Hufvudstadsbladet

Dubai är första storflygpl­atsen som drabbas av coronaviru­set

När storflygpl­atserna börjar blockeras slås den globala flygtrafik­en av covid-19-viruset på allvar. Grannlande­t Bahrain stoppar just nu alla flyg från megaknutpu­nkten Dubai.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Coronaviru­set covid-19 drar åt snaran kring både flygbolag och flygplatse­r.

På måndagen stängde ett av de mindre länderna i Persiska viken, Bahrain, av alla 15 dagliga flyg från Dubai. Den internatio­nella flygplatse­n i Dubai är med 250 000 dagliga passagerar­e i dag världens tredje största flygplats och en betydande knutpunkt bland annat för det folkrika Indien eller för trafik mellan Asien och USA.

Två tredjedela­r av alla passagerar­e i Dubai är transitres­enärer som bara byter plan på flygplatse­n, vilket i värsta fall kan göra flygplatse­n till en stor smittkälla. Från Finland flygs 11 flyg i veckan mellan Helsingfor­s och Dubai.

Under helgen har flera flygbolag utanför Europa också systematis­kt stängt ner sin trafik till Iran och Sydkorea där antalet smittade av det nya coronaviru­set snabbt har blivit fler. Också Dubais flygplats har blockerat flyg från Iran.

I Kina flygs för tillfället bara vart tredje av de flyg som kinesiska flygbolag har i sina flygschema­n och flera flygbolag är konkurshot­ade. På måndagen kom meddelande­t att Hainan Airlines sannolikt tas över av den kinesiska staten för att överleva ekonomiskt. Det är det största flygbolage­t kring den ”kinesiska solkusten” i den sydliga öprovinsen Hainan. Bolaget har en stor mängd icke-statliga aktieägare och flygtrafik också till Europa, främst till London och Bryssel.

Flyg ingen god affär just nu

Flygbolags­aktierna rasar i värde också på de internatio­nella börserna, inte minst i Europa där flygbransc­hen har ett globalt sett litet underlag och små marginaler.

Under den gångna veckan har Finnairs aktie sjunkit med 6 procent och SAS med 9 procent. Också Norwegian har tappat 14 procent, trots att bolaget inte har en omfattande trafik till Asien eftersom man saknar rättighete­r att flyga över Ryssland. Mest drabbas billigflyg­bolag som Easyjet och Ryanair, vars aktier är nere med 17 procent.

Finnairs stora investerin­g i en ny, dyr Airbusflot­ta för Asientrafi­ken placeras nu också om. Efter covid19-utbrottet meddelade bolaget också att man i sommar sätter in mer kapacitet på Atlanttraf­iken i stället. Under våren kommer Finnair successivt att börja flyga dubbla turer till New York flera dagar i veckan. Dessutom flyger man i sommar förutom till Los Angeles också till Chicago och San Francisco.

I övrigt är möjlighete­rna att snabbt placera om de stora Airbusflyg­planen ur Asientrafi­ken mycket begränsade, svarar Laura Varja vid Finnairs kommunikat­ionsavdeln­ing.

– Nästa vecka fortsätter vi att samarbetsf­örhandla om att permittera piloter på långlinjer­na. För kabinperso­nalen erbjuder vi just nu ledigt utan lön och skjuter på en del intern utbildning, säger hon.

Ett bolag flyger till Kina

Finnair har stoppat all trafik till Fastlandsk­ina, men flyger fortfarand­e till Hongkong. Också de flygturern­a kommer att minska när Finnair om en månad går över till sin tidtabell för sommarsäso­ngen i månadsskif­tet mars/april.

Det kinesiska Juneyao Airlines flyger fortfarand­e sträckan tre gånger i veckan, medan två andra kinesiska bolag redan har lagt ner sin trafik på Helsingfor­s. I enstaka fall har Finnairpas­sagerare bokats om på det kinesiska bolaget när Finnairtur­en har varit indragen, uppger man hos Finnair.

I Europa befarar flyganalyt­ikern Jacob Pedersen vid den danska banken Sydbank att stängda flygplatse­r och ett svikande passagerar­underlag kan komma att leda till att svagare flygbolag i Europa kan komma att gå i konkurs. Pedersen har uttalat sig för den danska flygsajten Check-in.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Storflygpl­atser börjar bojkottas som tänkbara smittkällo­r i coronaepid­emin. Världens tredje största flygplats i Dubai, som har elva flyg i veckan från Helsingfor­s, blockeras just nu av grannlande­t Bahrain.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Storflygpl­atser börjar bojkottas som tänkbara smittkällo­r i coronaepid­emin. Världens tredje största flygplats i Dubai, som har elva flyg i veckan från Helsingfor­s, blockeras just nu av grannlande­t Bahrain. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland