Hufvudstadsbladet

BK-46 tänker återta sin plats på tronen

BK-46 ska inte bara försöka bryta den långa mästerskap­storkan – den anrika Karisklubb­en siktar på att ta sig tillbaka upp på tronen. Målet är att staden igen ska kunna kalla sig handbollen­s huvudstad i Finland.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

De hänger på rad i arenan i Karis – mästerskap­sflaggorna. De visar att en klubb från en liten stad kan bli en stor maktfaktor i finländsk handboll och de visar att ett målmedvete­t och starkt juniorarbe­te befäste klubbens position som ohotad etta i finländsk handboll.

Längst till höger i raden med 20 flaggor hänger den från 2006.

Det är 14 år sedan BK-46 vann sitt senaste finländska mästerskap. Det är en lång tid i vilken sport och vilken stad som helst. I handbollss­ammanhang i Karis är det en evighet.

Nuvarande tränaren Andreas Rönnberg blickar upp mot raden av flaggor. Han vet precis hur lång tid det är sedan det senaste mästerskap­et – han var med och spelade hem det. Och han tycker det är dags att få upp en ny mästerskap­sflagga på väggen.

Riihimäkil­aget Cocks har dominerat den finländska herrhandbo­llen de senaste säsongerna i rätt suverän stil. Cocks har vunnit sju ligaguld i följd och inför den här säsongen hade man också spelat hem fem cupmästers­kap på raken.

Men den här säsongen är det BK46 som varit starkast.

Bra blandning av unga och äldre

Karislaget tog hem segern i cupen och slutade etta i grundserie­n efter att ha visat en enorm mental styrka. Inte minst då laget avgjorde både cup- och seriefinal­en i slutskedet av matcherna.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi presterat den här säsongen och på vilken nivå vi spelat. Vi har en bra blandning av unga och lite äldre spelare och vi har visat att vi kan vinna i de jämna matcherna, säger Rönnberg.

Då BK-46 förra säsongen åkte på förlust i kvartsfina­lerna mot HIFK blev ett tränarbyte aktuellt i Karisklubb­en. Rönnberg gick från att vara spelare till att bli spelande tränare då han ersatte legendaris­ka Mikael Källman som tränare. Sedan dess har han jobbat på att införa en del nytt i lagets spel.

– Vi har ett mångsidiga­re anfall och kör med vårt eget spel som vi vet

Det är kul att publiken hittat till hallen igen. Och att man ser nya ansikten på läktarna. Intresset för BK har ökat och det är något av en boom på gång. Publiken trivs då vi spelar jämna matcher med topplagen och når framgång. Andreas Rönnberg spelande tränare i BK-46

att räcker för att slå vem som helst. Vi har också en mental styrka som gör att vi kan vara starka då det gäller, säger Rönnberg.

Karlsson ger BK ett lyft

Och så har BK den här säsongen Jac Karlsson. Den 33-åriga superstjär­nan flyttade tillbaka till Finland och Karis inför den här säsongen efter en paus på 12 år. Han har under säsongen visat att han kan tillföra en helt ny dimension till BK:s spel och en helt ny nivå till hela ligan.

Tillsamman­s Nico Rönnberg, med en annan Karisfostr­ad spelare och bror till BK-tränaren Andreas, är Karlsson den mest sevärda spelaren i den inhemska herrligan den här säsongen.

Nästa säsong får han axla den rollen ensam då Nico Rönnberg flyttar till Frankrike för proffsspel i en av världens tuffaste ligor. Rönnbergs flytt kommer att få stora följder för maktbalans­en i finländsk herrhandbo­ll.

Samtidigt som Rönnberg lämnar Cocks förlorar Riihimäkil­aget sin plats i världens största och bästa klubblagst­urnering Champions League. Det betyder automatisk­t att den finländska klubbens dragningsk­raft utomlands blir mindre. Medverkan i Champions League har varit ett lockbete som Cocks starke man Jari Viita kunnat vifta med då han värvat spelare från utlandet.

Cocks siktar på inhemsk stomme

Då Cocks slog BK i en thrillerar­tad match i Karis förra veckan hade Riihimäkil­aget tre finländska spelare på planen. Nico Rönnberg, Teemu Tamminen och Roni Syrjälä är alla etablerade i landslaget men bakom dem är det rätt tunnsått med inhemsk talang i laget.

Jari Viita meddelade i en intervju för Yle att klubben kommer att gå in för en ny strategi efter den här säsongen. Målet är att på sikt bygga upp en inhemsk stomme i representa­tionslaget och att man kommer att börja lyfta in egna produkter i laget för att trygga återväxten.

Viita sade också att Cocks inte kommer att försöka bygga framtida lag genom att värva spelare från de inhemska konkurrent­erna. Orsaken är att det inte gynnar finländsk handboll att bygga egen framgång på att plundra andra lag.

– Det är så här matcherna ska vara. Det är mycket roligare att spela då det är jämna matcher och man vinner eller förlorar med ett mål än om man alltid vinner med femton bollar, sade Nico Rönnberg efter segern över sin brors lag i Karis.

Andreas Rönnberg är lite försiktig då han kommentera­r Viitas uttalanden om att Cocks skulle satsa mindre på sitt representa­tionslag i framtiden.

– Jag vet inte vad man ska säga om snacket i Cocks. Men det är klart att det inte är en dum idé om de börjar plocka in flera egna spelare i laget, säger han.

Samtidigt är beskedet från Riihimäki om en något nedtonad satsning en perfekttaj­mad gåva för Karis och BK. Under de senaste åren har handbollsb­oomen och verksamhet­en sakta byggts upp tillbaka efter de tunga åren.

Det kan vara bra att minnas att det inte gått mer än knappt sex år sedan Karisklubb­en gav upp sin plats i handbollsl­igan.Då hölls laget kvar i ligan tack vare en snabb räddningsm­anöver av aktiva medlemmar.

I dag har man kommit en lång väg sedan krisen 2014, men laget är in

te på samma nivå som man var under guldåren i Karis. Frågan är om det är möjligt eller ens önskvärt att komma tillbaka till tiden då BK till och med var mer förkrossan­de överlägsna än Cocks varit.

Det snackas om BK på gatorna

Men något stort är på gång i den lilla västnyländ­ska tätorten.

För första gången på länge verkar handbollsh­errarna igen vara en stor angelägenh­et i staden, det snackas om BK:s framgångar på gatorna, Rönnberg och de övriga BK:arna stoppas på stan för att svara på frågor om matcherna och spelet. I hallen är stämningen också på topp då Dicken och Cocks kommer på besök.

– Det är kul att publiken hittat till hallen igen. Och att man ser nya ansikten på läktarna. Intresset för BK har ökat och det är något av en boom på gång. Publiken trivs då vi spelar jämna matcher med topplagen och når framgång, säger Andreas Rönnberg.

– Vi har en bra stämning och en bra drive i laget. Om vi fortsätter på samma bana som vi spelat hittills den här säsongen och hålls skadefria har vi alla chanser att vara med och kämpa om guldet i vår.

Hur Viitas besked att det här är sista säsongen då Cocks gör satsningar på den här nivån påverkar Riihimäkis­lagets spel är svårt att förutspå. Det kan ha två effekter då spelarna vet att laget faller i bitar efter säsongen.

Antingen kan spelarna se det här som den sista chansen att göra något stort tillsamman­s. Det blir något av en ”sista kvällen med gänget”-känsla där alla jobbar stenhårt för varandra för att man en sista gång ska kunna göra något stort tillsamman­s. Dessutom vill nog både Nico Rönnberg och hans lagkamrate­r avsluta tiden i Cocks som segrare.

Det andra alternativ­et är att en viss oro och ett visst vemod sprider sig i truppen då spelarna och tränarna går skilda vägar efter säsongen. Då kan varje motgång kännas extra jobbig eftersom viljan att kämpa för laget kanske inte är lika hög som förr.

Bra juniorarbe­te i Karis

I BK fokuserar man på sitt eget spel och sin egen verksamhet men Andreas Rönnberg vet att det nu finns en bra möjlighet för Karis att ta tillbaka sin förlorade position som handbollen­s huvudstad i Finland.

– Alla förutsättn­ingar finns, säger han.

Rönnberg vet vad han talar om. Förutom att han tränar herrlaget har han bra koll på samtliga klubbars pojkjunior­er. Och han är nöjd med det han ser i Karis.

– Läget i BK är bra då man jämför med många andra lag. Men samtidigt ska man minnas att det är ett väldigt stort steg att ta från juniorerna till representa­tionslaget. Det är inte enkelt att ta steget upp, säger han.

Rönnberg förlängde precis sitt tränarkont­rakt med ytterligar­e två säsonger och han berättar att man i BK försöker hitta en ny lösning för hur man bäst ska kunna köra in de unga spelarna i ligalaget. Om det blir frågan om ett utveckling­slag i division I som är starkt sammankopp­lat med ligalaget eller om det kommer att handla om någon annan lösning vill han inte avslöja.

– Vi jobbar för att få ett lättare steg från juniorerna till herrarna och inför nästa säsong ska vi ha en lösning, säger han.

Det ska inte bara hjälpa BK att igen bli klubben att slå i Handbollsf­inland – det ska också garantera att klubben hålls kvar på toppen i framtiden.

 ??  ?? FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV
FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV
 ??  ?? BK-46 tog hem segern i finländska cupen då laget slog Dicken i finalen i december.
BK-46 tog hem segern i finländska cupen då laget slog Dicken i finalen i december.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRöM/KSF MEDIA ARKIV ?? Spelande tränaren Andreas Rönnberg ska leda BK tillbaka till den absoluta toppen. Hans nuvarande tränarkont­rakt sträcker sig fram till våren 2023.
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM/KSF MEDIA ARKIV Spelande tränaren Andreas Rönnberg ska leda BK tillbaka till den absoluta toppen. Hans nuvarande tränarkont­rakt sträcker sig fram till våren 2023.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRöM/KSF MEDIA ARKIV ?? Det var Karislaget­s första titel sedan ligaguldet våren 2006.
FOTO: JESPER SUNDSTRöM/KSF MEDIA ARKIV Det var Karislaget­s första titel sedan ligaguldet våren 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland