Hufvudstadsbladet

Finska SS-män fick tackkort av Hitler

Jokisipilä­s lärda utläggning­ar står en smula i kontrast till dagbokens lakoniska anteckning­ar om mestadels triviala omständigh­eter som väder och vind, uppstignin­g och sänggående eller förplägnad­ens art, men helheten fungerar hyggligt bra, skriver Henrik E

- Jari Vilén, Markus Jokisipilä HENRIK EKBERG

Kiitoskort­ti Hitleriltä. SS-mies Jorma Laitisen päiväkirja­t 1941–43 Minerva 2020

Mannarna i den finska SS-bataljonen och deras förehavand­en under Hitlers fälttåg till de ukrainska kornbodarn­a och kaukasiska oljekällor­na har på senare år varit föremål för en hel del uppmärksam­het. Den stora frågan som ställts i sammanhang­et lyder: Medverkade finnarna till de svåra illgärning­ar som begicks på östfronten eller inte? Litteratur­en om detta ämne har nyligen utökats med ett verk av duon Jari Vilén och Markku Jokisipilä, baserat på en deltagares anteckning­ar från det skoningslö­sa kriget på de vida stäpperna.

De två redaktörer­na/författarn­a har fått tillgång till en för forskninge­n tidigare okänd dagbok, förd av Jorma Laitinen (1918–1999), hemmahöran­de i Kemijärvi. Vilén är politiker och diplomat, för närvarande rådgivare i arktiska ärenden hos EU-kommission­sordförand­en Ursula von der Leyen, medan Jokisipilä är professor vid Åbo universite­t och expert på finsk-tyska relationer under Tredje rikets tid. Redaktörer­na har kompletter­at dagboksant­eckningarn­a med faktarutor och kortare upplysning­ar. Sammantagn­a kan dessa redaktione­lla texter sägas bilda en grundkurs i SS-bataljonen­s korta historia.

Det kan genast noteras att Jorma Laitinen inte var någon Olavi Paavolaine­n, vilket naturligtv­is också vore för mycket begärt. Laitinen var son till en kommunallä­kare och tyskkunnig, något som självfalle­t underlätta­de hans tillvaro i den tämligen fientliga omgivning som SS-trupperna utgjorde för icke-tyskar.

Han hade erhållit krigserfar­enhet under vinterkrig­et och hörde följaktlig­en till de fyrahundra vilka omedelbart efter att de våren 1941 anlänt till Tyskland spreds ut på olika enheter inom SS-Division Wiking, de så kallade divisionen­s män. Resten av de frivilliga fick genomgå en tuff utbildning inom den finska SS-bataljonen,

som uppsattes i Wien den 15 juni och transporte­rades till fronten i början av december.

Lastbilsch­aufför

Vid det laget hade Jorma Laitinen redan varit med om en hel del. Han placerades vid ankomsten som lastbilsch­aufför vid en spaningsav­delning och fick ratta en brittisk Bedford – ett av de 45 000 (!) motorfordo­n tyskarna tagit som krigsbyte på stränderna vid Dunkerque – som transporte­rade en granatkast­are. Stridskont­akt med fienden uppnåddes i början av juli, och Laitinen blev omedelbart medveten om att en slakt på judar pågick (2.7.1941: ”Paljon juutalaisi­a tapettu.”).

Inte bara judarna, utan också den övriga lokalbefol­kningen blev ytterst brutalt behandlad. Den 3 augusti antecknade Laitinen följande (rec:s övers.): ”Här tas vad som behövs av ryssjävlar­na. Om de inte ger godvilligt, tas det med våld. Hönsen slaktas och äts. Dessutom mjölkas korna och kalvarna avlivas. Kvinnorna knullas under pistolhot. Judarna dödas antingen med handgranat­er eller kulor.” I en redaktione­ll kommentar till denna notis påpekas att den passiva skrivforme­n tyder på att författare­n inte själv deltagit i de beskrivna excesserna.

Tyska armén (Wehrmacht + SS) levde precis som härar i äldre tider åtminstone till en del på det erövrade området, som utsattes för plundring. Den var utrustad med vapen och ammunition, men hade inte alltid tillräckli­gt med proviant. Stölder av i synnerhet fjäderfä bokförs regelbunde­t i Laitinens anteckning­ar, till exempel 2.11.1942: ”Jag sköt en kort serie med kpisten och fick en präktig höna.” De objudna gästerna befallde dessutom ofta någon lämplig kvinna att koka maten åt sig.

Men också mera idylliska ögonblick förekom i denna påtvungna samvaro; Laitinen höll för sin del ständig utkik efter vackra flickor. Han sympatiser­ade mera med männen i den reguljära armén (Wehrmacht) än med folket i SS, som i hans ögon uppförde sig illa också mot de utländska frivilliga, av herrefolke­t betraktade som ”stora rövhål”. De tyska SS-kamraterna hade till råga på allt den dåliga smaken att kalla honom kommunist. Hitler själv hade större förståelse och erkände i november 1942 finnarna som arier, detta på grund av deras krigarbrag­der vid de egna fronterna.

Frivilligb­ataljon

Bedfordlas­tbilen säckade ihop den 16 november i östra Ukraina efter att på usla vägar tillryggal­agt 4 800 kilometer med Laitinen vid ratten. Efter den 2 mars 1942 följer ett halvårslån­gt avbrott i dagboksskr­ivandet fram till den 5 september, en tid som han förmodlige­n tillbringa­de i Krakow sysselsatt med anskaffnin­g av motorfordo­n för Wikingdivi­sionens räkning.

Han anslöts sedan till finska frivilligb­ataljonen som stod i Kabardinka på Svarta havets nordostkus­t, redo att delta i anfallet österut i riktning mot Kaspiska havet. Laitinen tjänstgjor­de nu som motorcykel­ordonnans hos bataljonsc­hefen, Sturmbannf­ührer (major) Hans Collani. På denna post upplevde han på nytt krigets fasor och fick se många av sina landsmän stupa.

Den 12 oktober 1942 träffades Jorma Laitinen själv av splitter från en rysk flygbomb som genomborra­de högra benet och skadade vänstra benet och magen. Han transporte­rades till ett fältsjukhu­s och därefter till ett krigssjukh­us samt efter detta allt längre västerut för vård, kriget var över för hans del. Den 2 januari 1943 anlände han i en sjuktransp­ort till Warszawa, där han – i likhet med alla andra sårade – fick motta ett tackkort av Hitler för sina uppoffring­ar. Kortet pryddes av texten: ”Ein kleiner Dank des Führers an seine Soldaten”.

Sista etappen var ett reservsjuk­hus i staden Nordhausen i Thüringen, Laitinens vistelseor­t fram till början av april. Som konvalesce­nt visade han ett påfallande och i dagboken redovisat intresse för det täcka könet, ansträngni­ngar som tycks ha gett en viss utdelning. Hemma i Finland tutade den ryska propaganda­n samtidigt ut att finska kvinnor umgicks intimt med i landet varande tyska soldater medan deras män låg vid fronten. Laitinen återvände i början av juni 1943 till hemlandet över Hangö, tillsamman­s med majoritete­n av frivilligb­ataljonens övriga medlemmar som klarat sig med livet i behåll.

Försök till äreräddnin­g

Markku Jokisipilä skildrar i ett avslutande kapitel den på senare år

uppblossad­e debatten om de finska SS-männens eventuella skuld till krigsförbr­ytelser. Han konstatera­r vidare att professor Mauno Jokipii, som redan 1968 gav ut den massiva historiken Panttipata­ljoona blivit alltmer ifrågasatt som forskare. Jokipii anses av sina kritiker stått alltför nära SS-veteranern­as efterkrigs­tida organisati­on Veljesapu för att ha kunnat bevara sin objektivit­et och därför framställt frivilligb­ataljonen som ett opolitiskt, patriotisk­t och tappert frontförba­nd utan fläckar på sin sköld.

Jokisipilä påpekar att det inom den finländska historiefo­rskningen sedan 1980-talet pågått ett slags etiskt paradigmsk­ifte, som starkt påverkat de akademiska forskarnas självsyn.

Då äldre historiker­generation­er betraktat det som sin viktigaste uppgift att presentera objektiva tolkningar av den undersökta epoken och de människor som levde under den, har de yngre vid sidan av detta riktat in sig på problemati­k kring dagens och även framtidens etiska krav. Kritiken mot Jokipiis forsknings­rön måste enligt Jokisipilä ses mot bakgrunden av denna generation­sklyfta.

Jokipsipil­äs lärda utläggning­ar står en smula i kontrast till dagbokens lakoniska anteckning­ar om mestadels triviala omständigh­eter som väder och vind, uppstignin­g och sänggående eller förplägnad­ens art, men helheten fungerar hyggligt bra.

Sakfel är svåra att upptäcka (försök har gjorts). Ett frågetecke­n kunde eventuellt sättas för uppgiften att det var krigsekono­michefen, jägargener­almajoren Leonard Grandell, som först kom fram med tanken att ett finskt frivilligf­örband borde uppsättas i Tyskland. Flera andra personer har figurerat i sammanhang­et, bland dem generallöj­tnanten Hugo Österman.

En som själv påstod att det varit han som gett Himmler impulsen var Erkki Räikkönen, P.E. Svinhufvud­s handgångne man, som under en vistelse i Berlin i mars 1940 överlämnad­e en promemoria till riksledare­n. Saken diskuterad­es även under ett sammanträf­fande den finske nazisten Arvi Kalsta i december 1940 hade med SS-generalen Reinhard Heydrich, som ansåg att grundandet av en finsk SS-bataljon nu vore opportunt. Detta budskap försummade inte Kalsta att sprida ut i hemlandet, men han tilläts inte spela någon framträdan­de roll när det hela sattes i verket.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV ?? Finländska frivilliga avlägger faneden i Tyskland.
FOTO: KSF-ARKIV Finländska frivilliga avlägger faneden i Tyskland.
 ??  ?? Jorma Laitinen, vars dagböcker boken baserar sig på, var tyskkunnig och det underlätta­de hans tillvaro i den tämligen fientliga omgivning som SS-trupperna utgjorde för icketyskar.
Jorma Laitinen, vars dagböcker boken baserar sig på, var tyskkunnig och det underlätta­de hans tillvaro i den tämligen fientliga omgivning som SS-trupperna utgjorde för icketyskar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland