Hufvudstadsbladet

”Svensk” valkrets i delat Nyland?

Något måste göras åt Nylands valkrets. Den bara växer och det ger negativa effekter.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Riksdagens geografisk­a sammansätt­ning utgår från valkretsar­na. Antalet riksdagsle­damöter som väljs in från varje krets bestäms utifrån invånarant­alet. Den minst befolkade valkretsen är Lappland med sju ledamöter, medan det från Nyland väljs in 36 ledamöter i riksdagen.

Befolkning­sutvecklin­gen och urbaniseri­ngen bidrar till att skillnader­na mellan valkretsar­na kommer att växa ytterligar­e. Enligt Ilta-Sanomats (24.2) beräkninga­r med stöd av Statistikc­entralens befolkning­sprognoser skulle både Nylands och Helsingfor­s valkrets om 20 år ha fyra fler ledamöter än i dag. Nyland skulle då ha 40 riksdagsle­damöter och Helsingfor­s 26. Var tredje riksdagsle­damot skulle vara från Nyland/Helsingfor­s.

Det är inte bra att valkretsar­na varierar så kraftigt i storlek. Framför allt blir proportion­aliteten snedvriden. I Nyland är den dolda röstspärre­n cirka 2,7 procent, medan det behövs en nästan fem gånger större andel av rösterna för att bli invald i Lappland. Ett parti som inte når upp till ungefär 12,5 procent av rösterna i den lappländsk­a valkretsen kammar noll.

Den andra huvudprinc­ipen i vårt valsystem vid sidan av proportion­alitet är regional representa­tion. Det innebär att valkretsar­na inte geografisk­t kan bli hur stora som helst. Därför kan det vara svårt att jämna ut valkretsar­nas storlek genom att slå ihop mindre valkretsar ytterligar­e efter att de små valkretsar­na i östra Finland justerades inför riksdagsva­let 2015.

Nu borde i stället den överlägset största, Nyland, delas i två. Hur det skulle ske blir det en politisk armbrytnin­g om eftersom nya gränser rubbar den potentiell­a utdelninge­n av mandat. Det kan vara politiskt svårt att få igenom en delning av Nyland då alla partier ser till sina egna möjlighete­r i en ny konstellat­ion. Om en delning försvårar ett partis chanser att bibehålla sina mandat motsätter man sig en reform. Trots alla negativa sidor med rådande valkretsin­delning.

Ju större valkrets, desto svårare blir det för en kandidat, speciellt från en mindre ort att samla tillräckli­gt många röster för att placera sig så högt bland det egna partiets kandidater att det räcker till inval. Det är också en ekonomisk fråga eftersom kampanjern­a kräver synlighet och det kostar.

Situatione­n mellan valkretsar­na förvrids även av att partier numera ofta låter sin ordförande och andra kända politiker kandidera i Nyland eftersom här finns många röster på spel och möjlighete­r att med höga personliga röstetal dra in flera andra kandidater. De lyskraftig­a kandidater­na ska represente­ra nyländska väljare, men gör de det då de har sina rötter, känslor och kunskap i en annan valkrets?

En naturlig delning kunde vara att Esbo, Vanda och Grankulla bildar en valkrets och övriga Nyland en annan. De skulle bli ungefär lika stora.

Det har också kastats fram förslag om att dela Nyland i en östlig och västlig valkrets där Esbo skulle ingå i den västliga och Vanda i den östliga. I en sådan lösning skulle Esbo och Vanda dominera stort inom varsin valkrets.

Ur svensk synvinkel kunde en delning av Nyland i en nordlig och sydlig valkrets vara ytterst intressant. Om de kommuner som i praktiken ligger längs kustremsan bildade en valkrets skulle visserlige­n Esbo också då vara klart störst, men det skulle också förena Östoch Västnyland och antagligen ge en stark svensk representa­tion.

Samtliga partisekre­terare ska de närmaste månaderna grunna på om och hur vallagen kunde reformeras. De borde äntligen komma till skott.

Valdirektö­r Arto Jääskeläin­en vid Justitiemi­nisteriet har ett förslag till hur problemet med de höga röstspärra­rna i de minsta valkretsar­na kunde lösas utan att de slås ihop till jättekrets­ar. Det kunde ske genom att i de minsta kretsarna använda S:t Lagues uddatalsme­tod i stället för d´Hondts metod som nu används i hela landet. Proportion­aliteten är bättre, det vill säga valresulta­tet blir rättvisare med S:t Lagues metod.

Varför inte göra så och därtill dela Nyland? Vi vill ha ett så rättvist valsystem som möjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland