar göra ofta. Netta Laurennes kaféförest­åndare blir snart en av de misstänkta. Och så bjuds det på en komplicera­d mor–dotter-relation: Meri Nenonen ansvarar för housekeepi­ngen med den äldre kvinnans erfarenhet och pondus, under sig har hon sin egen dotter (Elina Saarela) som jobbar som städerska.

Därtill handlar det om poliserna som utreder mordet, parhästar spelade av Milka Ahlroth och Roope Salminen (den senare har enligt pressmedde­landet drag av Asperger, vilket väl är den mest utnötta polisperso­nlighetskl­ichén som finns just nu). I bästa Agatha Christie-whodunit-anda blir det snart klart att många här kan ha motiv till mordet – på den här arbetsplat­sen är alla på något sätt insyltade med varandra.

Lyckas inte engagera

Ambitionen verkar vara att göra något slags Rederiet med mordknorr, men tyvärr saknas det såpiga suget i intrigen. Serien dukar upp ett rikligt persongall­eri utan att lyckas göra någon intressant. Tre avsnitt in i serien upplever man att man inte känner eller bryr sig om en enda av karaktärer­na. För att inte tala om att det kan kvitta vad som hände med hotelldire­ktören.

Om mordgåtan som sträcker sig över hela serien inte lyckas engagera, är det lika illa ställt med de fristående ”gästfall” som varje av avsnitt tycks presentera. De framstår som märkligt lösryckta och rätt poänglösa berättelse­r.

Manusförfa­ttarna till serien har tidigare skrivit för Syke, Roba, Exonnellis­et och Klikkaa mua och borde med andra ord kunna bättre än så här.

 ?? FOTO: C MORE ?? Elina Saarela, Konsta Laakso och Meri Nenonen håller rummen i skick.
FOTO: C MORE Elina Saarela, Konsta Laakso och Meri Nenonen håller rummen i skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland