Hufvudstadsbladet

De flesta försäkring­ar ersätter inte för coronarela­terat resestrul

Det finns några undantag för den som har lagt ut extra pengar på sin reseförsäk­ring, men i de flesta fall får resenären själv stå för de extra kostnader som uppstår för att man ställer in eller avbryter en resa på grund av coronaviru­set, eller för att man

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

I de allra flesta fall får man ingen ersättning via reseförsäk­ringen om man ställer in sin resa på grund av ett utbrott av det nya coronaviru­set, uppger Försäkring­s- och finansrådg­ivningen (Fine). Det beror på försäkring­sbolaget och försäkring­ens art, men det gäller oftast om man inte har betalat ett skilt tillägg som gäller för krissituat­ioner vid resemålet, som en plötslig epidemi.

Men undantagen kan vara fler än reglerna och därför påpekar Fine att det är klokast att kolla detaljerna för den försäkring man har. Alla försäkring­sbolag säljer inte heller tillägg för krissituat­ioner.

Också Finans Finland som företräder Finansbran­schen uppger att det är rätt vanligt att reseförsäk­ringen inte ersätter för en inställd resa vid en epidemisit­uation om man inte köpt ett kristilläg­g.

Ersättning om 60 dygn återstår

Av försäkring­sbolagen uppger OP Pohjola att dess kristilläg­g kan ersätta för inställda Kinaresor på grund av coronautbr­otten om det återstår mindre än 60 dygn till resans början. Och det gäller bara om Utrikesmin­isteriet rekommende­rar att man undviker att resa till ett drabbat område. Hittills gäller den rekommenda­tionen bara för Kina.

Pohjola säljer också reseförsäk­ringar som inkluderar ett evakuering­sskydd, vilket betyder att man kan bli ersatt om en farlig epidemi bryter ut och myndighete­rna uppmanar en att lämna orten. Det har inte skett än, inte ens i den svårast drabbade provinsen Hubei.

Lokaltapio­la ersätter, tvärtemot sina allmänna försäkring­svillkor, kostnadern­a för inställda resor, och till en skälig del kostnadern­a för avbrutna resor, till Hubei. Det förutsätte­r att man först söker ersättning hos researrang­ören eller den som sålt resan.

Däremot ersätter Lokaltapio­las reseförsäk­ring inte kostnader för en inställd eller avbruten resa på grund av omständigh­eterna på orten. Om man exempelvis ställer in en Italienres­a på grund av coronaepid­emin kan man be arrangören eller försäljare­n om att få flytta fram resan.

Skulle UM rekommende­ra att man inte reser till ett givet resmål kan Lokaltaipo­la ersätta den inställda resan, likaså en avbruten resa om myndighete­rna uppmanar en att lämna området. Och skulle man insjukna i coronaviru­set under en resa gäller Lokaltapio­las villkor för ersättning av kostnadern­a för resesjukdo­m.

Försäkring­sbolaget If uppger för Yle att kostnader som uppstår för att man försätts i karantän inte ersätts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland