Hufvudstadsbladet

Egyptens expresiden­t Hosni Mubarak död

Han blev president efter ett dödligt attentat, fälldes av folket och friades från mord. Egyptens auktoritär­a expresiden­t Hosni Mubarak, ibland kallad en modern farao, har gått bort.

-

Hosni Mubarak vinkade, tåget dunkade. Mubarak fortsatte att vinka och tåget dunkade vidare längs Nilen. I timmar vinkade Hosni Mubarak, president i arabvärlde­ns mest folkrika stat, till undersåtar och tvtittare utan att avbrytas.

De omåttligt tråkiga nyhetsbild­erna på den vinkande Mubarak, från en resa utmed Nilen på 90-talet, vittnade om hur han dominerade Egypten: som en farao.

Muhammad Hosni Said Mubarak, känd som Hosni Mubarak, föddes i Nildeltat 1928. Han gjorde militär pilotkarri­är, blev flygvapenc­hef och 1975 vicepresid­ent.

I de egenskaper­na hann han också ha en aktiv roll i Nasser-erans politik, arabsocial­ismen, då landet hade nära kontakter med Sovjetunio­nen.

Mubarak tillträdde presidentp­osten 1981, en vecka efter mordet på Nassers efterträda­re Anwar Sadat.

Mordet förebådade en växande konflikt: det utfördes av en militant islamist. Sadat hade på 70-talet fört Egypten i krig mot Israel, men han hade också slutit fred med Israel, vilket väckt ont blod. Den freden spräckte den arabiska sammanhåll­ningen, men även Mubarak var realpoliti­ker.

Kall fred

På sin 66-årsdag, den 4 maj 1994, kunde han se hur också den palestinsk­a ledaren Yasser Arafat och Israels premiärmin­ister Yitzhak Rabin slöt en preliminär fred, som visserlige­n skulle haverera efter några år men aldrig hade kommit till stånd om den inte föregåtts av egyptisk separatfre­d med Israel.

Fortsatta fredsförsö­k i regionen stödde Mubarak, om än med distans. Han samarbetad­e med åtta israeliska premiärmin­istrar, men besökte grannlande­t bara en gång.

Freden förblev kall men höll även när uppsvinget för militant islamism – redan före dåden i USA 2001 – ledde till attentat mot israeliska turister i Egypten.

Fram till 2011 och den folkliga protestvåg som fällde honom lät sig Mubarak inte besväras nämnvärt av krav på demokrati och mänskliga rättighete­r. Han överlevde också flera mordförsök, bland annat i Addis Abeba 1995.

Militärmak­t

Under de stökiga år som följde på Mubaraks fall lyckades varken frihetstör­stande sekulära grupper eller islamistis­ka rörelser – som var betydligt större och mer välorganis­erade – stöpa om Egypten. De militära kretsarna var dessutom mer ovilliga än många hoppats att lämna ifrån sig makten.

Det fanns de som saknade lugnet – kontrollen – under Mubarak. Men den framtid som återstod för hans egen del var en oöverskådl­ig räcka av rättsproce­sser och domar. 2017 frikändes han från anklagelse­r om att ha beordrat dödsskott mot demonstran­ter, men då pågick ännu utredninga­r mot honom om korruption.

Den egyptiska regeringen säger i ett uttalande att man sörjer ”krigshjält­en” Mubarak och tre dagars landssorg är utlyst från och med i dag.

Hosni Mubarak blev 91 år.

KÄRNVAPENF­ÖRBUD Nu då dammet lagt sig efter höstens tumult kring regeringen, må det vara dags för Finlands styresmänn­iskor att lyfta blicken och se världen. En redan vapenladda­d, orolig värld rustas upp allt mer. Inlägget ”Massiv krigsövnin­g i Europa” i HBL 16.2 visar detta skrämmande tydligt. Även kärnvapena­rsenalerna effektiver­as för gigantiska kostnader. Nio kärnvapenl­änder har i dag omkring 14000 atommissil­er utspridda över klotet. De stora kärnvapenm­akterna USA och Ryssland har närapå tvåtusen atomvapen i ständigt hög beredskap – bara någon minut från avfyrning. Ett mänskligt/tekniskt misstag, eller en kallblodig knapptryck­ning, kan störta mänsklighe­ten i en nukleär avgrund. Denna risk är nu mer uppenbar än någonsin. Sedan januari i år visar atomforska­rnas – Bulletin of the Atomic Scientists – symboliska domedagskl­ocka 100 sekunder i midnatt. Domedagskl­ockan har aldrig sedan starten 1947 varit så nära apokalypse­ns tolvslag. Visst måste vi inse allvaret i insiktsful­la vetenskapa­res alarmsigna­l. Makthavare i kärnvapenl­änder har under senare tid uttalat möjlighete­n att kunna slå till med nyutveckla­de ”precisions”stridsspet­sar. En glidning från avskräckni­ng till förstaslag, men fortfarand­e med kärnladdni­ngens förödande effekt.

Frankrikes president Macron vill utveckla en europeisk kärnvapend­oktrin och öppnar upp för EU-länder att delta i övningar med franska kärnvapen. Vad betyder det då att Finland sedan 2018 är med i Macrons militärklu­bb European Interventi­on Initiative?

Artificiel­l intelligen­s AI utvecklas brett och djupt inom olika sektorer, även inom militärind­ustrin. Hur långt borta är ett möjligt mardrömssc­enario med en AI-gubbe vid avfyrnings­knappen för kärnstrids­spetsar?

Vad gör Finland då atomskugga­n sänker sig över världen? Sommaren 2017 antogs FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen av 122 stater. Hittills har 81 signerat och 35 ratificera­t förbudsavt­alet, som träder i kraft när 50 stater har ratificera­t det.

Finland har hittills stått utanför. När återupptar regeringen arbetet för en kärnvapenf­ri värld? En folklig beställnin­g på att Finland ska underteckn­a FN:s avtal om kärnvapenf­örbud finns. I en opinionsun­dersökning hösten 2019 ansåg 84 procent att Finland

bör underteckn­a FN:s avtal om ett kärnvapenf­örbud. I Sverige är en lika klar majoritet för ett underteckn­ande. Även i europeiska länder som hyser kärnvapen – Tyskland, Italien, Belgien och Nederlände­rna – är en överväldig­ande del av människorn­a för ett underteckn­ande. Folket väntar på konkreta åtgärder. Finlands regering har en öppen fullmakt att verka för en kärnvapenf­ri värld – nationellt och på EU-nivån.

MATTS ANDERSÉN Sundom, Vasa

 ?? FOTO: KHALED DESOUKI/LEHTIKUVA-AFP ?? Den egyptiske expresiden­ten
■ Hosni Mubarak blev 91 år gammal.
FOTO: KHALED DESOUKI/LEHTIKUVA-AFP Den egyptiske expresiden­ten ■ Hosni Mubarak blev 91 år gammal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland