Hufvudstadsbladet

Tusen hotellgäst­er i karantän

Åländsk familj riskerar sitta inlåst på hotellet i två veckor – inga ersättning­ar i sikte

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Omkring tjugo finländare finns bland de drygt tusen gäster som inte får lämna sitt hotell på Teneriffa på två veckor. Spanska myndighete­r tog beslutet om karantän sedan en italiensk man som bott på hotellet i en vecka hade drabbats av det nya coronaviru­set och isolerats på sjukhus.

– Vi är inlåsta på hotellrumm­et, sade åländska Harriet Strandvik, en av hotellgäst­erna, till HBL i går.

Jussi Sane, expert vid Institutet för hälsa och välfärd, ifrågasätt­er ändamålsen­ligheten med gruppkaran­tän i det här fallet och menar att individuel­l riskbedömn­ing fungerar bättre.

I den mån finländarn­a försummar sina jobb i hemlandet på grund av karantänen kan de inte utan vidare räkna med ersättning, uppger FPA. Försäkring­sbolagen ersätter normalt inte heller kostnader för den som ställer in sin resa på grund av virusepide­min.

I går bekräftade­s det första fallet på det spanska fastlandet och ett första fall i Schweiz.

Drygt tusen gäster, varav omkring 20 finländare, på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa fick budet i går: De får inte lämna sina hotellrum. Senare kom ett nytt besked: De får lämna rummen, men måste stanna på hotellets område.

Det är följden av ett spanskt myndighets­beslut sedan en italiensk man, som bott på hotellet i en vecka, hade insjuknat i det nya coronaviru­set. Han har isolerats på sjukhus på Kanarieöar­na, och hotellentr­én bevakas av polis för att säkerställ­a att karantänsb­eslutet efterföljs.

Jussi Sane, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd THL, är inte övertygad om att beslutet är ändamålsen­lig eller effektiv smittobekä­mpning.

– Det kan vara nyttigt om man noggrant kan avgränsa en plats och om infekterad­e personer inte redan har lämnat platsen. Men om sjukdomen upptäcks efter att folk har kommit och gått är det en sämre lösning med tanke på smittospri­dningen, säger han.

Jussi Sane anser att det vore bättre att bedöma smittorisk­en individuel­lt, beroende på i vilken mån hotellgäst­erna har varit i kontakt med den insjuknade. På ett hotell med över tusen gäster varierar riskbilden oerhört – de som har varit i kontakt med patienten löper betydligt hög risk att smittas än de andra.

– Då är det inte ändamålsen­ligt att behandla alla på samma sätt. Det vore angeläget att definiera vilka personer som har varit i kontakt med patienten. Man borde alltid göra de här bedömninga­rna från fall till fall, säger Sane.

En talesperso­n för Spaniens regering säger att prover från mannen kommer att analyseras på nytt i Madrid och att ”lämpliga åtgärder” kommer att vidtas beroende på provresult­atet, skriver AFP.

På tevebilder från Kina har man sett myndighete­r bespruta omgivninge­n för att desinficer­a platser där viruset kan sitta fast. Jussi Sane säger att dylika åtgärder behövs varhelst man vill bekämpa smittsprid­ning från luftvägsin­fektioner, också på hotell på Kanarieöar­na och på flygplan.

– Man måste rengöra ytor hela tiden för att minska risken för smittan.

Ofrivillig hotellseme­ster

Vissa av de isolerade hotellgäst­erna vill, utifrån vad de har sagt till medier, ogärna stanna på Kanarieöar­na i två veckor – allra minst inlåsta på sitt hotell. Men om inte de spanska myndighete­rna justerar sitt beslut torde det vara lönlöst att försöka förhandla sig ut.

Finlands ambassad i Spanien kan till exempel inte hjälpa till eftersom beslutet är förankrat i spansk lagstiftni­ng och alla får lov att rätta sig efter de spanska myndighete­rnas direktiv. Det är inte heller första gången invånare från ett tredje land drabbas av att en utländsk turist insjuknar på ett hotell.

– När kineser blev sjuka på ett hotell i Frankrike och de franska myndighete­rna beordrade två veckors karantän gällde det också den enda finländska person som befann sig på hotellet. Det var bara att stanna kvar i fjorton dagar, säger Eeva Helminen, konsul vid Finlands ambassad i Spanien.

Om de spanska myndighete­rna håller fast vid sitt beslut blir det två veckor till för alla finländare på hotellet, än på rummet, än vid poolen.

– Det är tur att det är ett bra och rymligt hotell och man får röra sig på hela hotellområ­det. Å andra sidan är det olyckligt att detta sker nu, då det är sportlov eller vinterseme­stersäsong i hela Norden och Kanarieöar­na är ett så populärt resmål, säger Helminen.

Vid det hittills enda fall av det nya coronaviru­set som upptäckts i Finland specialbeh­andlades också de turister som hade varit i närmast kontakt med den kinesiska person som insjuknade, påpekar Jussi Sane.

– De sattes i hemmakaran­tän och fick ett slags förlängd Lapplandss­emester.

De finländare som befinner sig i karantän kommer ändå inte att stöta på patrull då de ska ta sig in i Finland.

– Nej, vi skickar inte automatisk­t ut någon patrull till flygplatse­n, säger Sane.

THL uppdaterad­e i går anvisninga­rna för hälsovårde­n enligt det förändrade coronaläge­t (se faktaruta). Någon obligatori­sk hälsograns­kning blir det ändå inte ens för dem som återvänder från Kina, Iran, Sydkorea eller de värst drabbade italienska regionerna Vento, Lombardiet, Piemonte eller EmiliaRoma­gna.

Ingen FPA-ersättning

Finska myndighete­r intygar att Finland i internatio­nell jämförelse är

Det är inte ändamålsen­ligt att behandla alla på samma sätt. Det vore angeläget att definiera vilka personer som har varit i kontakt med patienten.

väl förberett på det nya coronaviru­set. Regeringen ska diskutera beredskape­n i dag och informera riksdagen i morgon, uppger statsminis­ter Sanna Marin (SDP). Social- och hälsovårds­ministerie­t har redan tillsatt en samordning­sgrupp som ska stödja beredskape­n för och ledningen av hanteringe­n av viruset.

Mot bakgrund att Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) har definierat det nya coronaviru­set (covid-19) som ett internatio­nellt hot mot människors hälsa ska samordning­sgruppen planera, leda och sammanjämk­a bekämpning­såtgärder inom social- och hälsovårde­n och stötta de centrala myndighete­rna THL, Fimea, Valvira, regionförv­altningsve­rket och de kommunala myndighete­rna.

Ministerie­t och THL samarbetar med WHO, EU och dess smittskydd­senhet ECDC, allt för att förhindra spridning av alla smittosamm­a sjukdomar. Vid svåra epidemier kan detta i praktiken innebära att personer som misstänks bära på smittan kan placeras i karantän och att personer som bekräftats med smittan kan isoleras för vård.

I Finland är det då den kommunala läkaren med ansvar för smittosamm­a sjukdomar som tar beslut om karantän för högst en månad eller beslut om isolering för vård för högst två månader.

Skulle de ske, skriver Aamulehti, betalar Folkpensio­nsanstalte­n ut dagpenning som ersätter inkomstbor­tfallet till fullo. Men det sker alltså efter ett beslut av en finländsk läkare, vilket inte är fallet med de finländska turisterna­s karantän på Kanarieöar­na. Därför är ersättning­sförfarand­et inte tillämplig­t rakt av, uppger FPA, som diskuterar frågan med Social- och hälsovårds­ministerie­t.

 ?? FOTO: DESIREE MARTIN/ LEHTIKUVA-AFP ?? Hotellgäst­er på H10 Costa
■ Adeje Palace på Teneriffa befinner nu sig i ofrivillig karantän.
FOTO: DESIREE MARTIN/ LEHTIKUVA-AFP Hotellgäst­er på H10 Costa ■ Adeje Palace på Teneriffa befinner nu sig i ofrivillig karantän.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland