Hufvudstadsbladet

Kallade sig fascist – lämnar sin post i ungdomsför­bundet

Toni Jalonen, andra vice ordförande för Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund, lämnar sin post efter uppståndel­sen kring hans uttalanden.

- HBL-SPT

Toni Jalonen, andra vice ordförande för Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Finsk Ungdom, har meddelat ungdomsför­bundets styrelse att han lämnar sin post. Också Tomer Souranto, tredje vice ordförande, lämnar sin post, skriver bland annat nyhetsbyrå­n STT.

Toni Jalonen kallade sig själv fascist i samband med ett uppträdand­e vid evenemange­t Etnofutur IV i Estland på söndagen. Ett klipp av Jalonens tal har cirkulerat på sociala medier, och Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho sade på måndagen till nyhetsbyrå­n STT att partiet begär en förklaring av Jalonen.

I sitt pressmedde­lande skriver Jalonen att han fattade beslutet att avgå efter grundligt övervägand­e. Vidare motiverar han sitt beslut med uppståndel­sen kring hans tal i Estland och moderparti­ets starka reaktion.

De övriga riksdagspa­rtiernas ungdomsorg­anisatione­r gick på tisdagen ut i ett gemensamt ställnings­tagande. Samlingspa­rtiets, Socialdemo­kraternas, Centerns, Vänsterför­bundets, De grönas, Svenska folkpartie­ts och Kristdemok­raternas ungdomsorg­anisatione­r tar tillsamman­s avstånd från Jalonens uttalande.

– Vi kan under inga omständigh­eter samarbeta med personer eller organisati­oner som förkunnar sig vara fascistisk­a, säger de och understryk­er att deras organisati­oner bygger på liberal demokrati och försvar av mänskliga rättighete­r.

STT rapportera­de på måndagen att Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet utreder Jalonens uttalande. Finsk Ungdom har fått över 90 000 i statsbidra­g för det här året. I fjol blev ungdomsför­bundet av med sitt bidrag på grund av en tweet av samme Jalonen, som ansågs strida mot värdegrund­en och principern­a i ungdomslag­en.

 ?? FOTO: MATIAS RANTALA/LEHTIKUVA ?? ■
Toni Jalonen.
FOTO: MATIAS RANTALA/LEHTIKUVA ■ Toni Jalonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland