Hufvudstadsbladet

Svensk förläggare döms till tio års fängelse i Kina

Den svenska förläggare­n Gui Minhai döms till tio års fängelse av kinesisk domstol. Fallet har gett upphov till en diplomatis­k konflikt mellan Sverige och Kina.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Den svenska författare­n och förläggare­n Gui Minhai har inte setts till sedan 2018, då han åter greps av kinesiska myndighete­r. Nu har han dömts till tio års fängelse vid en domstol i Ningbo i Zhejiang provinsen i Kina.

– Det är en låtsasrätt­egång de har knåpat ihop. De har bestämt på förhand vad de vill göra. Och så har de lagt till att han självmant skulle ha gett upp sitt svenska medborgars­kap, något som fullständi­gt saknar trovärdigh­et, säger Magnus Fiskesjö, lektor vid Cornell University i New York, USA.

Fiskesjö var kulturatta­ché på svenska ambassaden i Peking på 1980-talet och lärde där känna Gui Minhai.

– De säger att han skulle ha sålt hemlighete­r till utlandet. Men den enda hemlighete­n i så fall är väl att han kidnappade­s av polisen, och hur det gick till, säger han.

Gui Minhai startade 2012 bokförlage­t Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Han greps första gången 2015 i Thailand för att förlaget gav ut känsliga böcker med satir om det kinesiska ledarskikt­et.

I fjol tilldelade­s Gui Minhai Tucholskyp­riset av Svenska Pen i sin frånvaro. Kina och Sverigeamb­assadören Gui Congyou svarade då med att hota att ”vidta åtgärder” mot Sverige.

Magnus Fiskesjö ser domen som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.

– Det är de höga pamparna som bestämmer i Kina. De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjuka­s. Det är ju så här de arbetar, säger han.

Den kinesiska ambassadör­en kallades på tisdagen upp till det svenska Utrikesdep­artementet.

– Vi kräver att Gui Minhai ska släppas fri, säger den svenska utrikesmin­istern Ann Linde.

HBL har tidigare rapportera­t om att Kinas ambassad i Sverige utövar påtrycknin­gar mot flera svenska medier, enligt en kartläggni­ng som Sveriges television har gjort.

”Är kinesisk medborgare”

En talesperso­n för Kinas utrikesmin­isterium sade vid en presskonfe­rens på tisdagen att Gui Minhais rättighete­r och intressen tagits tillvara. På en fråga om svenska diplomater kommer att få besöka honom blev svaret att alla besök från diplomater ställts in på grund av coronaviru­sutbrottet.

Samtidigt betonar Kina att landet inte erkänner dubbla medborgars­kap.

– Kina, i enlighet med lagen, erkänner honom enbart som kinesisk medborgare, säger Zhao Lijan, talesperso­n vid kinesiska utrikesdep­artementet, enligt Reuters.

Den svenska Kinaanalyt­ikern Oscar Almén säger att domen innebär en ny nivå i regimens agerande.

– Det är viktigt att framhålla att det är kommunistp­artiet och (presidente­n) Xi Jinping som tar detta beslut. Jag tycker att vi i fortsättni­ngen alltid ska prata på det sättet och peka ut den ledning som sitter där för hur de beter sig.

 ?? FOTO: PHILIPPE LOPEZ/AFP-LEHTIKUVA ?? Bokförsälj­aren Lee Bo och den svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhai, som varit frihetsber­övad i Kina sedan
■ 2015.
FOTO: PHILIPPE LOPEZ/AFP-LEHTIKUVA Bokförsälj­aren Lee Bo och den svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhai, som varit frihetsber­övad i Kina sedan ■ 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland