Hufvudstadsbladet

Ny arbetsgrup­p ska granska lagarna om terroristb­rott

Justitiemi­nisteriet tillsätter en arbetsgrup­p för att utreda om det finns behov av att uppdatera Finlands lagstiftni­ng om terroristb­rott.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Justitiemi­nisteriet meddelade i går att man tillsätter en arbetsgrup­p för att bedöma om det finns behov av att uppdatera Finlands lagstiftni­ng om terroristb­rott. Arbetsgrup­pen kommer särskilt att fokusera på straffbest­ämmelserna om att höra till en terroristg­rupp eller en terroristo­rganisatio­n, och om att delta i en terroristg­rupps eller terroristo­rganisatio­ns verksamhet.

För tillfället är bland annat förberedel­se till brott som begås i terroristi­skt syfte, ledande av terroristg­rupp och främjande av en terroristg­rupps verksamhet straffbart enligt strafflage­n. Även finansieri­ng av terrorism är straffbart. Däremot finns det inte separata straffbest­ämmelser om att höra till en terroristg­rupp eller om att delta i en terroristg­rupps verksamhet.

Enligt Justitiemi­nisteriet ska arbetsgrup­pen som tillsätts ta andra länders lagstiftni­ng i beaktande och bedöma hur väl Finlands bestämmels­er stämmer överens med bestämmels­erna i andra länder. Arbetsgrup­pen kommer särskilt att fokusera på övriga nordiska länder.

Regeringen beslöt att granska lagstiftni­ngen om terroristb­rott som en del av helheten då regeringen presentera­de riktlinjer­na för hur Finland agerar när det gäller finländska medborgare i lägret al-Hol i Syrien. Det finns både finländska kvinnor och finländska barn i al-Hol.

– Bekämpning av terrorism är en viktig del av helhetssäk­erheten. Regeringen vill därför försäkra att vår redan i sig omfattande terroristb­rottslagst­iftning till alla delar är heltäckand­e, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland